Efeze – even terug in de tijd

Efeze | papertravels.nl

Een stukje geschiedenis

Efeze stamt uit ongeveer 1100 voor Christus en was ooit een haven- en handelsstad van toenmalig klein Azië. Het ligt momenteel in de provincie Izmir in Turkije en is een van de grootste opgravingen die je daar kunt vinden. Efeze beleefde de hoogtij dagen in de tijden van het Romeinse rijk en was het centrum van de verering van de godin Artemis.

Efeze | papertravels.nl

Je kunt in Efeze gerust een aantal uur rondlopen. Ik ben niet echt een groot liefhebber van opgravingen. Ik vind het vaak niet meer dan een stapel stenen (sorry voor alle liefhebbers van ruines..) maar ik vond Efeze toch wel verrassend mooi. Er zijn twee ingangen waarbij de bovenste ervoor zorgt dat je de route naar beneden kunt lopen en niet veel hoeft te klimmen. Het kan er flink heet worden en omdat er geen kraampjes op het terrein zelf zijn moet je wel zorgen dat je water bij je hebt.

Het hoogtepunt van Efeze is natuurlijk de bibliotheek van Celsius (bovenste foto) Er zijn veel overgebleven zuilen van de voormalige tempels en je kunt er zien hoe de mannen er vroeger gezellig met zijn allen naar het toilet gingen. Stiekem vond ik het ook wel een hoogtepuntje dat er zoveel katten rondlopen in Efeze. Grappig is dat het terrein grotendeels door de katten wordt gedomineerd en aan het eind zie je dan ineens een heleboel zwerfhonden. En bij het toiletgebouw aan de andere kant een enorme hoeveelheid katten weer. Het is wel duidelijk dat de dieren hun terrein hebben afgebakend. Affijn, ik ben kattengek he… 😉

Verblijf je in Club Marvy dan is een tripje naar Efeze goed te doen vanaf het resort. Je bent er in een uurtje. Voor aanbiedingen naar Club Marvy check je hier even

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
  • Zulke zomerse foto’s 🙂
    Ik ben echt jaaaaren geleden, volgens mij was ik 12, naar Efeze geweest en had een kleine flashback bij het zien van de beelden. Vroeger bezochten wij altijd veel opgravingen tijdens vakanties (mede dankzij mijn tijdelijke droom om archeoloog te worden) maar sindsdien vind ik het vaak ook niet meer dan een stapel stenen 😉

Written by Simone van den Berg