Home » Blog » De tien mooiste plaatsjes in Umbrië
Italie

De tien mooiste plaatsjes in Umbrië

Het groene hart van Italië: Umbrië

Umbrie is niet zo heel erg groot. Als je het vergelijkt met buurvrouw Toscane is Umbrie een stuk makkelijker om in een aantal weken te bezoeken. Wij waren er in het voorjaar van 2017 en reden in totaal drie weken door Italie heen, waarvan twee weken door Umbrie. Uiteraard kun je het prima combineren met een bezoek aan een aantal steden in Toscane. Wij bezochten in dezelfde reis ook Siena en San Gimignano aangezien dat op de route lag.

Welke plaatsen mag je niet missen in Umbrië?

Welke plaatsen mag je zeker niet overslaan als je op reis gaat door Umbrië? Ik geef ze hier op een rijtje weer. Niet in een bepaalde volgorde overigens.

Montefalco

In Montefalco kwamen we min of meer toevallig terecht maar we vonden het wel echt een erg leuk stadje. Klein maar fijn. Echt veel meer dan 1 straatje is het dorp niet, maar toch zou ik je aanraden om er heen te gaan. Niet alleen kun je er heerlijk eten, maar het stadje is prachtig hoog gelegen. Je kunt er de wijnen uit de regio proberen en een aanrader voor de lunch is Ristorante ‘da Mama’. Op het bord staat dat ze 24 uur per dag open zijn maar dat waag ik dan weer te betwijfelen… 🙂

De tien mooiste plekken in Umbrie | papertravels.nl

Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en hier kun je makkelijk een aantal dagen in ronddwalen. Trek je wandelschoenen aan want door de ligging kun je af en toe flink moeten klimmen door de straten. Wij hadden Perugia als uitvalsbasis, omdat vanaf de hoofdstad bijna elke omliggende stad goed met de auto te bereiken is. Heel lekker eten voor weinig geld kun je bij Dal mi Cocco, maar zorg dat je reserveert want het is een populaire plek.

Het historische centrum van Perugia is niet heel erg groot dus je kunt goed alle sights bekijken met de benenwagen. Parkeer je ergens onderaan de stad dan is er zelfs een hele lange roltrap die je omhoog brengt naar het centrum. Dat is aan te raden want het is een forse klim!

Perugia | papertravels.nl

Orvieto

Orvieto ligt, zoals wel meer plaatsjes in Umbrië, hoog op een rots. Een tufstenen rots om precies te zijn. Ik had van tevoren gelezen dat je er niet met de auto omhoog kunt maar dat bleek achteraf helemaal niet het geval te zijn. Wij parkeerden dus braaf beneden en gingen met de bejaarden funicolare naar boven… 🙂 Een ervaring op zich overigens. Als je dan eenmaal boven bent is het ineens een heel stuk toeristischer dan de andere dorpen waar we zijn geweest. De grote trekpleister is de mooie Duomo die midden in het dorp ligt.

Orvieto in Umbrie | papertravels.nl

Assisi

Dé plek om heen te gaan in Umbrië als je iets hebt met kerken en geschiedenis. Het is de geboorteplek van St. Francis van Assisi (die leefde van 1181-1226) en door de enorme basiliek die er staat is het een toeristische trekpleister. Let dus even op wat het tijdstip is waarop je er naar toe gaat want je wilt niet toevallig net aankomen tegelijk met een bus toeristen. Ik had er niet eens foto’s gemaakt dus onderstaand is een stockfoto.

Assisi | papertravels.nl

Gubbio

Vanwege het klimmen (mijn enkel begon na een aantal klimdagen toch wel te protesteren dus we moesten onze planning iets aanpassen) hebben we Gubbio helaas over moeten slaan, maar als je in de buurt bent zou ik hier zeker langs gaan. Vanaf de stad kun je bovendien met een kabelbaan naar de top van Mount Ingino waar de St. Ubaldo basiliek te vinden is.

Spello

Spello vond ik misschien wel een van de leukste plaatsjes in Umbrië. Het was – toen wij er waren – heel fleurig aangekleed maar het kan zijn dat dat te maken had met een festival. Spello is wat minder druk dan Orvieto maar heeft wel alle charme. Het is heerlijk om door de smalle straatjes te lopen (nou ja klimmen) en eindeloos te verdwalen om dan uiteindelijk ergens uit te komen op een pleintje voor een drankje.

Spello in Umbrie | papertravels.nl

Todi

Het grappige was dat ik 5 jaar geleden al eens op bezoek was in Todi, waar we een rondleiding door de stad kregen en een traditioneel brood bakten.

Todi | papertravels.nl

De foto hierboven is dan ook van die tijd, want dit keer maakte ik geen foto’s. Bijna alle historische gebouwen in Todi liggen bij het plein dus dat is lekker overzichtelijk. Ook hier weer het nodige klimmen en klauteren… Goed voor de kuitspieren!

Norcia

Niet al te lang voordat wij in Norcia aankwamen was er een enorme aardbeving geweest die nagenoeg de hele stad verwoest heeft. We zijn  er wel geweest, want we waren op zoek naar de Piano Grande en dan ligt Norcia min of meer op de route. Foto’s heb ik er niet gemaakt, aangezien ik dat dan toch altijd als ramp toerisme zie. Maar er wordt druk gewerkt aan het herstel van de stad en het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Al is het alleen maar om je steun te betuigen aan de mensen die er hun zaak overeind proberen te houden.

Bovendien is de omgeving hoe dan ook prachtig. Met de uitgestrekte vlaktes, de imposante bergen en de schattige dorpjes die je overal tegenkomt. De laatste twee plaatsjes hebben we niet bezocht (uiteindelijk kun je ook niet alles doen in een paar weken) maar ik heb begrepen dat het zeker de moeite van een bezoek waard is.

Spoleto

Trekpleister in Spoleto is het prachtige oude aquaduct (230 meter hoog!) en het is jammer dat we het hebben overgeslagen want het wordt geroemd als een van de mooiste steden van Umbrie. Ciao Tutti heeft de nodige tips voor Spoleto op een rijtje gezet.

Lees ook: de mooiste plaatsen in Toscane

 De mooiste plaatsen van Umbrie | papertravels.nl

 

Tags

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

Voeg comment toe

Click here to post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

ConvertKit Form

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle