Home » Blog » Culinair Kroatie 2017
Kroatie

Culinair Kroatie 2017

Culinair Kroatie | papertravels.nl

Jullie weten inmiddels vast wel dat ik van lekker eten hou.. 🙂 Iets teveel misschien. haha… Maar goed, een van de eerste dingen die ik standaard uitzoek als ik op reis ga naar land x, y of z is wat er voor culinair leuks valt te ontdekken. Dat varieert van markten, restaurants, winkeltjes tot de lokale specialiteiten en natuurlijk ook foodfestivals en evenementen. Die zijn hier in Nederland overigens wel lichtelijk ontploft heb ik het idee. Zeker in de zomer struikel je op elke hoek van de straat over een foodtruck festival. Maar goed, misschien dat dat in 2017 wel anders gaat worden.

Culinair Kroatie | papertravels.nl

Kroatië heb ik nog niet van dichtbij mogen bekijken, maar ik hoor veel positieve verhalen over deze regio. Mijn vroegere baas kwam uit Kroatië dus ik weet dat hij me al die jaren dat ik met hem werkte wel heeft geprobeerd om mij naar Kroatië te krijgen. Niet dat ik niet wilde overigens maar het kwam er gewoon niet van.

Maar nu willen we in september nog een weekje ergens heen. Niet te ver en niet te duur want onze ‘grote’ vakantie hebben we dan al gehad  en ondanks dat we eigenlijk dan al heel snel naar Griekenland vertrekken denk ik dat we dit jaar eens voor Kroatie kiezen.  Beetje zelfde klimaat denk ik maar dan toch anders. Een extra reden is om de lokale specialiteiten te proberen. Treft dat er op dat gebied genoeg te doen is!

Het grappige is wel dat mijn eerste kennismaking met de Kroatische keuken in een restaurant in Amsterdam was. Volgens mij met de weinig originele naam ‘Dubrovnik’. De naam was al net zo min origineel als het eten dus ik ben wel heel benieuwd naar de echte Kroatische keuken! Hier een overzicht van evenementen voor dit jaar.

Februari

Choco & wijn feest in Brtonigla (18-19 febr)

Eentje waar ik spontaan honger van krijg: Het chocola en wijn feest in Brtonigla. Met live muziek genieten van heerlijke wijn en chocola. Ik bedoel: dat is een inkopper natuurlijk. Jammer dat het al deze maand is.

Maart

Granny´s cakes, Donja Stubica – 18 maart

Nu kon mijn oma helaas helemaal geen taarten bakken, maar ik gok dat dat in veel huishoudens heel anders is. Tijdens e jaarlijkse bak-oma wedstrijd wordt de beste uitgekozen. Gebruik makend van traditionele recepten. De wedstrijd vind plaats in de stad waar de laatste winnaar woont.

April

Asperge en Inktvisdagen in Labin en Rabac (1 tm 30 april)

In de bossen rondoom Istrie staat in april alles in het teken van de wilde asperge. Op het bijbehorende festival kun je uiteraard genieten van traditionele en moderne gerechten met de koningin van de groentes. En probeer de zwarte risotto met inktvis ook vooral!

16 april – Paasontbijt in de haven van Rabac

Terwijl de paaseitjes nu alweer in de supermarkten liggen op het moment gok ik dat het paasontbijt in de Kvarner haven in Rabac heel anders is. Labin is een populaire bestemming bij toeristen en het paasontbijt is een goede manier om kennis te maken met de Kroatische keuken.

17-23 april Dubrovnik FestiWine

Dé gelegenheid om kennis te maken met de wijncultuur van Kroatie. Georganiseerd door het Wine Tourist Network (WiNe)

Culinair Kroatie | papertravels.nl
Istrian Lifestyle Rabac – 16 juni- 8 september 2017

Op de handmade en gourmet beurs kun je de culinaire specialiteiten van Istrie uitproberen. Je vindt er de beste olijfolie, ham en kaas van het land en natuurlijk de nodige souvenirs.

September

Zagreb burger festival

Kijk…. aangezien mijn vent zwaar burgerfan is vermoed ik dat áls we in september naar Kroatie gaan, dat er dan zeker een bezoek moet worden gebracht aan het Zagreb burger festival. je kunt je eigen burger in elkaar zetten en er is ook aan de vegans en vegetariers gedacht. Alhoewel voor mij een echte goede burger zelden vegetarisch is. 🙂 Met live muziek!

Culinair Kroatie | papertravels.nl

Bewaren

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

4 Comments

Click here to post a comment

  • Kroatië is een prachtige bestemming! Zagreb bruist, elke maand zijn er wel een aantal festivals op de lange promenade tussen het station en de oude stad.

    Mocht je in juni gaan: het Ogulin Fairy Tale festival is leuk. Een evenement met (internationale) sprookjes en storytellers. Bovendien hebben ze daar de beste forel van het land. Hmmmm.

  • Kroatië heeft echt overheerlijk eten!
    Ik ben nog niet in Zagreb geweest, maar toen ik de zuidelijke kuststeden aandeed stond ik echt versteld van hun lekkere maaltijden. Bovendien is het er ook echt goedkoop!
    Ik kan je zeker de gerechtjes met verse bufala mozzarella aanbevelen. Hemels!

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

ConvertKit Form

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle