Home » Reizen algemeen » Het Coronavirus en is reizen nog veilig?

Het Coronavirus en is reizen nog veilig?

door Simone van den Berg

Corona en reizen

Toch nog een nieuwe update hier (9 maart 2020) omdat het artikel steeds meer gelezen wordt door mensen die willen weten of ze nog kunnen reizen en of ze wel veilig zijn als ze van A naar B gaan enzovoort. Om te beginnen: de laatste updates kun je het beste hier teruglezen op het liveblog van nu.nl Daar worden alle nieuwe besmettingsgevallen gemeld, eventuele aanvullende maatregelen genoemd en meer.

Kan je nog reizen?

Of je nog kunt reizen naar bepaalde bestemmingen kun je het beste checken bij de RIVM, je reisorganisatie of vluchtmaatschappij. Afhankelijk van je bestemming worden er diverse maatregelen genomen. Annuleren wordt niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen aangezien het niet onder een natuurramp valt (wat ik overigens gek vind, maar dat terzijde) dus wel iets om rekening mee te houden. Besluit je zelf dat je niet op reis wilt? Dan zijn de kosten voor jou, tenzij de reisorganisatie zelf besluit niet te gaan.

Voor onze reis naar Hong Kong hadden we het geluk dat de KLM besloot het bedrag te restitueren door een veranderde regel. Daardoor kregen we uiteindelijk bijna 100% van onze reissom terug. Dus altijd even checken met je reisorganisatie wat de regels zijn. Wij kregen het advies om zo lang mogelijk te wachten met annuleren tot het echt niet anders kon. Had ik eerder geannuleerd dan waren we al het geld kwijt geweest.

Wat is wijsheid

Of je nog op reis wilt is een persoonlijke vraag. Indien het gebied niet een rood gebied is, maar je toch uit voorzorgsmaatregelen niet wilt reizen dan kan dat natuurlijk altijd. Onnodig risico lopen als het niet echt hoeft is ook niet handig. Check met de instanties en ga niet op reis als je niet echt hoeft.

Update: zondag 16 februari – Het verloop van het virus gaat momenteel zo hard dat je het beste kunt kijken bijvoorbeeld bij het liveblog van nu.nl waar altijd de laatste updates worden gegeven. Dit is de laatste update die ik hier geef.

Ineens was het daar… het corona virus. En aangezien onze volgende grote reis gepland is naar Hong Kong ben ik nog meer geïnteresseerd in het nieuws dan normaal. Tijd om eens in de feiten over het Corona virus tot nu toe te duiken. Omdat het nieuws sterk aan verandering onderhevig is zal ik proberen deze post up to date te houden met de nieuwste berichten als het uitkomt.

Alles wat je moet weten over het corona virus

Update 31 jan: Inmiddels is het dodental gestegen boven de 200 en het aantal besmette gevallen nadert de 10.000. De WHO heeft het virus uitgeroepen tot een internationale gezondheidscrisis. In Italie zijn inmiddels ook besmettingen geconstateerd. De US heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor China. In Nederland zijn nog geen negatieve reisadviezen uitgegeven behalve dat er wordt gemeld niet te reizen naar de provincie Hubei.

Van familie uit Hong Kong begrijpen we dat de situatie in Hong Kong ook niet erg optimaal is. Iedereen moet verplicht met mondkapje naar buiten, alle winkels zijn leeg en de meeste attracties zijn gesloten. Met andere woorden; reizen naar Hong Kong is ook niet aan te raden nu. Geld terug krijgen kan niet want dit wordt niet vergoed door de annuleringsverzekering. Dus lekker balen dit want ik denk niet dat we gaan gezien de situatie. Geld kwijt vrees ik…

Voor actuele informatie over het virus kun je het beste even checken bij het RIVM

Update: 5 febr. : Wereldwijd zijn er inmiddels een kleine 25.000 besmettingen bekend en is het dodental gestegen tot boven de 400. Volgens de WHO is er nog geen sprake van een pandemie. Diverse mensen zijn genezen na besmetting met het virus maar voorlopig nemen de besmettingen nog wel snel toe. Negatief reisadvies is nog niet veranderd.

