Karpathos 75
77500
HomeOm te doenDoen op Karpathos
Vlag GriekenlandGriekenland

Doen op Karpathos

Ah mooi Karpathos! Vorige week vertelde ik jullie al welke restaurantjes de moeite waard zijn om te proberen in het artikel 11 x restaurants op Karpathos. Vandaag neem ik jullie mee het eiland over. Karpathos is niet groot, maar wel ontzettend bergachtig dus als je gaat rijden hou er dan rekening mee dat afstanden niet perse veel zeggen. Je kunt over 40 kilometer gerust een uur doen als het tegen zit.

Er zijn geen echte snelwegen op Karpathos maar over het algemeen zijn de wegen redelijk goed begaanbaar. Er zijn een aantal onverharde wegen waar je van de autoverhuurders niet mag komen. Dat hebben wij heel braaf niet gedaan, maar er is ook een onverharde weg naar Diakoftis beach wat wel redelijk begaanbaar is. Die hebben we dus wel gedaan maar gebruik wel je gezond verstand.

Sommige bergen zijn flink steil. Ons kleine Nissan Micraatje deed het niet zo goed met de hellingproef toen we ergens midden op een steile helling gingen stilstaan. De handrem trok het niet en de auto gleed naar achteren als ik hem alleen op de handrem wilde zetten. Niet zo fijn. Maar laat het je vooral niet tegenhouden om veel te doen op Karpathos, want er is genoeg te zien op dit kleine eiland!

Olympos

Een must see is absoluut het – hoog gelegen – dorpje Olympos. Het is dan ook meteen het meest toeristische dorp van Karpathos maar als je even uitzoekt wanneer de toerbussen erheen gaan (zodat je die kan overslaan) dan valt het wellicht mee. Toen wij er waren op een dinsdag (niet in het hoogseizoen) was het er ronduit rustig.

De weg naar Olympos toe is er eentje met vele, vele haarspeldbochten. Dus een relaxt ritje is het zeker niet. Maar wel eentje met prachtige vergezichten. Tot voor kort was de weg naar Olympos vanaf Pigadia (Karpathos-stad) slecht begaanbaar, maar toen wij er waren (2022) was dit goed te doen en was de weg prima onderhouden. De weg leidt echter door de bergen en er vallen regelmatig stukken rots naar beneden dus check vooral van tevoren of de weg nog steeds zo goed begaanbaar is.

Olympos

Tot voor kort kon je überhaupt niet met de auto naar Olympos komen en was het alleen mogelijk via de boot vanuit Diafani. Ik ben blij dat wij wel met de auto konden want vanaf Diafani is het een pittig stuk omhoog klimmen naar Olympos!

Klederdracht

Door de afgelegen ligging zijn er nog tradities bewaard gebleven in dit dorp. Veel van de (oudere) vrouwen lopen nog rond in traditionele klederdracht en dat is leuk om te zien. Wij vonden iedereen hier echt super vriendelijk en door het dorpje lopen alleen al is superleuk. Wij lieten ons verleiden om een Makarounes te eten bij een van de restaurantjes met mooi uitzicht bij de kerk. Dat viel helaas tegen. Een betere keus is waarschijnlijk Parthenon die je hieronder ziet. Maar zeker weten doen we dat niet (want niet gegeten).

Olympos

Bakkerij??

Ergens halverwege het dorp stond een bordje met ‘naar de traditionele bakkerij en de molens’. Die volgden wij maar de bakkerij was gesloten en de molens niet de mooiste. Haha… Waarschijnlijk stonden we ook verkeerd maar na een hoop geklim en geklauter vonden we het welletjes. Doordat Olympos zo hoog in de bergen ligt, zijn er ook weinig stukken die vlak zijn. Goed om te weten!

Diafani

Als je dan toch in de buurt bent is het een goed idee om ook even een kijkje te nemen in Diafani. Of plons daar even in de zee na al dat geploeter door Olympos. Even afkoelen is dan best lekker! Diafani is niet groot en de weg ernaartoe is er ook weer eentje met vele haarspeldbochtend maar leuk om gezien te hebben.

Diafani

Menetes

Menetes is een stuk kleiner dan Olympos en ligt ook een stuk dichterbij Karpathos stad. Het is er minder toeristisch maar toch vonden wij het absoluut een heerlijk dorpje om doorheen te struinen. Wij klommen door allerlei kleine straatjes om uiteindelijk uit te komen bij een kerkje. Aan het begin van het dorp staat een grotere kerk. Ik vermoed dat dat de kerk is die veel gebruikt wordt maar die bovenin was leuker.

Halverwege dronken we een drankje in taverna Manolis. Lekker lokaal met Manolis die geen woord Engels sprak. Op de foto zie je hem nog over de reling leunen…

Manolis in Menetes

We vermaakten ons vervolgens een hele tijd met het fotograferen van drie kittens die we ergens in een deuropening zagen. Ik vind het leuk al die Griekse katten maar dan zie ik wel het liefst katten die er goed uitzien. En dat is niet altijd het geval in Griekenland helaas.

Finiki

Finiki zijn we twee keer geweest. Een keer aten we daar de beroemde cake van taverne Delfini en de tweede keer hebben we daar aan het strand gelegen en gegeten bij mama Cousine. (terug te lezen in het artikel over de restaurants)

Finiki is niet groot maar wel gezellig en een perfecte plek om een dagje door te brengen aan het strand. Het dorpje zelf is klein en ben je zo doorheen, maar dat geldt wel voor meer dorpjes op Karpathos.

Lefkos

Lefkos is wat groter dan Finiki en ook wat toeristischer. Je vindt hier wat meer hotels en appartementen en ook wat meer keus uit restaurantjes. Het is een leuk plaatsje om doorheen te wandelen of een dagje door te brengen. Ook hier een fijn strand waar je je kunt vermaken als je dat wilt.

Karpathos stad/Pigadia

Ik zou bijna de hoofdstad van het eiland nog vergeten, maar Pigadia is echt wel de moeite waard van een bezoek. Sowieso vonden wij het heel prettig dat we nabij de hoofdstad verbleven. Heel vaak vind ik de hoofdsteden op de Griekse eilanden niet de moeite waard. Maar in dit geval is dat een uitzondering. Je vindt er enorm veel restaurants, leuke winkeltjes en aan de havenkom is het heerlijk vertoeven met een cocktail in de hand.

Karpathos 93

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like