Peper Travels: Griekse salade

Griekse salade | papertravels.nl

Het is voor mij het ultieme Griekenland gevoel; meteen na aankomst op de plek van bestemming een fijne taverne opzoeken en een Griekse salade bestellen. Ik moet zeggen dat ik vroeger altijd vond dat de tomaten in Griekenland zoveel lekkerder waren als in Nederland, maar tegenwoordig kun je hier ook eigenlijk best mooie tomaten kopen, dus dat scheelt echt de helft. Je wilt hier niet van die waterige slappe dingen in hebben want dan kun je net zo goed wat anders maken. Wat je in de salade krijgt varieert nog wel eens, maar de basis is altijd tomaat, komkommer en feta. En een overdosis olijfolie.

griekse salade

Griekse olijfolie natuurlijk (ik beken bij deze dat ik in de salade Spaanse olijfolie heb gebruikt… Die stond voor mijn neus.. Smaakte ook prima natuurlijk.. Maar in veel salades zit rauwe rode ui. En ik ben daar eenvoudigweg geen fan van. Ik schuif dat altijd braaf aan de kant dus tja dat ging ik dan natuurlijk niet zelf erin doen. Bovendien heb ik het recept gevolgd van een heuse Griekse held, George Colombaris. Voor diegenen die hem niet kennen; George is een van de juryleden van de Australische masterchef. De enige masterchef die de moeite waard is om te kijken naar mijn bescheiden mening. Maar goed, George is Griek en het leek me dat als iemand een goed recept heeft, dan is hij het wel. Overigens ook een hilarisch filmpje gevonden waarin George, inmiddels kaal en een stukkie ouder, nog een broekje was met krulletjes haar…

Griekse salade a la George Colombaris | papertravels.nl

Anders als andere recepten is het feit dat hier een ciabatta in gaat. Je scheurt of snijd een stuk ciabatta in stukjes, bedruppelt met olijfolie en schuif het in de oven tot krokant en goudbruin. Dan doe het in het bord, weer olijfolie erover en je schikt de andere ingrediënten eroverheen en  meteen eten. Ik deed dat overigens niet, aangezien we nogal veel gerechten hadden gemaakt die dag dus deze ging nog even de koeling in, maar was ook na een paar uur in de koelkast nog verrassend lekker. 🙂

Print
Griekse salade | papertravels.nl

Griekse salade


 • Author: George Colombaris
 • Yield: 2 1x
Scale

Ingredients

 • 1 in stuk ciabatta (stukjes gescheurd of gesneden)
 • 1 komkommer
 • een paar mooie rijpe tomaten
 • oregano
 • feta
 • kalamata olijven (ontpit)
 • goede Griekse olijfolie
 • peper
 • zout

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 200 C. Besprenkel de stukjes ciabatta met olijfolie en schuif dit in de oven tot goudbruin en krokant.
 2. Snij ondertussen de tomaat en de komkommer in stukjes, ontpit de olijven en snij kleiner indien gewenst.
 3. Doe de ciabatta in een bord, besprenkel ruim met olijfolie en leg de komkommer, olijven en tomaat erop. Bestrooi met oregano en verkruimel flink wat feta eroverheen.
 4. Om het af te maken nog wat olijfolie eroverheen en eventueel nog wat oregano en smullen maar!

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments
Written by Simone van den Berg