Update: 13 febr: Het aantal besmettingen is wereldwijd opgelopen tot meer dan 60.000 met een dodental dat inmiddels is gestegen rond de 1300. KLM heeft een speciale regeling voor iedereen die een vlucht naar Hong Kong heeft en voor 29 februari vertrekt. In ons geval gunstig omdat we het geld van de vlucht nu terug krijgen. Er worden steeds meer vluchten van en naar China en omliggende landen geschrapt. In Vietnam gaat nu ook het eerste dorp op slot om verspreiding van het virus te stoppen.

De naam

Ten eerste heeft het virus niks te maken met het biertje Corona. Al zal het biermerk vast niet heel erg blij zijn met de benaming. De naam slaat op het feit dat het virus de vorm heeft van een kroontje. Corona dus.

Het Corona virus dook voor het eerst op in het nieuws tegen het einde van vorig jaar en China rapporteerde dat het virus verantwoordelijk was voor long onsteking in een aantal mensen in de Chinese provincie Wuhan. Het aantal gevallen van besmetting is sinds die tijd explosief toegenomen en sinds gisteren ook in Europa gesignaleerd bij een aantal mensen in Frankrijk. Het virus valt onder dezelfde familie als SARS en MERS.

Wat is een coronavirus

Coronavirussen zijn redelijk algemeen en zorgen normaal gesproken voor lichte ademhalingsproblemen met hoesten en een snotneus. Sommige zijn gevaarlijker. De bekendste SARS, infecteerde meer dan 8000 mensen en zorgde voor een totaal van 774 doden in 2003. MERS, welke eerst werd vastgesteld in 2012, was nog dodelijker met een dodenpercentage van 34% voor alle mensen die besmet waren met het MERS virus.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?

De mensen die de diagnose hebben gekregen hebben koorts en hoesten en sommigen hebben moeite met ademhalen. De symptomen doen zich voor ergens na twee dagen en twee weken nadat de persoon in aanraking is gekomen met het virus, aldus de gezondheids autoriteiten. De complicaties zijn een zware longontsteking.

Hoe is de diagnose vastgesteld en hoe wordt het behandeld?

Autoriteiten in China hebben data over het virus gedeeld met diverse groepen rond de wereld zodat het virus ook getest kan worden Er zijn op dit moment geen specifieke behandelingen voor de infectie, dus degenen die besmet zijn worden behandeld voor de symptomen.

Waar is het virus vandaan gekomen?

De World Health Organization vertelde journalisten deze week dat er nog steeds gezocht wordt naar de bron van het virus. Maar veel van de eerste gevallen waren mensen die een food markt in Wuhan hadden bezocht. De markt verkoopt levend vee en wilde dieren. De markt is sindsdien gesloten en gedesinfecteerd.

Recente genetische analyse suggereert dat het virus lijkt op een soort die vleermuizen en slangen meedragen. Onderzoekers geloven dat het een combinatie van de verschillende virussen is geweest. Dit kan gebeuren in het wild maar kan ook zijn oorsprong op de markt hebben gehad, waar de dieren wellicht vlak bij elkaar werden gehouden. Recentere berichten melden dat het virus afkomstig zou zijn van een gordeldier.

Hoe heeft het virus zich onder mensen verspreid?

Dezelfde genetische analyse suggereert dat het virus wellicht de mogelijkheid heeft ontwikkeld om van slangen naar mensen te springen door een genetische mutatie van een van de proteine. Als het virus afkomstig is van de uitwerpselen van de dieren kan dit airborne zijn geraakt en op die manier mensen hebben geïnfecteerd. Maar dit is op dit moment nog speculatie van de onderzoekers.

Waar heeft het coronavirus zich op dit moment verspreid?

Het grootste aantal van de bevestigde gevallen is in Wuhan geweest, waar minimaal 450 mensen een diagnose hebben gehad van het virus. Maar er zijn nog veel meer gevallen gerapporteerd in China, inclusief Beijing, Shanghai en Guangdong. In totaal zijn er op dit moment, alleen al in China, meer dan 1000 bevestigde gevallen.

