Home » Blog » Marokko: Marrakech – sprookje uit 1001 nacht
Afrika Marokko

Marokko: Marrakech – sprookje uit 1001 nacht

Marokko 08-11

Op een paar uurtjes afstand vliegen van Nederland ligt een compleet andere wereld, de wonderlijke wereld die Marokko heet. Marokko spreekt tot de verbeelding, het sprookje van 1001 nacht. Het land biedt zoveel moois en variatie dat het zeker een bezoekje waard is. Vakantie of stedentrip, voor elk wat wils. Vorige keer heb ik jullie kennis laten maken met Saharaway.nl, maar het lijkt Simone en mij leuk om wat specifieker over Marokko te schrijven. Een stad, een streek, festivals, noem maar op.

Voor de eerstkomende tijd gebruik ik mijn eigen rondreis als basis en neem ik jullie op papier mee op reis, een Paper Travel 🙂 en vertel over de steden en streken die op onze route lagen. Gaan jullie mee? We starten onze reis in Marrakech…………

Marrakech | papertravels.nl
De hectiek van de stad

Marrakech, vroeger geliefd bij de hippies en nu nummer één in de top 25 wereldbestemmingen. Voor een citytrip, maar ook als uitvalsbasis voor een rondreis door Marokko. De stad ligt nl. aan de voet van het Atlasgebergte. Bij aankomst in Marrakech wordt je overvallen door de hectiek van de stad, waar is nu dat sprookje van 1001 nacht? Auto’s, brommers met de hele familie erop, een verdwaalde fietser, handkarren, ezelkarren, alles vliegt om je oren. Iedereen schiet voor elkaar langs, rijden in Marrakech vereist ogen in je rug. Marrakech is verdeeld in een nieuwe en een oude stad. De nieuwe stad is modern en daar bevinden zich de grote bekende winkelketens zoals Zara en Mango. Moderne terrasjes voor loungen en een espresso of cappucino. Maar het sprookje begint bij aankomst in de Medina, de oude stad.

Marrakech

Het leukste verblijf is een verblijf in een Riad in de oude stad. Riads zijn traditionele huizen gelegen in het oude stadsdeel met een binnentuin of binnenplaats, alle ruimtes komen uit op de binnenplaats en grote vensters ontbreken. De straten in de oude Medina zijn te smal voor auto’s, dus onze gids Hamid parkeert de 4×4 op een stuk onbestraat terrein, afgesloten door een handmatig bediende slagboom. Verbazingwekkend hoe snel alles geregeld wordt, want voor je het weet is liggen je koffers op een handkar en is een mannetje met kar en koffers verdwenen. Het avontuur is begonnen.

20031008-Marokko7-023_20

Lopend door een wirwar van straatjes bereiken we onze Riad. In een onduidelijk heel smal straatje stoppen we voor een prachtige houten deur. Na aangebeld te hebben, wordt het kleine raampje in de deur geopend, waarna de zware deur open zwaait en je een droomwereld binnenstapt. Een oase van rust en koelte. We worden hartelijk ontvangen met uiteraard een glas mierzoete thee en heerlijke Marokkaanse koekjes. En ja, de koffers staan al keurig te wachten. We worden naar een prachtige kamer met badkamer gebracht, die de sfeer van Marokko uitademt. En de Riad beschikt over een dakterras, kortom, helemaal top! Niet te geloven, dat dit zich achter die deur in dat piepkleine straatje bevindt.

20031008-Marokko1-035_32

Wij hebben de hele verdere dag voor onszelf.
Natuurlijk staan we te popelen om het bekende Djemaa El Fnaa plein en de souk van Marrakech te gaan ontdekken. Wij krijgen een kaartje van de Riad met een kleine plaatsaanduiding waar de Riad zich bevindt. Op hoop van zegen, dan maar. Vertrouwend op ons richtingsgevoel vertrekken we richting het plein. We dwalen door straatjes en steegjes met allerlei winkeltjes, de traditionele souks. De souks zijn meestal verdeeld in rayons, elke souk in de Medina heeft zijn eigen specialiteit, zo is zijn er o.a. de ledersouk, de kopersouk waar de koperslagers aan het werk zijn en de kruidensoek. In Marokko is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs, de vraagprijs is daarop aangepast. Het is een soort spel en door het afdingen win je het respect van de kooplieden.

