Blankenberge 6 1
3200
HomeStedenreisLangs de Belgische kust: Blankenberge
BelgieBelgie

Langs de Belgische kust: Blankenberge

Langs de Belgische kust Blankenberge

Belgische kust

Het weer zat ons niet mee toen we afgelopen week vertrokken voor een kleine midweek naar het mooie Blankenberge. Tja, het was tenslotte nog steeds maart, het seizoen is officieel nog niet begonnen en het was nat. Behoorlijk nat mag ik wel zeggen. En dat is altijd jammer voor de foto’s want druilerig weer en mooie foto’s gaan niet echt heel erg goed samen. Wij verkenden de kust aan de hand van de Time to Momo gids.

Hou je van architectuur dan is Blankenberge bijna een must see. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de kustplaats verder uitgebouwd en veel van de gebouwen kenmerken zich door de Belle Epoque stijl die je overal in de stad terug ziet. Deze periode wordt ook wel de ‘De Gouden Eeuw’ genoemd en betekent letterlijk vertaald ‘Het mooie tijdperk’. Een tijdperk waar de eerste wereldoorlog abrupt een einde aan maakte.

De kenmerkende gebouwen zie je echter overal terug in Blankenberge en er zelfs een speciale route die je kunt volgen door middel van in het trottoir aangebrachte kenmerken. Je kunt beginnen of eindigen in het Belle Epoque centrum: een leuk museum waar je meer leert over de belle epoque.

blankenberge 2

Mijn favoriet daar? Die mooie oude posters! Ik krijg er dan echt meteen een beeld bij van hoe het er vroeger aan toe ging. Wist je trouwens dat de rijke toeristen uit die tijd in zee mochten baden tegen betaling? Meer over het Belle Epoque Centrum.

Huisje van Majutte

Vlak bij het museum ligt het huisje van Majutte. Want naast een rijk toeristisch verleden heeft Blankenberge ook een heel vissersverleden. Het huisje van Majutte is (waarschijnlijk) het oudst bewaarde vissershuisje van de Vlaamse kust en is in 2015 gekocht door Lena en Peter die het met veel plezier runnen als een museum annex ‘kroegje’. Ik zeg met name kroegje want het huisje is klein. Heel klein! En dan te bedenken dat er 14 mensen in hebben gewoond! Ik kan me er serieus niks bij voorstellen.

Blankenberge 3

Slufferkoek en Majutte trutte

Peter kan prachtige verhalen vertellen over de historie van het huisje en alleen daarom al is het meer dan een bezoek waard. Natuurlijk niet weggaan voor je de traditionele slufferkoek hebt gegeten en een Stientje Kervel hebt gedronken. Of bestel een Majutte trutte dan krijg je het beiden automatisch…

Blankenberge 4
De originele schouw zit nog in de piepkleine keuken
Blankenberge 5

Langs de zeedijk (wat wij dan meestal boulevard noemen) zitten tal van eettentjes. Wij gingen onder andere lunchen bij Silversand. Het was natuurlijk slecht weer maar bij mooi weer zit je daar heerlijk aan het strand. Als je langs het casino loopt vergeet dan vooral niet om even omhoog te kijken naar de kunstwerken die daar omhoog kruipen… Klinkt gek he, maar kijk zelf maar.

We sliepen op de Zeedijk in hotel Riant Sejour. Met prachtig uitzicht op de pier. De foto hieronder was ons uitzicht. Niet verkeerd toch?

Blankenberge 6

Winkelen kun je in Blankenberge – uiteraard – ook heel erg goed. Tijdens het hoogseizoen is het zonder twijfel populair winkelgebied. Als je gaat, dan is de nieuwe winkel Escape Home & Travel een aanrader. Ik hou van dit soort concept stores waar je heerlijk kunt verdwalen en altijd wel weggaat met een leuk nieuw gadget of – in mijn geval – nieuw notitieboek (want die kun je nooit teveel hebben toch?)

Blankenberge 7

Hier kun je een verslag van alle culinaire hoogtepunten van de Belgische kust lezen!

Disclaimer: Deze reis werd mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen en Time to Momo

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like