Aarhus Street Food binnen 1
2300
HomeAlgemeenMet de auto naar Aarhus
denemarkenDenemarken

Met de auto naar Aarhus

Door: Alexandra Hereijgers

Mijn motto is dat je niet te veel motto’s kunt hebben, bijvoorbeeld ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, ‘work hard, play hard’ en ‘beter laat dan nooit’.  Ze zijn fijn om op terug te vallen en ze kunnen – soms als excuus gebruikt worden. Zo was ik nog nooit met de auto naar Denemarken gereden, een mooi excuus dus om die trip te ondernemen. Onze bestemming was Aarhus, de op een na grootste stad van het land. Aarhus ligt op Jutland, het vasteland van Denemarken en ligt op ruim 700km van Utrecht. We hadden wat hick-ups onderweg. Zo werden we aangehouden door de Duitse politie met de vraag of we drugs, drank of wapens vervoerden. Wat antwoord je als je mijn medereiziger bent en weet dat ik mijn auto vaak volstouw met allerhande props waaronder messen? In ieder geval antwoordde mijn medereiziger te laat, waardoor we gesommeerd werden uit te stappen en mijn auto minutieus doorzocht werd. Geen wapens te vinden, wel veel klokhuizen, lege verpakkingen en nog meer troep….

SØNDERBORG

Enfin, de reis verliep verder voorspoedig en al snel waren we in Sønderborg. We werden door de plaatselijke VVV in de plaatselijke VVV getrakteerd op een uitgebreide lunch met heerlijke streekproducten (het heeft zo zijn voordelen om voor Simone’s Kitchen op pad te gaan…) en een uitgebreide vertelling van de geschiedenis van de streek. In het kort: de regio was lange tijd een speelbal tussen het Koninkrijk Denemarken en het Hertogdom Sleeswijk-Holstein. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog mocht de bevolking per referendum bepalen bij welk land ze wilde horen. Het noordelijke deel van Sleeswijk koos ervoor zich weer bij Denemarken aan te sluiten. Sønderborg is een mooi, door water omringd stadje en perfect voor een overnachting op weg naar het noordelijker gelegen Aarhus. 

Soderborg lunch
Worst en kaas uit de streek, een dessert met roggebrood en klassieke Sønderbergse koekjes. Gewoon, bij de VVV.

AANRADER: DE MARGRIETROUTE

Van Sønderborg naar Aarhus volgden we (een deel van) de Margrietroute. Dit is een toeristische autoroute dwars door Denemarken met een totale lengte van 3700km, vernoemd naar de favoriete bloem van Koningin Margrethe II van Denemarken, de Margriet. De route loopt over mooie wegen langs de mooiste plekjes en belangrijkste bezienswaardigheden van Denemarken. Bij de route hoort een boekje, waarin de routes en bezienswaardigheden beschreven worden, deze kun je online bestellen.

AARHUS EN WAAROM JE DAAR HEEN MOET

De twee uur durende weg naar Aarhus is heel mooi en leidt door een groen golvend heuvellandschap. Aarhus zelf is een heel fijn alternatief voor Kopenhagen: niet te groot, niet te druk en met net zulk goed eten. De stad is een mooie mix van moderne architectuur en oude industriële gebouwen en is een typische studentenstad: levendig, met veel koffietentjes, restaurants, bars en winkeltjes. Het historische centrum is goed bewaard gebleven en klein genoeg om te voet te verkennen, maar er zijn ook goede fietspaden waardoor je je ook goed per fiets kunt verplaatsen.  Twee dagen zijn ruim voldoende, als je een derde dag eraan vastplakt kun je ook de omgeving van de stad verkennen. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk per fiets de kustlijn verkennen en in de bossen liggen twee bezienswaardigheden: het vakantiehuis Marselisborg Palace van de Deense koningin en het Moesgaard museum waar je alles over de geschiedenis van Aarhus leert. 

