Freetown Christiana – Kopenhagen

Freetown Christiana | papertravels.nlChristiana

Voor we naar Kopenhagen gingen had ik eigenlijk nog niet echt van Christiana gehoord. Ik had het ook wel op de kaart van Kopenhagen zien staan maar het trok me nu niet meteen aan als iets waar we graag heen wilden gaan. We waren zelfs al op het eiland geweest met de fiets maar het regende die dag dus dat trok niet meteen aan om eindeloos verder te fietsen. Pas toen we de tip van de receptie van ons hotel kregen om naar Christiana te gaan besloten om dat te doen.

Bovendien scheen de zon en dat is toch een stuk prettiger als je wilt rondkijken. Toch? Christiana dus… Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik moest verwachten. ‘Freetown” klonk wel interessant maar pas later las ik hoe het allemaal in elkaar zit in Christiana.

Freetown Christiana | papertravels.nl

Christiana bestaat sinds 1971 en is opgericht op het terrein van een voormalige kazerne. Dat zie je ook nog duidelijk terug in de gebouwen die er staan. Maar het is vooral een enorm kleurig en hippie-achtig gebied. Er is een hoop gedoe geweest rondom Christiana. Rellen, drugsproblemen en nog veel meer. Zo erg zelfs dat het hele terrein een tijd dicht is geweest voor het publiek. Inmiddels lijkt de rust enigszins teruggekeerd. Drugs worden er in ieder geval zeker nog heel veel gebruikt, want als je door ‘Pusher street’ loopt wordt je al bijna high van de hash dampen die daar hangen.

Freetown Christiana | papertravels.nl

Maar hetzelfde kan je in een willekeurige straat in Amsterdam gebeuren (loop maar eens door de Haarlemmerstraat) dus daar zou ik zeker niet voor ‘thuisblijven’. Het leukste aan Christiana vond ik de vele prachtige muurschilderingen die je overal tegenkomt. Dat geeft het terrein meteen een hele andere sfeer.

Freetown Christiana | papertravels.nl

Uberhaupt als je Christiana binnenkomt is het niet ingewikkeld om te merken dat je in een heel ander stuk van Kopenhagen terecht bent gekomen. De “Christianen” hebben het uitgeroepen tot een officiële vrijstaat en hebben hun eigen set regels opgesteld. Hoe dan ook is het leuk om een uurtje rond te lopen en alle tekeningen te bekijken!

Freetown Christiana | papertravels.nl Freetown Christiana | papertravels.nl Freetown Christiana | papertravels.nl

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
Written by Simone van den Berg