Maar ook internationaal is het virus zich aan het verspreiden. Gevallen zijn gemeld in Thailand, Japan, Zuid Korea, de Verenigde Staten en Singapore en Vietnam. Tot dusver zijn alle bevestigde gevallen van mensen die vanuit China kwamen. Maar er zijn nog honderden gevallen die nog onderzocht worden verspreid over Azië, Engeland en Mexico. En gisteren kwam er bericht binnen dat de eerste gevallen gesignaleerd zijn in Frankrijk.

Update 27/1: Wereldwijd zijn er inmiddels een kleine 3000 besmettingen geconstateerd en 80 doden. Inmiddels zijn er 14 landen met het virus geconstateerd en wordt er door het RIVM vandaag een beslissing genomen of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Update 29/1: Wereldwijd is de besmetting opgelopen tot 6000 gevallen en 132 doden. Het virus is nu ook opgedoken in Duitsland en voor het eerst besmetting van mens tot mens. Op dit moment zijn er drie besmettingsgevallen geconstateerd in Beieren.

Hoe besmettelijk is het virus?

Het is nog te vroeg om te weten hoe makkelijk het virus zich zal verspreiden. Het is airborne en het is bekend dat het tussen twee mensen kan worden overgedragen. De Chinese regering heeft bewijsmateriaal laten zien dat er een vierde generatie besmetting is in Wuhan en tweede generatie buiten de stad.

Een aantal dagen geleden heeft de World Health Organization een voorlopige calculatie vrijgelaten welke aangeeft dat de verwachte besmetting (de R0) per persoon een 1.4 tot 2.5 is. In verhouding is een normale griep zo rond de 1.3.

Het virus is echter al besmettelijk voor de drager zelf ziek is geworden, wat betekent dat het extreem lastig is om te stoppen. Dit is niet ongebruikelijk; bij een gewone verkoudheid ben je zelf ook het meest besmettelijk als je je nog niet echt ziek voelt.

Ook heeft de Chinese regering meegedeeld dat het lijkt alsof de overdraagbaarheid van het virus toeneemt. Wat dat precies betekent is niet helemaal bekend.

Een Australisch team heeft het virus gekweekt in een laboratorium wat belangrijk is voor het zoeken naar een remedie.

Hoe dodelijk is het corona virus?

Tot dusver zijn er op dit moment rond de 132 doden bekend van het corona virus, wat zou betekenen dat het een laag sterftecijfer heeft van rond de 4%. Dat betekent dat het ergens tussen een relatieve milde griep infectie en SARS inzit, welke een hoog sterftecijfer had. Het is echter te vroeg om zeker te weten. Bovendien kan het virus muteren en mogelijk gevaarlijker worden.

Ter vergelijking gaan er tijdens een normale griepepidemie in Nederland ook zo rond de 2000 mensen dood tijdens een doorsnee winter.

Reisbeperkingen

Kun je nog op reis naar de regio waar het virus het meest actief is?

Vooralsnog bestaan de maatregelen uit controles bij de grensovergangen maar de vraag is hoe effectief die zijn als de symptomen nog helemaal niet zichtbaar hoeven te zijn. Negatieve reisadviezen zijn er nog niet. Alleen reizen naar de provincie Wuhan worden afgeraden. Wel heeft China diverse grote steden hermetisch afgesloten. Hong Kong Disneyland schijnt ook gesloten te zijn sinds twee dagen en voor hoe lang is nog niet bekend.

Het RIVM geeft aan dat ze het risico van het coronavirus niet hoger inschatten dan een “gewone” griep maar er is nog veel onbekend dus er kan nog van alles veranderen.

Uiteraard is deze post geen vervanging voor de informatie die de officiele kanalen delen. Ben je van plan om op reis te gaan check dan altijd de bijbehorende instanties.

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

Vietnamese Bahn mi en reiskriebels | Simone's Kitchen januari 31, 2020 - 10:35 am

[…] vanwege een blindedarmonsteking en nu staat de reis naar Hong Kong weer op losse schroeven door het coronavirus… Of we wel of niet gaan is dus nog een groot vraagteken. Zolang er geen negatief reisadvies […]

Antwoord

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.