Indische spekkoek – die wel even tijd kost!

Originele Indische spekkoek | papertravels.nl

De allereerste keer dat ik van spekkoek hoorde had ik zo mijn twijfels, Ernstige twijfels zelfs, want laten we eerlijk zijn; een koek van spek?? Dat kon toch niet heel erg lekker zijn of wel? Ik zag allerlei vreemde combinaties voor me met dikke plakken ranzige bacon. Nou ja, in mijn hoofd was het in ieder geval al geen goede combi. Dus de eerste keer dat iemand tijdens een reis door Azie (ik geloof dat het in Maleisie was) spekkoek kocht en aankwam met een vreemd groen uitzien taartpuntje… had ik nog steeds twijfel, maar was ook verbaasd. Groen?

Indische spekkoek | papertravels.nl

Dat was natuurlijk de pandan die in Azie alom tegenwoordig is, maar a. had ik toen nog nooit van pandan gehoord en b, vond ik een cake die groen was toch ook verdacht. Zeker met een naam als spekkoek. Maar ja, ik zou ik niet zijn, als ik niet toch een klein stukje proefde. En verhip het was eigenlijk best wel lekker. Ik vergat vervolgens de hele spekkoek weer want in die tijd waren toko’s nog niet zo ingeburgerd in Nederland (of ik kwam er gewoon zelf nooit) dus spekkoek kwam ik verder niet eens tegen. Tot ik wederom in Azie was, dit keer in Indonesie en zo ongeveer over de spekkoek struikelde. Nou ja dat is overdreven maar ik kwam het té vaak tegen om het te negeren. Dus kocht ik een stukje. Dit keer van de bruine variant en verrek die was echt lekker!

Dus toen Esmee en ik weer eens een kooksessie hadden moest er natuurlijk vroeg of laat spekkoek op het menu komen te staan. Es had me al gewaarschuwd dat het geen makkelijk recept is want het is laagje smeren, in de oven, wachten, laagje smeren, in de oven wachten en ga zo nog maar even door. Bovendien is het bommetje vol met calorieen dus mocht je aan de lijn zijn dan zou ik deze even overslaan.

We hebben de foto’s genomen vlak nadat we de cake uit de oven haalden (ongeduldig enzo!) maar hoe langer je hem laat liggen des te smeuiiger de spekkoek wordt. Dankzij al die heerlijk verantwoorde roomboter… 😉

Print
Originele Indische spekkoek | papertravels.nl

Spekkoek


Description

Dit recept is eerder verschenen op Simone’s Kitchen


Scale

Ingredients

 • 16 eieren
 • 750 gr boter (kamertemperatuur)
 • 400 gr witte basterdsuiker
 • 200 gr bloem
 • 4 tl kaneel
 • 2 tl kruidnagel
 • 2 tl nootmuskaat
 • 1 tl kardemom
 • cm springvorm van 28 )

Instructions

 1. Oven voorverwarmen op 180 c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
 2. Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
 3. In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
 4. Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog…
 5. Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
 6. Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
 7. Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk – als je vorm vol zit – of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
 8. Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 comments
Written by Simone van den Berg