Home » Food & Travel » Reisrecepten » Iers aardappelbrood – de homemade versie

Iers aardappelbrood – de homemade versie

door Simone van den Berg
Traditioneel Iers aardappelbrood

Iers aardappelbrood

De allereerste keer dat ik hoorde over aardappelbrood was toen ik samen met Ellen (die op reis was voor Bijzonder Plekje) in Noord Ierland was waar we de Causeway coast verkenden. Op onze vraag aan de manager van een hotel dat we bezochten wat nou echt een gerecht was dat we moesten proberen noemde hij aardappelbrood.

We sliepen die nacht in een ietwat oubollig hotel maar toen ik de volgende ochtend zag dat er aardappelbrood op het menu stond moest ik dat natuurlijk bestellen. Tja wat zal ik ervan zeggen; mijn eerste kennismaking was niet echt om over naar huis te schrijven. Vet en redelijk smakeloos.

Paula McIntyre

Niet heel veel later waren we in Portrush waar we een vistrip hadden. En we kwamen aan de praat met de organisator van de trip en ik noemde het teleurstellende aardappelbrood. Wendy van Causeway Foodie vertelde me dat ze een vriendin had, Paula McIntyre, die een goed recept had voor het beroemde Ierse aardappelbrood. En een paar dagen later had ik het desbetreffende recept in de mailbox zitten.

Heerlijk Iers aardappelbrood

Tijdens een kooksessie in de studio besloten Tom en ik om het aardappelbrood dan maar te maken. Om eerlijk te zijn had ik er wel een beetje een hard hoofd in, na de eerdere minder lekkere ervaringen. Maar goed, ik besloot af te gaan op de aanbeveling van Wendy en we gingen aan de slag. Het is niet ingewikkeld om Iers aardappelbrood te maken, maar kost wel even tijd. Nu is brood maken per definitie een tijdrovend klusje dus in dat opzicht valt dit reuze mee.

Iers aardappelbrood

Het lekkerste warm gegeten

Dit Iers aardappelbrood is een absolute aanrader. Als je het direct eet, warm uit de pan, met wat goede boter… Dan maak je dit keer op keer. De korst is lekker knapperig en de smaak is top. Dus met dank aan Paula, hier het enige echte recept voor Iers aardappelbrood!

Iers aardappelbrood

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 10 min
Porties: 8 porties

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte kruimige aardappelen
  • 200 gr bloem
  • klein beetje suiker
  • 1/2 tl zout

Instructies

  • Officieel hoor je de aardappels te koken in de schil en vervolgens door een zeef te drukken. Natuurlijk kun je ook een stamper gebruiken maar zorg dat het wel goed glad is. Niet teveel klontjes dus.
  • Voeg de bloem, suiker en zout toe en meng tot alles goed gecombineerd is. Dit is het makkelijkste op het aanrecht. Kneed kort met je handen. Niet langer dan 30 seconden!
  • Maak een bal van het deeg en druk dit tot een ronde schijf van ongeveer 15-20 cm in doorsnede. Snij dit in 8 punten.
  • Neem een ruime koekenpan en verhit dit met wat boter. Bak het aardappelbrood goudbruin en gaar. Serveer warm met wat goede boter
Gang: Ontbijt
Keuken: Iers
Trefwoord: aardappel
Auteur: Paula McIntyre

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.