Cambodjaans recept: Lok Lak

Lok Lak
Ooit het allereerste gerecht wat we in Cambodja aten; Lok Lak. Een eenvoudig gerecht met runderreepjes, een gebakken eitje en sla.
Na een lange reisdag arriveerden we eindelijk in Cambodja. We hadden er een warme dag in de bus op zitten vanuit Laos. Onze bus had continue pech onderweg. Niet dat de motor uitviel maar wel de airconditioning. En met de drukkende hitte was dat op zijn zachtst gezegd echt niet fijn. Tuurlijk realiseerde ik me ook dat de lokale bevolking altijd in propvolle bussen of treinen zonder airco van a naar b moesten, maar ja als je dan een bus met airco hebt, dan is het ook wel lekker als die airco werkt. Nietwaar?
Net over de grens stopten we in een Cambodjaanse versie van een wegrestaurant. Ik had van tevoren een beetje gegoogled op traditionele Cambodjaanse recepten en Lok Lak en chicken amok waren de twee gerechten die ik in mijn ‘uit te proberen’ boekje had opgeschreven. En laten nou precies die twee (en natuurlijk nog een heleboel meer dingen) op de kaart staan in dat tentje. Dus dat werd mijn allereerste gerecht in Cambodja.


Cambodja
Meer over Cambodja komt er zeker nog online maar voor nu wilde ik een lekker Cambodjaans lok lak gerecht delen, wat je ook makkelijk thuis kunt namaken. Laat je niet meteen afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten van dit recept want het valt echt reuze mee. Het is een kwestie van de ingrediënten te mengen en je bent klaar.


Reizen naar Cambodja
Wil je op reis naar Cambodja? Wij gingen met Sawadee op reis voor 23 dagen gecombineerd Laos en Cambodja. Dat is natuurlijk een prima optie, maar je kunt ook losse tickets boeken en zelf op pad gaan door een of beide landen. Ik vond de groepsreis een aanrader.


Probeer ook eens chicken amok!

Cambodjaanse Lok Lak
Ingrediënten
Marinade
- 500 gram biefstuk dun gesneden
- 3 tenen knoflook fijn gehakt
- 1 tl suiker
- 1 el oestersaus
- 1 tl zwarte peper
Roerbaksaus
- 4 el sojasaus
- 1 el suiker
- 120 ml water
- 1 tl maizena
- zout
- olie
Limoen-pepersaus
- 60 ml limoensap vers geperst
- 30 ml water
- 1 tl knoflook puree
- 1 tl suiker
- 1 tl vissaus
- 1 tl zwarte peper
- 1 rode peper fijn gesneden
- zout naar smaak
Voor de salade
- Sla naar keuze
- 2 rijpe tomaten in plakjes
- komkommer
- 1 rode ui in hele fijne ringetjes
- bosuitjes
- gekookt of gebakken ei
Instructies
- Snij de biefstuk dun en meng met de marinade en laat dit minstens een uur staan.
- Maak ondertussen de limoen peper saus en de roerbaksaus door de ingrediënten te combineren. Zet apart.
- Roerbak de biefstukreepjes kort in de olie en haal ze dan uit de pan. Doe de roerbaksaus erin en laat deze flink inkoken tot je een dikke stroperige saus hebt. Indien nodig kun je nog wat extra maizena erin doen.
- Doe op het laatst de biefstukreepjes er weer bij en laat even opwarmen.
- Maak een bord op met de salade en serveer de biefreepjes erop. Serveer met de limoen peper saus.