Karin op reis 6
45200
HomeAlgemeenSolo op reisSolo op reis door Karin

Solo op reis door Karin

Karin op reis 6

Ik wil op reis!

Ik was 22 en wilde weg uit de sleur van alle dag. De wijde wereld in, andere culturen leren kennen. Ik wilde op reis. 
Ik was apothekers assistente, en mijn plan begon met het idee om een (half) jaar naar Curaçao te gaan om daar te gaan werken. Ik zocht op internet informatie hierover. Ik kwam al snel op de pagina van Wereldwijzer. Misschien ken jij dat ook nog wel. Een pagina waar veel informatie stond om te werken of stage te lopen in het buitenland en er was ook een heel actieve oproep pagina om reisgenoten te zoeken. Allereerst begon ik daar te zoeken of er ook anderen naar de Antillen gingen. Maar ik was al snel afgeleid door alle oproepjes om door Azië of Zuid Amerika te gaan reizen en mijn droom veranderde van een jaar werken op de Antillen naar een jaar reizen door Zuidoost Azië. 

Reisgenoot

Ik vond een reisgenoot om de eerste tijd mee samen te reizen. Alle begin is eng, dat hield mij zeker niet tegen, maar waarom niet samen deze prachtige reis starten. Samen uitzoeken waar je heen gaat, waar je gaat slapen, eten, etc.. alle keuzes maakte we samen en dat ging heel goed, ook al had ik haar voor vertrek maar 1x ontmoet. 

Karin op reis


Klein detail is dat ik voor vertrek nauwelijks Engels sprak, ik wist wel wat grammatica van school, maar hele zinnen vormen vond ik nog heel moeilijk. Maar ook dit hield mij niet tegen om te gaan reizen. De eerste 2,5 maand samen waarbij ik regelmatig tips kreeg hoe ik het beter kon zeggen hebben mij daarin ook geholpen. En toen ik na 2,5 maand alleen verder ging en ik vrij weinig Nederlanders tegen kwam moest ik wel Engels leren praten. En dat ging eigenlijk vanzelf, leren door te doen en dat is gelukt. Na 8 maanden in Azië konden anderen mijn accent niet meer herkennen, ik sprak alle accenten door elkaar haha en ik kon in ‘backpackers Engels’ prima uitleggen wat ik bedoelde. 

Karin op reis 4


Het voordeel van alleen reizen door Zuidoost Azië is dat je nooit alleen hoeft te zijn. Er zijn overal hostels met andere toeristen en als je alleen reist heb je ook nog eens veel sneller aanspraak. Ik heb regelmatig gevraagd aan andere toeristen in restaurants of ik bij hen mocht aanschuiven en ben nooit afgewezen. Maar als je wel alleen wilt zijn kun je daar ook voor kiezen, door minder toeristische plekken te zoeken of gewoon je eigen plan te trekken. Ander voordeel van Zuidoost Azië is dat wij als Nederlanders/Belgen allemaal wel iets Engels spreken en zij ook. Dat maakt reizen in Zuidoost Azië wat gemakkelijker en het is veilig. 
Ik heb sinds die eerste reis nog wel 15x met onbekende gereisd, van een aantal dagen, een week tot wel 2,5 maand samen.. Ik ben vrijwel al mijn reizen samen begonnen en daarna alleen verder gegaan, meestal omdat ik langer wilde reizen dan zij. Uiteindelijk heb ik in Azië 8 maanden alleen gereisd, Zuid Amerika een maand alleen en in Midden Amerika 3 maanden alleen.


Wil jij ook graag alleen op reis, maar durf je niet zo goed?

Ten eerste beslis voor jezelf welke van de 2 emoties sterker is; wil jij dolgraag (alleen) op reis of heeft de angst de overhand? En als dat laatste het geval is, neem je er dan genoegen mee dat je dan niet op reis gaat? Als je beslist dat je op de eerste plaats dolgraag (alleen) op reis wilt, focus je dan daarop en niet meer op de angst.

Waar je op focust, wordt versterkt en dat wil je niet. Probeer de angst los te laten en zie jezelf daar in het land van jouw dromen rond lopen. Zie jezelf daar met andere toeristen, die je in het hostel hebt ontmoet, in een bar zitten met een cocktail. Focus op dat wat je wilt!


Wil je net als ik niet alleen vertrekken? De site van Wereldwijzer bestaat helaas niet meer, sinds de nieuwe privacy wet. Maar er zijn zoveel Facebook pagina’s waar je reisgenoten kunt vinden, dus zet een oproepje op een pagina en spreek af of ga videobellen om elkaar iets beter te leren kennen. Ik heb al met zoveel vreemden afgesproken onder de grote klok op Utrecht Centraal (mooie herinneringen aan die klok) en daarna in de stad een terrasje gezocht voor een drankje. En geloof me, na een paar minuten weet je al of je wel of niet met deze persoon zal klikken. Ik heb ook gesprekken gehad waar ik over twijfelde en besloot toch mee op reis te gaan, omdat ik gewoon geen andere reisgenoot kon vinden. En die twijfel was terecht. Dat was zeker niet de leukste reisgenoot.

