Welke bagage
28460
HomeAlgemeenReistipsWelke bagage kies je voor welke trip?

Welke bagage kies je voor welke trip?

Het is een terugkerend vraagstuk; welke bagage neem ik mee voor welke trip? Ga ik voor een kleine handbagage koffer? Neem ik een grote koffer mee of wellicht een rugzak? Wat zijn de dingen waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van je bagage? Een overzicht!

canstockphoto27497789

Welke bagage neem je mee op reis?

De hoeveelheid koffers, tassen en rugzakken die ik boven op zolder heb staan grenst aan het idiote. In de loop der jaren is daar regelmatig iets nieuws bij gekomen en zou ik eigenlijk oude exemplaren weg moeten doen. Maar op een of andere manier blijven die dan ook staan. Soms handig, want elke reis heeft weer andere vereisten.

In dit artikel ga ik niet in op de merken koffers want daar valt nog een heel boek over te schrijven. Ik concentreer me in dit verhaal op welke soort koffer je mee wilt nemen op reis. En waar je rekening mee moet houden bij het nemen van de beslissing.

Zo min mogelijk

Ik geef meteen toe dat ik niet direct een ster ben in licht pakken. Als er ruimte is in mijn koffer dan neem ik standaard teveel mee. Voor mij is het dus extra belangrijk om een goed formaat koffer mee te nemen op reis. Niet te groot en niet te klein. Natuurlijk is de allereerste overweging wat voor soort reis je gaat maken.

Het lijkt me logisch dat je voor een backpackreis geen grote harde koffer meeneemt, maar – de naam van de reis verklapt het al – een rugzak. Maar ook als je voor twee weken naar een strand ergens ter wereld gaat kun je alsnog kiezen voor een rugzak of een gewone koffer. Met de problemen die er momenteel zijn op het gebied van bagage afhandeling is het extra belangrijk om een goede keuze te maken.

Handbagage vs ruimbagage

Dankzij ene meneer X is het al een aantal jaren zo dat je geen vloeistoffen in je handbagage mag hebben. Een pain in the behind als je het aan mij vraagt, maar ik ben natuurlijk net als ieder ander blij met een veilige vlucht dus ik klaag er dan maar niet over. De regels zijn de laatste tijd behoorlijk aangescherpt en zeker bij de prijsvechters zoals Easyjet en Ryanair kun je maar beter goed de kleine lettertjes lezen of je moet alsnog je bagage inchecken.

Wanneer hand- en wanneer ruimbagage?

Ik vind handbagage meenemen echt heel fijn. Ten eerste weet je zeker dat je bagage op tijd aankomt op de plek van bestemming, je hoeft niet te wachten op je bagage en je bent ten alle tijde bij je bagage in de buurt. Mijn vuistregel is dat alle trips korter dan drie dagen toe kunnen met alleen handbagage. Wat moet je verder nog weten?

Bagage
Foto van American tourister

Wat mag mee in je handbagage?

Zoals ik in het begin al aankondigde: geen vloeistoffen. Neem je shampoo, bodylotion, haargel, tandpasta ed mee in kleine verpakkingen van maximaal 100ml. Het totaal aan vloeistoffen mag niet groter zijn dan 1 liter. Tien stuks van 100 ml dus. Moet lukken toch? Vergeet vooral ook niet je deo erbij te doen. Neem een doorzichtig plastic zakje (ik vind die van Ikea superhandig), doe daar je vloeistof dingetjes in en geef die bij de controle apart af. Laat het dus niet in je koffer zitten want dan kun je het alsnog inleveren!

Behalve vloeistoffen neem je natuurlijk ook geen scherpe dingen mee. Denk daarbij aan een zakmes, schaartje maar ook een scherpe nagelvijl. De kans dat die eruit gepikt wordt is groot.

Neem je een laptop of Ipad mee stop die dan niet helemaal onderin je koffer want je moet die (soms) uit de koffer halen. Bij de nieuwe controles op Schiphol hoef je dat vaak niet meer te doen, maar in het land waar je heen gaat waarschijnlijk wel.

Thuis heb ik twee toilettassen standaard klaar liggen. Eentje voor korte reisjes met allemaal kleine verpakkingen en eentje voor langere reizen met ook extra zaken als diacure, ontsmettingsdoekjes en de hele reutemeteut voor als je een verre reis maakt.

Bagage op de band

Geen extra tasje!

Bij prijsvechters als Easyjet en Ryanair mag je echt maar één stuk meenemen als handbagage. Dus ook niet een heel klein tasje extra. En al zeker geen extra cameratas of handtas. Daar zijn ze echt heel streng op, alhoewel het ook wel varieert per luchthaven en per luchthavenmedewerker. Maar het zekere voor het onzekere nemen is wel handig. Als ik vlieg met een van beide maatschappijen (en tegenwoordig is het bij Transavia hetzelfde qua regels) dan neem ik meestal incheckbagage. Mijn cameratas is namelijk te groot om in een handbagage koffertje te proppen. Geen optie dus.

