HomeAlgemeenReistipsOp wandelvakantie – waar moet je rekening mee houden?

Op wandelvakantie – waar moet je rekening mee houden?

Wandelvakantie tips

Wandelen is wat mij betreft nog steeds de beste manier om de wereld te verkennen. Maar als je op wandelvakantie wilt gaan waar moet je dan rekening mee houden?

Wandelvakantie

Wandelpaden

Er zijn een aantal wereldberoemde wandelpaden over de wereld verspreid. Mijn zusje gaat zelfs over een paar dagen op pad (in haar eentje) om naar Santiago de compostella te wandelen. Ik ben enigszins gebonden aan kleinere afstanden vanwege een enkel die niet altijd leuk wil meewerken. Dus dat soort lange afstanden vind ik super tof, maar zijn een no go. Maar juist omdat ik met die enkel zit, zijn er een aantal dingen die voor mij super belangrijk zijn.

Wandelschoenen

Om te beginnen natuurlijk met de meest voor de hand liggende; de wandelschoenen. Ga niet op wandelvakantie zonder goede wandelschoenen! Maak ook niet de fout om op pad te gaan met schoenen die je net nieuw aan je voeten hebt zitten. Koop ze dus ruim op tijd en wandel ze goed in. Probeer ook diverse terreinen uit met je schoenen.

Zorg bovendien dat je teennagels goed geknipt zijn. Niets vervelender dan te lange teennagels die vervolgens bij elke stap tegen de voorkant van je schoenen aankomen. Dat is niet wat je wilt! (en geloof me, ik heb hierdoor al de nodige blauwe teennagels opgelopen..)

Persoonlijk loop ik het beste op soepele wandelschoenen. Er zijn verschillende klassificaties van wandelschoenen. Kies vooral degene uit waar jij je goed bij voelt, maar onthou dat het minder logisch is om zware bergschoenen te dragen als je over de Veluwe gaat wandelen.

Net zo belangrijk als goede schoenen, zijn goede sokken. Kies sokken uit zonder vervelende naden en die zijn gemaakt om mee te wandelen.

Dagrugzak

Zorg dat je tijdens het wandelen voldoende water bij je hebt. Een goede – niet te grote – dagrugzak is onmisbaar om zaken als extra kleding, voeding en water bij je te dragen. Frank Wandelt heeft hier een goede review welke dagrugzak de beste is om aan te schaffen. Handig om even door te nemen voor je er eentje gaat kopen. Pas de rugzak in de winkel en loop er een paar rondjes mee. Uiteindelijk kun je hem alleen echt goed testen tijdens een wandeling met bepakking maar je moet ergens beginnen.

Maak ook niet de fout om je rugzak over één schouder te slingeren. Dat is een korte periode leuk maar gaat al snel zorgen dat je last krijgt van je rug of schouders. Er zitten twee banden op voor een goede reden.

Wandelkleding

Goede en comfortabele kleding zoals bij OTTO te vinden is, is ook cruciaal voor een geslaagde wandelvakantie. Ik hou persoonlijk niet van synthetische stoffen al zijn er wel uitzonderingen op die regel. Bouw je kleding in laagjes op. Op die manier kun je kleding aan of uittrekken als het nodig is. Zorg het liefst voor ademende kleding die zweet goed absorbeert en afvoert. Zware katoenen kleding wordt nat en klam. Dat is niet handig om te dragen.

Neem een wandelkaart mee

De route

Wandelvakanties zijn er in alle soorten en maten. Voor mij is een wandelvakantie al een vakantie waarin ik elke dag wandel. Dat hoeft dus niet noodzakelijkerwijs elke dag een afstand van 30 kilometer te zijn. Om maar wat te noemen. De vakantie die ik vorig jaar had met Charlotte viel voor mij al in de categorie wandelvakantie. Wat wel in alle gevallen een goed idee is, is om van tevoren te bepalen wat je route wordt. Je hebt tegenwoordig handige apps (zie hieronder) maar het kan verstandig zijn om ook een goede wandelkaart mee te nemen. Je komt soms in gebieden waar geen gps ontvangst is of wat dacht je van een lege telefoon? Dat is ook een reden om toch ook voor een analoge oplossing te gaan. Bovendien is een wandelkaart niet het gewicht. Beter mee verlegen dan om verlegen. Zeker als je in gebieden gaat wandelen die enorm groot zijn en waar weinig mensen komen. Maar je kunt ook op de Veluwe verdwalen. Dus hou daar rekening mee.

Wandelapps

Ok, dit is misschien een persoonlijke afwijking maar ik hou van het bijhouden van de route tijdens een wandelvakantie. Of gewoon tijdens een wandeltocht in eigen land. Ik heb sinds kort een apple watch en voor ik ga wandelen zet ik die aan zodat de route wordt bijgehouden. Maar er zijn legio andere apps waar je wel of niet een horloge bij nodig hebt. Denk aan een Fitbit of gebruik apps zoals Runkeeper of Strava. Behalve dat het leuk is om te zien kan het ook handig zijn om tussendoor je route te checken. Zo kun je bijhouden waar je bent en hoever je van het startpunt vandaan bent.

Op wandelvakantie

Eerste hulp kitje

Bij elke wandelvakantie kan een klein eerste hulp kitje niet ontbreken. Afhankelijk van het land waar je bent kun je dit aanvullen met dingen als injectienaalden voor eventuele ziekenhuisbezoeken. Zo was ik in Madagaskar en aangezien daar een tekort is aan schone naalden zat dat standaard in de EHBO set. Klinkt misschien overdreven maar het is toch verstandig om hier rekening mee te houden. Standaard zijn pleisters, gaas, een tekentang, desinfectie doekjes, insectenspray, pincet (voor splinters!) en een sunblock handig om bij je te hebben.

Voorbereiding

Of je nu zes weken gaat wandelen zoals mijn zus, of je gaat voor kortere dagtochten, voorbereiding is alle gevallen een goed idee. Bereid je voor met de trip in je achterhoofd. Ga je bergwandelingen maken zorg dan dat je genoeg hellingen in je trainingprogramma hebt. Zijn die niet in de buurt dan kun je altijd nog in de sportschool zorgen voor goede hellingen op de loopband. Ga ook op pad met dezelfde schoenen en dezelfde bepakking die je straks ook gaat gebruiken. Op die manier weet je wat je kunt verwachten!

Veel wandelplezier!

Check ook onderstaande posts over wandelen

Deze tips bewaren?

Check ook deze reistips:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like