Mijn tip; spreek vooral (ook van te voren) uit dat als één van de 2 besluit niet samen verder te willen, dat je opsplitst. Het is ook jouw reis en die wil je niet laten verpesten door een ander. En wat ik al zei, op de vele backpack bestemmingen in de wereld ben je eigenlijk nooit alleen. Dus kom je vanzelf weer anderen tegen. Ga je toch alleen vertrekken en is dit je eerste reis?

Karin op reis

Boek een hostel voor de eerste dagen. Als je het niet erg vindt om bij anderen op de kamer te slapen, kies dan voor een dorm. Of kies een hostel met een gezamenlijke ruimte waar eventueel een bar is. Daar zal je sowieso andere toeristen tegen komen. En bedenk alvast waar je daarna heen zou willen. Mijn eerste dagen in Bangkok vond ik verschrikkelijk, het is zo’n massale stad, de warmte, alles moest ik aan wennen.

Wij hadden een kamer voor 2 geboekt in een hotel. Wat al niet de juiste keuze was en ik leerde eigenlijk weinig andere toeristen kennen in die dagen. Mijn reisgenoot had als tip gekregen om als eerste naar Kanchanaburi te gaan. Een stadje op een paar uur rijden van Bangkok. Hier was de rust die we zochten, een verademing. Elke dag zaten we met een paar andere toeristen te eten, drankjes doen, kaarten.

We hadden meteen onze eerste bus ervaring achter de rug, wisten iets beter hoe het werkt op een busstation in Thailand. Vanaf daar hadden we de reis van ons leven. – Wil je graag ook stukken samen reizen met anderen, ben dan flexibel in je reisplan en laat je leiden door de mensen die je tegen komt. Overal zijn mooie dingen te zien. – Gebruik je gezond verstand. Voelt iets niet goed, doe het dan niet. Vraag in hostels of het ’s avonds veilig is om alleen op straat te lopen. Neem een kaartje van het hostel mee, zodat je altijd in een taxi kunt stappen om terug te komen of op weg kunt vragen als je de weg kwijt bent. 
En vooral; geniet van alle pracht in de wereld.

Karin op reis

Als je verder nog vragen hebt, contact mij dan via Instagram @ourfreedomdreams. Ik vind het heerlijk om over reizen te kletsen en deel graag mijn tips. En omdat ik graag over reizen klets, ben ik sinds kort ook een Facebook pagina gestart @REAL TRAVEL TALK waar ik met anderen in gesprek ga over een bepaalde bestemming in de wereld. Waarin wij onze enthousiasme delen over een gebied of land, onze hoogtepunten en toffe plekken die niet zo snel in de boeken zult vinden. Je bent van harte welkom om ook lid te worden van deze pagina en wie weet in de toekomst ook jouw verhaal te delen. 

Nog wat praktische tips

Ga je lang op reis regel dan een extra bankkaart en stop die onderin je rugzak op een plek die mensen niet zo snel vinden. Ik had een vakje in onder in mijn rugzak genaaid hiervoor. Pinnen met je creditcard is namelijk heel duur. Mijn bankkaart is wel eens gestolen en toen was ik heel blij dat ik nog een extra bij mij had. Die extra kaart was in eerste instantie nog niet vrijgegeven om buiten Nederland mee te pinnen, maar dat kun je gemakkelijk ter plekke omzetten. 


– In dit geheime vakje had ik ook wat kleine biljetten aan Euro’s gestopt. Dit kan altijd van pas komen als je onverhoopt toch geen ATM kan vinden terwijl je geld nodig hebt. Je kunt altijd en overal ter wereld Euro’s omwisselen of mee betalen.

– Maak geplastificeerde kopietje van je paspoort dat je bij je kan dragen in je dagrugzak. Zodat je je altijd kan legitimeren als dat nodig mocht zijn en toen mijn paspoort gestolen was, had ik een kopietje om mijzelf op het consulaat mee te legitimeren en ging het proces om een nieuw paspoort aan te vragen veel sneller.

– Zorg dat je overdag aankomt op je bestemming en je alvast uitgezocht hebt hoe het beste of de goedkoopste manier bij je hostel kunt komen, mail desnoods het hostel en vraag wat een taxi vanaf het vliegveld zou moeten kosten. Zodat je bij aankomst niet wordt overdonderd door alle taxi’s die je een lift willen geven voor veel te veel geld. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like