20170427 IMG 6310 1
3200
HomeOm te zienFreetown Christiania – Kopenhagen
denemarkenDenemarken

Freetown Christiania – Kopenhagen

20170427 IMG 6310

Christiania

Voor we naar Kopenhagen gingen had ik eigenlijk nog niet echt van Christiania gehoord. Ik had het ook wel op de kaart van Kopenhagen zien staan maar het trok me nu niet meteen aan als iets waar we graag heen wilden gaan. We waren zelfs al op het eiland geweest met de fiets maar het regende die dag dus dat trok niet meteen aan om eindeloos verder te fietsen. Pas toen we de tip van de receptie van ons hotel kregen om naar Christiania te gaan besloten om dat te doen.

Bovendien scheen de zon en dat is toch een stuk prettiger als je wilt rondkijken. Toch? Christiania dus… Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik moest verwachten. ‘Freetown” klonk wel interessant maar pas later las ik hoe het allemaal in elkaar zit in Christiania.

20170427 IMG 6309

Voormalige kazerne

Christiania bestaat sinds 1971 en is opgericht op het terrein van een voormalige kazerne. Dat zie je ook nog duidelijk terug in de gebouwen die er staan. Maar het is vooral een enorm kleurig en hippie-achtig gebied. Er is een hoop gedoe geweest rondom Christiana. Rellen, drugsproblemen en nog veel meer. Zo erg zelfs dat het hele terrein een tijd dicht is geweest voor het publiek. Inmiddels lijkt de rust enigszins teruggekeerd. Drugs worden er in ieder geval zeker nog heel veel gebruikt, want als je door ‘Pusher street’ loopt wordt je al bijna high van de hash dampen die daar hangen.

Update 2024 – Door toenemende problemen met agressieve bendes is Pusher street afgesloten en wordt momenteel volledig gerenoveerd met de hoop ander publiek aan te trekken en er een creatief geheel van te maken.

Christiania

Maar hetzelfde kan je in een willekeurige straat in Amsterdam gebeuren (loop maar eens door de Haarlemmerstraat) dus daar zou ik zeker niet voor ‘thuisblijven’. Het leukste aan Christiana vond ik de vele prachtige muurschilderingen die je overal tegenkomt. Dat geeft het terrein meteen een hele andere sfeer.

20170427 IMG 6303

Uberhaupt als je Christiana binnenkomt is het niet ingewikkeld om te merken dat je in een heel ander stuk van Kopenhagen terecht bent gekomen. De “Christianen” hebben het uitgeroepen tot een officiële vrijstaat en hebben hun eigen set regels opgesteld. Hoe dan ook is het leuk om een uurtje rond te lopen en alle tekeningen te bekijken!

20170427 IMG 6307
20170427 W6A8568
20170427 W6A8565

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like