alles over de kokosnoot
54500
HomeFoodAlles over de kokosnoot

Alles over de kokosnoot

De kokosnoot (cocos nucifera)

Heb je ooit wel eens nagedacht hoe het nou eigenlijk zit met die ontzettend veelzijdige kokosnoot? Het is wereldwijd misschien wel een van de meest gebruikte tropische ingrediënten. Een noot die helemaal geen noot is. De kokosnoot is de (steen)vrucht van de kokospalm en bestaat uit een groene buitenkant. Maak je die open dan vind je binnenin de harige bruine vrucht, die we in de supermarkt terugvinden.

alles over de kokosnoot

Met de meeste soorten steenfruit wordt de zaad verspreid door dieren die de vrucht eten en de harde kern ergens anders achter laten. De kokosnoot is daar natuurlijk veel te groot voor, dus de verspreidingsmethode van de kokosnoot gaat via water.

Een kokosnoot kan 100 dagen in water liggen en dan vervolgens nog steeds in staat zijn om te ontkiemen op de nieuwe plek van bestemming.

De kokosnoot is een van de belangrijkste exportproducten van Azië. Wereldwijd is Indonesië de grootste producent van kokosnoten met een totaal van 18 miljoen ton.

Eerst even wat feitjes op een rij:

  • Er zijn maar liefst 1300 soorten kokosnoot. Alle soorten zijn terug te herleiden naar slechts twee die uit de Indische of Pacific Oceaan komen.
  • Het smeltpunt van kokosolie ligt op 25˚C. Als je al ooit gebruik hebt gemaakt van kokosolie in bakken dan weet je dat op warme dagen je kokosolie vloeibaar is.
  • Marco Polo ontdekte de kokosnoot in de 13e eeuw tijdens zijn ontdekkingstocht van Azië
  • De kokospalm die de kokosnoot draagt kan een hoogte bereiken van 30 meter.
  • Om drie liter kokosmelk te maken heb je 9-10 kokosnoten nodig. Van diezelfde kokosnoten kan 150 gr kokosolie worden gewonnen.
  • De eerste pina colada werd waarschijnlijk gemaakt in het jaar 1954. Deze cocktail bevat kokosroom, witte rum en ananassap. Naar verluidt is de cocktail ontworpen door barkeeper Ramón Marrero in San Juan, Puerto Rico.
  • De naam van de kokosnoot komt van het feit dat Spaanse ontdekkingsreizigers de naam ‘coco’ (=apengezicht) aan de noot gaven vanwege het feit dat de drie “ogen” op de harige noot hun deden denken aan een apengezicht.
kokosnoot

Kokosolie

Gehaat, verguisd en geliefd: kokosolie is al een flinke tijd onderwerp van discussie. Gezond of niet gezond? Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigd vet. Lang verguisd als het meest ongezonde soort vet dat er bestaat. Kokosolie is echter een van de meest stabiele soorten vet. En kan hoge temperaturen aan zonder de oxideren. Check dit artikel voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Producten van de kokosnoot

Van de kokosnoot worden ontzettend veel producten gemaakt; kokosmeel, kokosrasp, kokoswater, kokosmelk, kokosolie, kokosroom. Van de harige bast worden bezems gemaakt, matten, borstels.

Behalve de vezels is onderzoek gedaan naar het gebruik van het restmateriaal van de kokosnoot als bouwmateriaal.

Gezondheid

De kokosnoot is enorm gezond en zit vol met vitaminen, mineralen en vezels. Al van oudsher werd het gebruikt voor allerlei ziektes, maar ook in de moderne medische wereld is er plaats voor de unieke eigenschappen van de kokosnoot.

Het doodt virussen, heeft een antibacteriële werking, verbetert spijsvertering en stoelgang en de lijst met gezondheidsvoordelen is oneindig lang. Beetje te lang voor dit artikel, maar genoeg redenen om de kokosnoot niet aan de kant te schuiven maar regelmatig in je maaltijden te verwerken. Check ook zeker eens dit lekkere recept voor sticky kokosrijst. (overigens niet perse een gezond recept maar wel erg lekker!)

Meer weten over de kokosnoot? Check dan dit boek van Robin Laurance over de kokosnoot.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like