DE WIJK FREDERIKSBJERG

Maar, focus! Terug naar de stad, de hoofdbestemming van deze trip. Aarhus, kleine broertje van Kopenhagen dat eigenlijk net zo leuk is als zijn grote broer. Het hotel waar we verbleven, WakeUp, ligt in Frederiksbjerg: de ‘culinaire’ wijk. Haha, geen toeval dat we hier neerstreken… Frederiksbjerg is een knusse wijk, vooral de straten Jægergårdsgade en Frederiks Allé zijn een aanrader. Hier vind je veel kleine restaurantjes en cafeetjes en schattige winkeltjes. En aan de M.P. Bruuns Gade 33 een van de populairste restaurants van de stad: Kähler Spiesesalon. Overdag serveren ze hier het bekende smörrebröd, ’s avonds verfijnde gerechten. Wij hadden geluk op de bonnefooi een tafel te krijgen, maar reserveren wordt aangeraden. 

Aarhus Frederiksbjerg
Levendig Frederiksbjerg.
Aarhus restaurant Kahler Spiesesalon
Smikkelen bij Kähler Spiesesalon.

TOFFE GEBOUWEN

Het WakeUp Hotel ligt ook op loopafstand van een van dé bezienswaardigheden van Aarhus: het AroS Aarhus Kunstmuseum. Een museum voor moderne en hedendaagse kunst met vier grote galerijen met kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Maar de hoofdattractie van dit museum is toch wel het regenboog panorama: een 150 meter lang cirkelvormig voetpad op het dak van het museum. Dit pad heeft alle kleuren van de regenboog en daarvanuit heb je mooi, kleurig uitzicht over de stad in. Een ander cool gebouw is Dokk1, met daarin de bibliotheek en gemeentehuis. Let goed op, er zijn allerlei kunstwerken om het gebouw ‘verstopt’. Ik ben er niet geweest, maar de wijk Aarhus Ø schijnt vol staan met innovatie architectuur, waaronder een gebouw dat ‘The Iceberg’ genoemd wordt. 

Houd je meer van oud? Dan is het Møllestien straatje jouw place to be! Hier zie je nog karakteristieke oude Deense gekleurde huisjes.

Aarhus hotel WakeUp
Strak Scandinavisch in het WakeUp hotel.

HET LATIN QUARTIER

Ook leuk: de Latijnse wijk. Dit is een van de oudste wijken van de stad, maar er zijn helaas geen oude Viking-gebouwen meer te vinden. Wat je er wel vindt? Nauwe straatjes van kinderkopjes, vol met winkels (Sostrene Grene! COS!). En natuurlijk ook hier weer veel restaurants en cafés: de Denen houden (gelukkig) van eten. Wij hadden een fantastisch ontbijt bij Emmerys: een biologische bakkerij met eetgedeelte. Er gaat op een nuchtere maag niets boven de geur van versgebakken brood en vers gezette koffie. 

Aarhus Latin Quartier Emmerys
We smikkelen verder, knagend aan het heerlijke brood en gebak van Emmerys.


MUST-EAT: AARHUS STREET FOOD

Over eten gesproken (what else?): het absolute hoogtepunt vond ik Aarhus Street Food. Dit is een permanente street food markt in een oude busremise. Meer dan 30 kraampjes staan hier op je te wachten. We aten een fantastisch broodje, dronken een top cocktail en aten ons rechtstreeks de hemel in met een crème brûlée-donut. Jawel, je leest het goed: een crème brûlée-donut. Dit had ik niet eerder gegeten. Beter laat dan nooit. Dat geldt ook voor deze blog, want deze trip vond alweer twee jaar geleden plaats… (No worries, de adressen zijn gecheckt en alle genoemde adressen bestaan nog.)

Aarhus Street Food
De uitsmijter van onze trip…
Aarhus Street Food binnen
…smikkelen van Street Food. In het midden de goddelijke crème brûlée-donut.

fotografie: Saskia Lelieveld

Wil je meer lezen Denemarken? Check dan ook de post over de drie leukste wijken van Kopenhagen of alles over Freetown Christiana

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like