 

Uiteindelijk bereiken we het plein. Het is nog rustig, er staan wat sinaasappelstalletjes en verkopers van allerlei waren hebben hun spullen uitgestald op de grond. Ook de tandenman zit er, hier kan je een tweedehands gebit kopen of een tand laten trekken.

Nog een nieuw gebit nodig?
Nog een nieuw gebit nodig?

Wij zoeken een plekje op de bovenverdieping van één van de café’s aan de rand van het plein. Hier heb je een prachtig uitzicht over het plein, dat langzaam volloopt. Stalletjes met etenswaar, slangenbezweerders, straatartiesten en verhalenvertellers. Vrouwen die met henna je hand willen versieren, dansers en muzikanten. Een bont gezelschap, waar we ons graag in mengen.

20150622-marrakech-jmnaa-el-fnaa-plein

Aan het eind van de middag komen we, wonder boven wonder, met behulp van het kleine kaartje, weer ‘thuis’. Hier wacht een douche en we kleden ons om voor het diner. We worden opgehaald en rijden door Marrakech by night naar een restaurant waar we getrakteerd worden op een heerlijk diner met voorstellingen van buikdanseressen en een dansende dame met een blad kaarsen op haar hoofd.

20031008-Marokko10-014_11

Als we terugrijden naar onze Riad, merk je dat het leven in Marrakech zich, ook ’s avonds, voornamelijk afspeelt op straat, want het is nog steeds druk in de stad. Nog een korte wandeling door de nachtelijke Medina en we worden keurig afgezet bij onze Riad.

Er zijn nog tal van bezienswaardigheden in Marrakech die de moeite waard zijn, daar over een andere keer, eerst maken we onze reis af. ‘Morgen’ verlaten wij hectisch Marrakech en rijden we door het Atlas Gebergte richting Kasbah Ait Ben Haddou en de Rozenvallei.

De 12 leukste en goedkoopste overnachtingen in Marrakech vind je hier.

Over de auteur

Sylvia van den Brink

Sylvia van den Brink

Saharaway is een bijzonder reisbureau, gebaseerd op de principes van Marokko en vertrouwd door een groot netwerk van kleine en grote partners in binnen- en buitenland. In elke plaats die u bezoekt hebben wij onze vaste en vertrouwde lokale partners. Met respect voor het land en haar bewoners streven wij naar het behoud van kleinschalig toerisme.
Door de jaren heen hebben wij ons ontwikkeld tot een ware specialist.

3 Comments

Click here to post a comment

  • Aah, die gebitten! Iehl! Verder geweldig, Marrakech staat hoog op mijn lijstje al hoor ik er wel gemengde verhalen over moet ik zeggen. Ik hoor vooral veel nare dingen over voedselvergiftiging, en dat dat haast niet te vermijden is, maar dta kan ik me bijna niet voorstellen. Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

  • Hallo Sheelagh, het is vooral opletten met water drinken, altijd uit een nog niet geopende gekochte fles drinken. Ook bij de eethuisjes/restaurantjes geen kraanwater accepteren. Verder kan het zijn dat vers geperste jus d’orange aangelengd is met water, deze jus dus niet drinken, bij twijfel vragen. Mijn vriendin is wat dat betreft erg gevoelig, maar wij hebben nog nooit enige last van buikloop gehad, ondanks het feit dat wij echt overal hebben gegeten. Je moet wel zorgen dat je geen rauw vlees eet en het vlees moet goed gegaard zijn. Maar dat is het vrijwel altijd, want het wordt op open vuur gegrild of gestoofd in een tagine. Wij hebben zelfs gegeten in een tentje langs de weg, waar het vlees buiten hangt in netten en vers afgesneden wordt en dan naar de grill gebracht waar het ter plekke bereid wordt. Nou, dachten wij, dat wordt feest in de darmen, niets dus. Ik heb nog nooit zo’n lekkere en pure ‘hamburger’ gegeten, met gegrilde tomaten en komijn. Mocht je nog meer willen weten, mail dan even naar Info@saharaway.nl.

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

ConvertKit Form

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle