Gemeente buren
74520
HomeOm te doenBuren – Wandelen in Nederland
NederlandNederland

Buren – Wandelen in Nederland

Al een aantal keer had ik gehoord van de plaats Buren. Ik had zelfs op instagram al eens wat toffe foto’s langs zien komen dus het leek me tijd dat ik ook eens een bezoek ging brengen aan Buren. Natuurlijk koos ik uitgerekend weer eens een dag uit dat het regende maar het goot niet hard genoeg om me tegen te houden.

Gemeente buren

Gemeente Buren

Je vindt Buren in de provincie Gelderland en het is onderdeel van de Betuwe. Het is een vestingstadje en heeft ongeveer 2600 inwoners. Niet heel groot dus. Dat maakt het ook perfect voor een relaxte wandeling door de stad terwijl je geniet van alle prachtige gebouwtjes en de pittoreske straatjes.

Omdat het zulk slecht weer was, liepen er amper mensen. Plus we zaten midden in een lockdown dus echt veel was er ook niet te beleven. Ik ga zeker nog een keer terug als de winkeltjes en cafe’s en restaurantjes wel open zijn. Want dat geeft toch wel vaak net wat extra sjeu aan een plaats. Evengoed vond ik Buren echt de moeite waard van een bezoek.

Stadsrechten

Buren kreeg in 1395 zijn stadsrechten van ene ridder Allard. Behalve dat dit kleine plaatsje zich een stad mag noemen mag het zich ook nog eens Oranjestad noemen. Misschien je wel eens opgevallen dat Willem Alexander nog wel eens de schuilnaam ‘Van Buren’ wil gebruiken als hij incognito wil blijven. Die naam komt van de band met de stad Buren af. Niemand minder dan Willem van Oranje trouwde in de Sint Lambertus kerk.

Hoewel het grootste gedeelte van de vesting nog overeind staat raakte Buren toch ook ernstig in verval. Pas in 1946 werd begonnen met de restauratie die in totaal een halve eeuw duurde. Maar dan heb je ook wel wat.

Wandelen in de omgeving

In en rondom Buren kun je prachtige wandelingen maken. Zo is er in het voorjaar de bloesemtocht. Er zijn verschillende mogelijkheden en je kunt er ook een fietstocht van maken als je dat wilt. Zoals je kunt zien aan de foto’s was alles mooi groen toen ik er was maar het lijkt me geweldig om Buren te bezoeken als de bloesem bloeit. Op mijn lijstje dus!

Slapen in Buren

Buren is denk ik een redelijk toeristisch stadje. Ik zeg ‘denk ik’ omdat het tijdens de lockdown niet zo druk was natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat in het hoogseizoen veel mensen het prachtige stadje komen bewonderen. Wil je nou in alle rust van Buren genieten dan kun je er natuurlijk een nachtje aan vastplakken. Ga je in het goede seizoen dan kun je profijt hebben door meteen in de vroege ochtend een mooie wandeling mee te pikken zonder de drukte!

Check hier de accomodaties in Buren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like