Hoe maak je zelf Khao Neow Ma Muang (oftewel kleefrijst met kokos en mango

Thaise kleefrijst met mango | papertravels.nl

Sticky rice

Je kunt onmogelijk naar Thailand of in het algemeen naar Azie zijn geweest en niet op zijn minst een keer in aanraking zijn gekomen met kleefrijst. Nu heb je die natuurlijk in meerdere varianten, maar mijn absolute favoriet is de zoete kleefrijst die als dessert wordt gegeten. In dit geval een kleverige rijst met kokosmelk en mango. Ik begin er gewoon weer van te watertanden als ik het opschrijf.

Thaise kleefrijst met mango | papertravels.nl

Nu heb ik wel het idee dat je van kleefrijst houdt of je houdt er niet van. Het moge duidelijk zijn in welke categorie ik val. De rijstpudding komt in vele varianten. Zo heb je arroz con leche in de Spaanstalige landen en de eh… Franse variant daarop waar ik nu even de naam van kwijt ben. Zoek het maar eens op en je zult zien dat elk land een of meerdere varianten op het thema kent. En natuurlijk niet te vergeten de ouderwetse rijstebrij. Het grappige is dat ik rijstebrij vroeger als kind echt absoluut verschrikkelijk vond. Dus waarom ik nu zo gek ben op de rijstpudding varianten is me ook een beetje een raadsel, maar goed ik lustte vroeger ook geen boerenkool stamppot en daar doe je me nu geen groter plezier mee.

Khao Neow Ma Muang

Deze variant heet Khao Neow Ma Muang maar als je het niet erg vindt hou ik het gewoon bij kleefrijst met mango. Is een stuk makkelijker uit te spreken… 🙂

Print
Thaise kleefrijst met mango | papertravels.nl

Khao Neow Ma Muang


 • Author: Simone van den Berg
 • Category: Dessert

Ingredients

 • 1 cup kleefrijst of ketan rijst glutonous rijst is ook een veel voorkomende term
 • 1/2 cup kokosmelk
 • 1 mango rijpe
 • 1-2 el palmsuiker of bruine suiker
 • 1/4 tl zout
 • 1 pandan blad

Instructions

 1. Laat de rijst eerst een uur weken voor je het gaat koken. Kook de rijst daarna op zacht vuur ongeveer 15-20 minuten of tot het gaar is.
 2. Doe de kokosmelk in een pan en kneus het pandan blad voor je het erbij doet. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en haal het pandan blad eruit.
 3. Neem 2 el kokosmelk eruit en zet apart voor later gebruik.
 4. Doe de rest van de kokosmelk in een kom. Voeg de palmsuiker en het zout toe.Meng dit goed door. Voeg de kleefrijst toe en meng goed door.
 5. Doe op een bord of in een kom en giet de 2 el kokosmelk eroverheen. Serveer met rijpe mango.

Keywords: mango, kleefrijst, kokosmelk

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Written by Simone van den Berg