Een beetje goed nieuws voor de gorilla

Het komt niet zo heel vaak voor dat je positief nieuws hoort over de stand van zaken in de natuur. Meestal is het een en al ellende. Van toestanden hier in mijn ‘achtertuin’ in de Oostvaardersplassen tot uitstervende tijgers, leeuwen, apen of zelfs mussen. De natuur heeft het zwaar op het moment, zoveel is wel duidelijk.

Als dierenliefhebber gaat me dat heel erg aan het hart. Ook al is er meestal niet zoveel wat ik er persoonlijk aan kan veranderen. Ik doneer aan het WNF, Greenpeace en zo nog wat verschillende organisaties die zich inzetten voor dierenrechten maar of dat nu direct zoveel effect heeft weet je natuurlijk niet.

Dus vond ik het wel de moeite waard om een positief bericht te delen dat ik tegenkwam over de berggorilla’s in Afrika. Al jaren een ras dat met uitsterven wordt bedreigd maar waar voor het eerst in lange tijd gerapporteerd wordt dat hun aantal in het wild is gestegen. En ik vond het bijzonder genoeg om hier met jullie te delen.

De telling die recent gedaan is in het Virunga massief liet zien dat de apen van een aantal van 480 in 2010 zijn gestegen naar een aantal van 608 in 2018. Tel daar de gorilla’s bij op die in het Bwindi Impenetrable National Park leven in Uganda en je hebt een totaal aantal van net iets meer dan 1000 gorilla’s.

Ondanks het positieve nieuws vonden ze tijdens de telling ook meer dan 380 vallen die zijn neergezet voor de antilopes maar die ook vaak de berg gorilla doden. Klimaatverandering, olie winningen en infrastruktuur veranderingen zijn allemaal potentiele gevaren voor de apen dus uit de gevarenzone zijn ze nog lang niet.

Al met al een beetje goed nieuws voor de berggorilla in Afrika. Want stil staan bij alle ellende is belangrijk, maar het is ook belangrijk om te vieren als het nieuws wat beter is… 🙂

Ik had graag nog een keer naar de berggorilla’s gaan kijken maar met die enkel van mij is die wens in rook opgegaan. Dus verder dan de dierentuin kom ik niet. Vandaar dat de foto’s hierbij gemaakt zijn in de apenheul.

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Written by Simone van den Berg