HomeAlgemeenSolo op reis8 redenen om alleen op reis te gaan

8 redenen om alleen op reis te gaan

kano van boven gefotografeerd

Ja, ja, ik weet het; mijn alleen reis avonturen laten nog dramatisch te wensen over. Vorig jaar ging ik alleen naar Curaçao en hoewel het niet verschrikkelijk was valt het ook niet in de categorie ‘daverend succes’. Mijn kleine zusje (nou ja, inmiddels ook de 50 al gepasseerd. Haha) gaat komende week helemaal alleen 6 weken op pad. Ze gaat vanaf Frankrijk naar Santiago de Compostella lopen. Een route die haar zoon midden in de corona tijd deed. Hij liep wel vanaf Nederland maar zuslief vond het goed genoeg om een stuk over te slaan.

redenen om alleen op reis te gaan

Hoe dan ook ik vind het ongelofelijk dapper. Maar goed, dat deed me ook meteen weer met de neus op de feiten drukken. En dat feit is dat ik me heb voorgenomen om vaker alleen op pad te gaan. Omdat ik er van overtuigd ben dat het goed is voor een mens om dat zo nu en dan te doen. Daarom dus 8 redenen om alleen op reis te gaan. Overigens wil ik zuslief nog interviewen nadat ze weer terug is over haar ervaringen. Ze is niet zo digitaal dus of ze dat wil is nog een vraagteken maar ik denk dat het een goed idee is. 😉

Maar goed 8 redenen dus om alleen op reis te gaan!

Baas over je eigen tijd.

Dat is toch wel met stip nummer 1 lijkt me zo. Want hoe leuk het ook is om met iemand anders op reis te gaan, je moet toch altijd overleggen. Waar wil jij heen vandaag? En – afhankelijk van je reisgenoot – is dat misschien niet 100% jouw keus. Geen drama maar als je een aantal dingen hebt die je perse wilt doen is het fijn als je dat gewoon kunt doen zonder dat er iemand mee moet beslissen.

Uit je comfortzone

Misschien voor mij wel een van de lastigste redenen om alleen op reis te gaan; uit je comfortzone stappen. Want ja, ik vind het stiekem best eng om alleen op pad te gaan. Mensen denken vaak dat ik een held ben, maar eh… dat valt in de praktijk toch best wel eens een beetje tegen. Maar de beste manier om je comfortzone te vergroten is door de dingen te doen die je eng vindt. Door die dingen aan te gaan word je alleen maar sterker en zul je je minder tegen laten houden door angsten.

alleen op reis, vrouw die aan het snorkelen is

Persoonlijke groei

Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om vooral vrienden met jezelf te zijn. En als je alleen op reis bent is dat gegarandeerd dé manier om jezelf beter te leren kennen. Misschien niet perse altijd op een positieve manier, maar ik denk dat het belangrijk is dat je met jezelf door één deur kan. En dan is het handig als je jezelf de ruimte geeft om als persoon te groeien. Klinkt misschien een beetje zweverig maar het is redelijk down to earth.

Nieuwe vrienden maken

Ok, deze heeft een beetje een disclaimer nodig. Want ja dat zegt iedereen altijd maar de ervaring die ik had op Curaçao is dat dat niet altijd zo werkt. Ik was er in het vakantieseizoen en de andere toeristen waren vooral gezinnen met kinderen. Als 50+ single maak je daar echt niet heel veel contact mee. Maar dat gezegd hebbende schijnt het wel echt dé manier te zijn om mensen te ontmoeten. Ik vraag me ook wel af of er verschil in zit tussen op reis als als twintig bent of op reis gaan als je 50+ bent. Er komt er moment dat je er misschien minder behoefte aan hebt? Ik weet het niet. Deze is nog to be discovered zeg maar.

Vrienden maken op reis

Plannen voor 1 persoon

Als je met een vriend of vriendin op vakantie gaat ben je altijd afhankelijk van elkaars schema. Wanneer kan persoon A vakantie nemen, wanneer persoon B. En dan is het vervolgens zaak om iets te boeken waar nog minimaal twee plekken vrij zijn. Dat kan voor vluchten gelden, buskaartjes, boot enzovoort. Als je met niemand rekening hoeft te houden is het super eenvoudig om te plannen. Gewoon kijken wanneer het jou uitkomt en boeken. Eenvoudiger kan het bijna niet.

Geen spijt

In mijn tienerjaren wilde ik graag druiven plukken in Frankrijk of een tijdje in een Kibboets in Israël werken. Ik heb me toen laten tegenhouden door ouders die riepen dat het niet veilig was om dat soort dingen alleen te doen. En op dat moment was er niemand die mee kon of mee wilde. Dat probleem heb je niet als je gewoon besluit om te gaan. Alleen of niet alleen. Op die manier heb je nooit spijt van de dingen die je had kunnen doen.

Alleen op reis

Goed voor je carrière

Toen ik in mijn twintiger jaren was, had je een enorm gat op je cv als je een jaar ging reizen. In die tijd was dat voor sommige werkgevers nog een probleem. Tegenwoordig is het minder belangrijk hoeveel diploma’s je hebt, maar telt het opdoen van levenservaring veel zwaarder. En levenservaring, dat is absoluut wat je opdoet als je alleen op reis gaat.

Goed voor je probleem oplossend vermogen

Gegarandeerd dat je op reis de nodige uitdagingen tegenkomt. Want dat is nu eenmaal hoe reizen werkt. En zonder iemand anders om te helpen die problemen op te lossen ben je volledig op jezelf aangewezen. Tijd dus om die grijze massa te laten werken!

Nog meer artikelen in deze serie:

  1. Ronald Kolman says:

    Het is voor mij de manier om op reis te gaan. Maar ik heb een bloeding in m’n hersenpan gehad. En ik heb geen rijbewijs. Dus problemen zat….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.