Home » Reizen algemeen » Reisfotografie » De kolibri’s van Costa Rica

De kolibri’s van Costa Rica

door Simone van den Berg
De kolibri's van Costa Rica

Vogeltjes kijken in Costa Rica

Costa Rica heeft een rijk vogelleven. Wat dat betreft is de term Rijke Kust (Costa Rica) wel heel erg van toepassing. Overal waar je komt zie je dieren. Onze eerste kennismaking met Costa Rica was echt alsof ik door een dierentuin liep, maar dan met alleen maar wilde dieren. Tortuguero blijft daarmee nog steeds wel een van mijn favoriete plekjes op Costa Rica. Door de nabijheid van het water bruist het er van het leven. Van insecten tot vlinders tot heel veel vogels. Maar de beste plek om kolibri’s te zien in Costa Rica is niet in Tortuguero. Nee daarvoor moet je een paar kilometer verderop naar de Rio Savegre. Als je hier een paar dagen een kamer boekt bijvoorbeeld in Hotel Savegre dan ben je gegarandeerd de nodige kolibri ervaringen rijker.

De kolibri’s worden hier gevoerd dus je hoeft alleen maar een plekje op te zoeken en geduld te hebben. Want ondanks dat de vogels continue af en aan vliegen is het fotograferen van een kolibri altijd een uitdaging. Ik schreef er al eerder een artikel over hoe je met je sluitertijd tot het beste resultaat komt. Maar een uitdaging blijft het alsnog. Een lange telelens is een absolute vereiste. Ook al heb ik trouwens ook met een compact camera een redelijke foto kunnen maken. in dat geval van tevoren bepalen waar de kolibri gaat landen, al scherp stellen en af drukken zodra het vogeltje binnen bereik komt.

Gemaakt met een compactcamera

Dus hoewel het nog best een redelijke foto is voor een compact camera is het maken van goede foto’s wel echt handig om een goede spiegelreflex te hebben inclusief een goede telelens. Ik gebruikte voor alle foto’s, behalve die hierboven, de 100-400mm telelens. Het was een vrij lichte dag dus ik kon zonder al teveel problemen een sluitertijd aanhouden van 1/8000s.

Met sluitertijden van 1/8000s krijg je zelfs de vleugeltips van de kolibri niet scherp!

En dan geduld hebben

De kolibri’s zitten best af en toe even stil maar verwacht daar geen minutenlange periodes van. Ze hebben wel vaste plekjes waar ze elke keer weer neerstrijken, dus als je dat eenmaal hebt gezien is het een kwestie van je lens in die richting houden en dan maar wachten tot het vogeltje weer op die plek gaat zitten.

Toevalstreffer

Je kunt natuurlijk mazzel hebben en een toevalstreffer te pakken hebben als je gaat fotograferen maar hou er rekening mee dat je veel slechte foto’s gaat maken. Ik zet de camera altijd op de handmatige stand maar dan nog kan ineens de zon gaan schijnen of er juist een wolkje voor de zon verschijnen waardoor de foto alsnog mislukt. Of de vogel is te snel of jij bent te langzaam. Om je een idee te geven; ik maakte in een tijdsbestek van twee dagen ongeveer 600 foto’s van de kolibri’s en ik ben met ongeveer 10 van die gemaakte foto’s blij. Die zijn scherp, de vogel zit niet op de verkeerde plek en de belichting is goed. De rest? Kan net zo hard de prullenbak in!

Heb jij wel eens foto’s gemaakt van kolibri’s? En hoe verliep dat? Of wellicht heb je zelfs weleens de kolibri’s van Costa Rica op de foto gezet.

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.