Angkor wat
42800
HomeOm te zienAngkor Wat – Cambodja
CambodjaCambodja

Angkor Wat – Cambodja

Angkor Wat is waarschijnlijk het meest bekende monument van Cambodja. Het meest gefotografeerde en het meest bezochte ook waarschijnlijk. Veel mensen – die er nog niet zijn geweest – denken dat Angkor Wat bestaat uit een enkele tempel, maar niets is minder waar. Dit tempelcomplex beslaat een oppervlakte van maar liefst 1000 vierkante kilometer, honderden tempels en werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel ten tijde van het Khmer rijk.

Angkor wat

Van de negende tot de vijftiende eeuw was het complex onderdeel van het Khmer rijk en in de eeuwen daarna werd het eigenlijk amper nog gebruikt, behalve door een groepje monniken. De natuur kon zijn gang gaan in het grootste gedeelte van het complex tot het in 1900 ontdekt werd door Franse ontdekkingsreizigers.

Sinds 1992 staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst. Eigenlijk dus pas relatief kort. Sinds die tijd is het toerisme rondom het complex in opkomst. Met alle daarbij behorende uitdagingen.

Bezoeken van Angkor Wat

Het bezoeken van het tempelcomplex zul je meestal doen vanuit de stad Siem Reap. Deze moderne en toeristische stad ligt ongeveer op 5,5 kilometer van Angkor Wat af en is een handige uitvalsbasis. Ben je op zoek naar accomodaties in Siem Reap?

Angkor Wat

Ga vroeg

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan een van de tempels? Bedenk dan van tevoren welke tempel je het belangrijkste vindt om die dag te zien. Je kunt tickets kopen voor een of voor meerdere dagen. Wij kozen voor een enkele dag ticket maar achteraf was dat natuurlijk veel te kort om alles te kunnen zien.

Ta Prohm

Ta Prohm ken je misschien van Tombraider waar het complex een belangrijke rol speelt. Ik had al eerder foto’s gezien en vooral het overgroeide gedeelte van deze tempel trok me enorm aan. Wij waren rond half acht ’s morgens bij de ingang van het complex en hadden de plek voor onszelf voor de eerste paar uur. Dat is ideaal. Zeker als je foto’s wilt maken dan is vroeg op de plek van bestemming zijn een must.

Angkor Thom

De gebouwen in Ta Prohm zijn waarschijnlijk de bekendste van heel Angkor Wat. Mede dankzij films en foto’s en met goede reden ook want ik vond dit gedeelte met stip het mooiste. Waarschijnlijk gedeeltelijk ook doordat het later op de dag bloedheet werd en dan is struinen over tempels toch een stuk minder aangenaam.

Hoe kom je in Angkor Wat?

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om vanaf Siem Reap ter plekke te komen. Ik bespreek hier de meest gangbare:

  • Via een lokale tuctuc chauffeur. Wij hadden de avond van tevoren al geregeld dat er een tuctuc chauffeur ons de hele dag zou rondrijden van tempel naar tempel. Handig om van tevoren heel duidelijk de prijs af te spreken. En betaal pas na afloop. Onze chauffeur bleef tussendoor wachten, zonder betaling is er geen reden om er vandoor te gaan. Maar als je alles al betaald hebt dan is er geen reden om te blijven.
  • Met de fiets; het is maar een kilometer of 5 van Siem Reap naar Angkor. Dan is een fiets een prima vervoersmiddel. Bovendien heb je zelf de tijden in de hand en hoef je niet te zoeken naar je tuctuc chauffeur. (die jou meestal eerder vindt dan jij hem)
  • Lopend – Het is maar vijf kilometer maar hou er rekening mee dat je nog veel meer gaat lopen die dag dus dan is 5 kilometer extra misschien geen goed idee. En vergeet al die trappen niet die je gaat beklimmen.
  • Tourbus – Er gaan verschillende tours naar Angkor waar je bij kunt aansluiten. Het is de duurste methode en het minst flexibel. Maar je hoeft nergens over na te denken. Dat is het voordeel. Het nadeel is ook weer dat je dan tegelijk met een bus vol toeristen ergens aankomt.

Hoe lang heb ik nodig om Angkor te zien?

Hoe lang je nodig hebt om Angkor Wat en de omringende tempels te zien is helemaal afhankelijk van je wensen, de tijd van het jaar (druk of niet zo druk) en hoe lang je door tempels kunt lopen. Wij kozen voor 1 dag maar achteraf had ik liever gekozen voor twee dagen. Het is voordeliger om direct een ticket te kopen voor meer dan 1 dag. Dat hoeft natuurlijk niet dus je kunt ervoor kiezen om het per dag te bekijken. Je kunt in principe in één dag aardig wat zien maar wil je meer zien van de omringende tempels dan is twee dagen of zelfs drie dagen een beter idee. Dan kun je ook er ook voor kiezen om alleen in de ochtend te gaan of te wachten op de zonsondergang.

Ingang angkor wat

Wanneer kun je het beste naar Angkor Wat gaan?

De beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Angkor Wat is als het relatief koel is en droog. Dat zijn over het algemeen de maanden van November tot maart. Het nadeel is natuurlijk dat iedereen dan naar Angkor gaat dus het is ook de drukste periode. Ga vroeg op pad dan voorkom je de grootste meute maar helemaal ontkomen kun je er niet aan.

De heetste periode is van april tot juni. Als je dan tempels moet beklimmen is de kans groot dat je halverwege de dag de brui eraan geeft. Zeker als je met de fiets gaat is het dan flink zwaar, maar natuurlijk niet onmogelijk.

Van mei tot oktober is de regenperiode. Druilerig weer is natuurlijk niet het beste om te gaan sightseeing.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Angkor Wat?

Een aantal dingen zijn handig om mee te nemen voor een bezoek aan Angkor en een aantal dingen zijn absoluut noodzakelijk. In de lijst met noodzakelijke dingen is ten eerste goede schoenen. Je gaat aardig wat wandelen, dus zorg voor stevig schoeisel. Neem ook voldoende water mee en zorg dat je tussen de tempels door water bijvult. Er staan genoeg tentjes waar je water kunt kopen. Doe dat dan ook. Je verliest meer vocht dan je denkt.

Een zonnebrand en een hoed of pet zijn ook een must. Er is geen malaria in Cambodja maar wel genoeg muggen dus een muggenspray is aan te raden.

  • Goede schoenen
  • waterfles
  • zonnebrand
  • Pet of hoed
  • Muggenspray/stick

Natuurlijk neem je ook je telefoon of camera mee maar dat spreekt voor zich. 😉

Overigens kwamen wij via de achterkant Angkor Wat binnen (niet het complex, de tempel zelf) waardoor we tegen de stroom in bewogen. Dat bleek ideaal want aan de andere kant was het een gekte met mensen terwijl wij alleen een heel fotogenieke groep monniken tegenkwamen die het geheel alleen maar mooier maakten.

Angkor monnik
Beetje oranje

Probeer ook eens de Cambodjaanse keuken thuis met Lok Lak of Chicken Amok.

Wil je dit bericht bewaren op Pinterest?

Angkor wat bezoek 2

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like