Het meer van bacalar
29300
HomeOm te zienHet meer van Bacalar – Yucatan, Mexico
MexicoMexico

Het meer van Bacalar – Yucatan, Mexico

Wow, let je even niet op; ben ik alweer een maand terug uit Mexico. Zoals dat wel vaker gaat met vakanties heb je het daarna druk met werk weer oppakken en voor je het weet verdwijnt de reis naar de achtergrond. Maar Mexico was heerlijk, Yucatan verrassend en dus vandaag de eerste post over het meer van Bacalar, ook wel bekend onder de naam ‘de malediven van Mexico’.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we in Bacalar zelf zouden verblijven, maar een goed hotel daar vinden voor een grote groep bleek een uitdaging. De oplossing was dus om te verblijven in Chetumal en vandaar een dagtrip te doen naar Bacalar. Vanaf Chetumal is het ongeveer een uur rijden naar Bacalar.

Locatie van het meer van bacalar

Bacalar

Het dorp Bacalar zelf is niet groot, maar wel ingericht op toeristen. In het dorp zelf vind je een aantal leuke tentjes waar je prima neer kunt strijken voor een lekker drankje of een maaltijd. Je vindt hier zelfs de nodige vegan tentjes. Wat al aantoont dat het een hip plekje is.

Het meer van Bacalar is vooral bekend door de 7 tinten blauw van het meer. Ik heb er overigens geen 7 geteld, maar je kunt inderdaad goed zien hoe de kleuren van het meer veranderen.

Het meer is lang en meet in totaal 42 kilometer lang en heeft op het breedste punt een breedte van 2 kilometer. Dat kun je ook goed zien op het kaartje hierboven. Het meer is helder en door de witte kalksteen is het prachtig blauw. De verschillende kleuren worden veroorzaakt door de verschillende dieptes van het meer. Op sommige plekken is het bijna zwart op andere plekken is het heel lichtblauw.

Bacalar

Wat te doen in Bacalar?

De beste besteding in Bacalar is gewoon een dagje relaxen aan het meer. Genieten van de omgeving, een boottochtje maken en chillen aan de kant. Op diverse plekken zijn hotels te vinden waar je een dagpas kunt kopen. Met de dagpas heb je toegang tot lekkere plekjes waar je een dagje kunt hangen.

Fort van Bacalar

In het stadje bevindt zich een fort wat je kunt bezoeken voor een entree van 5 dollar. Op maandag is het fort gesloten. Het is niet heel groot overigens, maar als je houdt van dat soort oude gebouwen dan is het een aanrader.

Bacalar

Een aanrader is het om een boottochtje te maken over het meer en op die manier iets meer te zien. Wij deden ook een boottocht van ongeveer twee uur waarbij we op sommige plekken het water in konden plonsen. Op de meeste plekken is het water niet diep. Je kunt er dus prima staan.

Wat het meer van Bacalar ook heel bijzonder maakt is dat er een grote hoeveelheid stromatolieten in het meer leven. Dit is een van de oudste organismen op de planeet en ze zorgen er tevens voor dat het meer zo mooi helder blijft.

Cenotes

Zowel in het meer zelf als rondom het meer van Bacalar zijn diverse cenotes te vinden. Tijdens ons boottochtje bezochten we ook twee cenotes waaronder de cenote de la bruja (Witch’s cenote) maar dat waren niet de cenotes zoals je ze verwacht. Het was niet meer dan een soort inham in het meer zelf. Donker en zwart doordat het super diep was. Maar stiekem vond ik dat een beetje teleurstellend. Van bovenaf gezien ziet het er echter wel super spectaculair uit.

Verwacht op het meer zelf tijdens de boottochtjes dus niet mega veel spannende cenotes. De andere cenotes hebben wij niet bezocht, maar schijnen wel de moeite waard te zijn.

Info voor een bezoek aan het meer van Bacalar

Bacalar ligt in de provincie Quintano Roo en is vrij centraal gelegen in Yucatan. Het is slechts een paar uur verwijderd van hotspots zoals Cancun, Playa del Carmen en Valladolid. Het dichtsbijgelegen strand is Mahahual, waar je sommige van de beste stranden van Mexico vindt.

Verblijven in Bacalar

Ondanks het feit dat wij als grote groep er geen geschikte accomodatie konden vinden zijn er meer dan genoeg geweldige hotels in en rondom Bacalar waar je kunt verblijven. Wij vonden het best jammer dat we aan het eind van de dag weer naar huis moesten. De zonsondergang is magisch mooi en je kunt met gemak twee nachten verblijven in Bacalar.

Een aanrader is het prachtige boutique hotel, Hotel Boutique Aurea. Maar er is iets te vinden voor elke portemonnee. Check hier alle accomodaties in Bacalar.

Hou er rekening mee dat het handig kan zijn om aan het meer zelf te verblijven. Vanuit het dorpje is het een aardig stukje lopen en natuurlijk kun je een taxi nemen maar dat kost ook weer geld. Dus vanuit besparingsoogpunt is het voordeliger om in de stad te verblijven, maar omdat je ook weer geld bespaard door geen taxi nodig te hebben kan het handig zijn om toch aan het meer te verblijven. Kun je ook meteen genieten van de prachtige uitzichten!

Het meer van bacalar

Boek een boottochtje

Het is echt de moeite waard om een boottochtje te boeken en zo meer te zien van het meer. Er zijn veel opties. Check hieronder een paar of huur een kano of kajak en ga zelf op pad. Dat is wel de beste manier om overal te komen en te genieten van de rust op het water. Met alle motorbootjes kan het behoorlijk druk worden op sommige punten.

Huur een kayak of paddle board

Hoewel het super relaxed is om je te laten rondvaren kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf op pad te gaan met een kano of een kajak of een paddle board. Heb je meteen wat lichaamsbeweging te pakken.

Er is kortom genoeg te doen in en rondom het meer van Bacalar en zeker de moeite waard om hier twee dagen te verblijven. Je kunt dan 1 dag aan het meer besteden en 1 dag om de omgeving te verkennen.

Check hier alle posts over Mexico.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like