Qua gewicht mag je in je handbagage meestal niet meer meenemen dan 10 kilo. Je moet er ook rekening mee houden dat je zelf je koffert boven je hoofd moet kunnen tillen in de bagage rekken. Tien kilo is best aardig wat en zal in de meeste gevallen voldoende zijn voor een korte trip.

Bij KLM mag je behalve je handbagage koffertje ook nog een ‘persoonlijk’ item meenemen. Dat persoonlijke item kan dan een extra tas of een extra rugzak(je) zijn. Voor mij heel handig want dan kan ik in ieder geval mijn cameratas meenemen en een klein koffertje als handbagage.

Afmetingen voor RyanAir: 55 x 40 x 20 cm. Max gewicht 10 kilo.

Hiernaast mag je (soms) een kleine tas meenemen met maximum afmetingen van 35cm x 20cm x 20cm. Hou er ook rekening mee dat er slechts 90 van die handbagage koffertjes in het vliegtuig passen. De rest moet dus alsnog ingecheckt (kosteloos) Check voor vertrek nog even voor de zekerheid hoe de regels op dat moment en voor die bestemming zijn.

Afmetingen voor EasyJet: 56 x 45 x 25cm. Gewicht is onbeperkt, maar je moet het wel kunnen tillen!

Alleen als je een Easyjet pluspas hebt of Flexicare hebt geboekt mag je een klein extra tasje meenemen. Alle overige passagiers dus niet. En ook hier geld dat er beperkt plek is dus het kan dat je je koffer alsnog in moet boeken. De speedyboarding service van Easyjet zorgt er voor dat je als een van de eersten het vliegtuig in bent. Is het extra belangrijk voor je dat je bagage in het vliegtuig zelf zit dan is dat wellicht een handig weetje. Dan heb je iig plek.

Ruimbagage

Vroeger, toen ik nog jong en onbezonnen was (whahahaha), namen we altijd een rugzak mee op reis. Ook als het niet nodig was. Tegenwoordig ben ik sneller geneigd om een koffer mee te nemen want die hebben wieltjes en beschermen je bagage een stuk beter dan een rugzak. Bovendien heeft een rugzak dan weer een ‘reiszak’ nodig want het risico dat al die clips en gespen ergens tussen een bagage band blijven hangen is best groot.

Welke bagage voor welke trip

Ja en in je ruimbagage kun je natuurlijk alles stoppen wat je leuk vind. Ik stop er echter zelden iets in van waarde. Want je weet het tenslotte maar nooit. Vrienden van ons stoppen zonder erover na te denken een laptop in en een camera. Er is geen haar op mijn hoofd die dat ooit zou doen, maar je moet het natuurlijk zelf weten. Het risico dat iets niet aankomt of kapot aankomt is vrij groot. Ondanks het feit dat mijn koffer stevig is, wordt er nogal gegooid en gesmeten met de spullen dus je bent gewaarschuwd.

Reizen we nu nooit meer met een rugzak? Ja natuurlijk wel. Voor sommige reizen is een rugzak de enige logische keuze. Maar als wij een roadtrip maken met een auto erbij, dan ga ik echt voor een lekker ruime koffer. Het enige nadeel? Ik neem altijd teveel mee in een koffer!

Bewaren

  1. De drama rondom de handbagage inderdaad… Ik zou in ieder geval NOOIT mijn laptop en camera in de ruimbagage doen. Op reis heb ik weinig spullen van waarde bij me, maar aangezien ik de camera en laptop ook voor mijn werk nodig heb houd ik die het liefst zo dicht mogelijk bij me. En felle kleurtjes zijn altijd handig bij koffers 🙂 Ik heb een fel oranje met een smiley erop. Daarnaast ook een simpele zwarte, maar ik heb een paar emblemen gekocht en erop laten naaien zodat het toch een beetje mijn eigen stijl koffertje is.

    1. Nee, dat is toch best maf om die spullen van waarde in je ruimbagage te doen? De vrienden in kwestie vonden het heel gewoon… Tja. Het zijn hun spullen natuurlijk dus moeten ze zelf weten, maar ik vind het niet zo slim… En goed idee om een dingen op je zwarte koffer te naaien… Kun je hem toch nog een beetje opleuken…:)

  2. Uitgebreid artikel Simone 🙂 Toen mijn vriend nog in Frankrijk, en later in Zwitserland woonde, reisde ik altijd met alleen handbagage. Geen probleem vond ik toen, maar ik moet zeggen dat het me nu nog niet zo makkelijk lijkt om alles in zo’n klein koffertje te stoppen!

    Trouwens, er wordt gewerkt aan nieuwe EU regelgeving over de afmetingen van handbagage. Het plan is om 1 standaard te hebben, zodat niet elke maatschappij aparte regels heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like