HomeFoodFoodtoursFoodtour Boedapest – Taste Hungary
HongarijeHongarije

Foodtour Boedapest – Taste Hungary

Taste Hungary tour

Ontdek Hongarije met Taste Hungary

Het ontdekken van de lokale specialiteiten staat bijna altijd op nummer één als ik naar een nieuw land ga. En gedeeltelijk is het zelf ontdekken daarvan super leuk. Gewoon een tentje in lopen en willekeurig wat van de kaart bestellen, kan hele leuke verrassingen opleveren.

Maar kom je voor het eerst op een nieuwe locatie dan vind ik een foodtour eigenlijk altijd wel een aanrader. Zeker aan het begin van een citytrip is het de ideale manier om snel te weten te komen waar je wel en niet moet eten. Bovendien kom je vaak op plekken waar je zelf misschien niet aangedacht zou hebben of je eet dingen die je eigenlijk misschien niet wilt eten. In dit geval was dat een glaasje Unicum… Had ik vast niet aan begonnen zonder de tour!

Een google sessie naar foodtours in Boedapest leverde me Taste Hungary op en nog voor we een overnachting hadden wist ik al dat we die wilden doen. Met de meeste foodtours weet je niet van tevoren welke gids je krijgt of wie er nog meer in de groep zitten. Wat ik fijn vond is dat de groepjes klein zijn (wij waren met zijn drieën!). Ik vind niks vervelender dan een foodtour moeten doen met 30 man en dan ergens achteraan terecht komen en niks kunnen verstaan van wat je gids zegt. Dat was nu zeker niet het geval. Klein en persoonlijk. Onze gids was Elsa, een enthousiaste leuke jonge meid die ons eerst een stukje geschiedenis van Hongarije vertelde op onze verzamellocatie in de Centrale Markthal van Boedapest.

Markthal Boedapest
Centrale markthal

Unicum

Tom en ik waren zoals altijd te vroeg (wat altijd aan mij ligt en nooit aan Tom by the way) dus we hadden er al een rondje markthal opzitten toen Elsa ons als eerste mee naar boven nam voor een glaasje Unicum. Unicum is blijkbaar ook een soort “ontgroening van toeristen” want het is was blijkbaar nog al grappig. Het is een kruidenbitter, maar denk nou niet dat je een glaasje Jägermeister drinkt. Nee, het was vele malen bitterder en je hebt meer het idee dat je medicijnen drinkt dan iets wat lekker zou moeten zijn. Typisch Hongaars blijkbaar want we kwamen het overal tegen.

Langos

Van de Unicum bleven we boven op de galerij en gingen door naar de Langos. Een populaire fastfood snack in Hongarije en eentje die me 100 keer beter beviel dan de Unicum! Het is eigenlijk een gefrituurd stuk brood en dat wordt dan weer besmeerd met knoflook olie, zure room en geraspte kaas. Dat is hoe het traditioneel gegeten hoort te worden, maar tegenwoordig kun je alle soorten beleg vinden die je maar wilt. Noem het een Hongaarse pizza. Daar kun je het nog het beste mee vergelijken. Maar stiekem vond ik dit echt wel lekkerder. Ik ga binnenkort een recept voor langos thuis uitproberen!

Alles inmaken

Beneden in de markthal zagen we ontelbare soorten potjes met ingemaakte groentes. Blijkbaar ook een populaire bezigheid in Hongarije. Ook vrij creatief als je kijkt naar alle figuurtjes en gezichtjes in de glazen potten. Maar dat is misschien een toeristenattractie. Wat ik hierboven in mijn hand heb is een baby watermeloen die gepickled is. Hoe grappig is dat?

Wat minder was de visafdeling waar enorme hoeveelheden karpers op elkaar gepropt zaten in waterbakken. De vissen waren zwaar beschadigd en sommigen ook gewoon dood. Lijkt me nou niet echt de ideale manier om “verse” vis te verkopen. Blijkbaar is karper nogal populair in Hongarije.

Lunch bij Belvárosi Diznótoros

Van de centrale markt liepen we verder door de stad op weg naar onze lunchplek. Belvárosi Diznótoros, is een enorm populaire plek en je vindt er veel traditioneel Hongaars eten. Veel worst, pickels natuurlijk, kool en lekker brood. Een prima lunch als basis van een lange wandeling door de stad. Want je zit er goed vol van! Else bestelde een assortiment voor ons om te proeven. Het is niet dat je een hele complete maaltijd te eten krijgt natuurlijk, want er moet wel ruimte blijven voor het toetje!

Dessert bij Augustz

En dat dessert hadden we bij Augustz, een zogeheten cukrászda. Dat kun je nog het beste vergelijken met een patisserie. Met een vitrine vol met zoete lekkernijen. Van prachtige taarten tot allerlei klein lekkers. De allerbekendste in Boedapest is natuurlijk Gerbeaud en daar zijn wij ook twee keer geweest maar Augustz is wat kleinschaliger en een stuk minder druk dan Gerbeaud. Goed om te weten!

Hongaarse Papa Bubble

Daarna was het weer door en brachten we ook nog een bezoek aan Cukorka. Vergelijk het met Papa Bubble zoals je die in Amsterdam kent, maar dan in Boedapest. Op zich vond ik dit niet heel bijzonder. De houten tegeltjes voor de ingang vond ik nog het leukste in dit geval. Want dat zie je niet vaak.

Nog een glaasje toe

Onze tour eindigde met een lekkere wijnproeverij bij Tasting Table, waar we drie heerlijke Hongaarse wijnen kregen voorgeschoteld. Een witte Barat, een rode Vida en een Tokaji. De laatste is een van de bekendste wijnen uit de regio. En om het af te maken werden daar heerlijke Hongaarse kaasjes, brood en pompoenpitolie geserveerd. Ok, en een glaasje water om het weg te spoelen of te verdunnen. Vul in wat van toepassing is…

Tasting Table

Goed gevuld liepen we uiteindelijk om een uur of half drie de wijnkelder weer uit en het zonnetje in. Absoluut een aanrader als je naar Boedapest gaat. Je leert wat over de culinaire achtergrond van het land en een beetje geschiedenis. Net genoeg om iedereen geïnteresseerd te houden en met een aantal heerlijke gerechtjes.

Taste Hungary had in ieder geval toen wij gingen diverse foodtours en als je op de website kijkt dan vind je die ook weer terug.

Check hier voor meer foodtours!

Taste Hungary tour

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like