Oppassen op een huis
3K00
HomeAlgemeenReistipsOppassen op een huis – is het iets voor jou?

Oppassen op een huis – is het iets voor jou?

Een andere manier van vakantie vieren

Ik geef het direct toe: als het op hotelovernachtingen aankomt, ben ik een luxepoes. Tijdens een safari of een rondreis door Australië slaap ik moeiteloos in krappe tentjes en bovenop auto’s. Maar van muffe hotelkamers, vieze badkamers, treurige lobby’s en loshangende gordijnen krijg ik jeuk. Helaas hebben wij niet het budget om altijd in 5-sterrenhotels te overnachten en van vakantieparken word ik ook al niet blij. Ik zocht daarom naar een andere manier van goedkoop vakantie vieren. Toen ging afgelopen zomer een lampje branden!

Goedkoop op vakantie

Bijna drie jaar geleden kwamen Kevin en Conchita, twee mini varkentjes, ons leven binnenstappen. Dat is een van de leukste dingen die we ooit meemaakten: gezellig geknor, veel geknuffel en komische momenten. Het enige nadeel was: hoe moest het als we op vakantie gingen? De hond kon naar een oppasadres, de katten hadden genoeg aan het bijvullen van hun brokjes, maar de varkens hadden veel aandacht nodig. Nu is vriend S een meester-Googlenaar en hij vond al snel een site waarin mensen hun huis aanbieden als gratis vakantieplek. Mits je op hun beestjes past (en soms ook op de tuin).

Voor ons de ideale oplossing: genoeg aandacht voor de varkens en er werd meteen op het huis gelet. Vorig jaar besloten we zelf op deze manier vakantie te gaan vieren. We zochten en vonden een oppasadres in Frankrijk met veel dieren.

Oppassen op een huis, hoe het werkt

Huizenoppas is niet hetzelfde als huizenruil. De eigenaren van de huizen die aangeboden worden zijn op zoek naar oppas tijdens hun vakantie of bezoek aan Nederland. Er komen tijdens jouw vakantie dus geen vreemden in jouw huis.

Wij plaatsen onze oproepen voor een huizenoppasser op www.huizenoppassite.nl (no spon) en zoeken daar ook naar leuke adressen voor onze eigen vakanties. Je kunt een profiel aanmaken waarmee je jezelf aanbiedt als huizenoppasser. Vertel wat over jezelf en eventuele mede-oppassers en laat weten met welke dieren je ervaring hebt. De adressen op deze site zijn namelijk bijna allemaal huizen met dieren in en/of om het huis. Dat varieert van een enkele kat tot een complete kinderboerderij.

Je vindt er jaarrond adressen in Europa en soms ook daarbuiten, met constant veel aanbod in Nederland, Frankrijk en Spanje.

Oppassen op een huis

Wij pasten tijdens onze vakantie in september 2022 op 33 paarden, 15 honden, 9 kippen, 3 varkens, 3 ezels en wat papegaaien. Superleuk om een keer mee te maken! Het kostte ons ’s ochtends en ’s avonds een uur om de beestenboel water en eten te geven (met een klein tractortje over het landgoed crossen, superleuk). Tussendoor gingen we de regio verkennen en uitgebreid lunchen. Of lekker relaxen en een boekje lezen. We betaalden alleen voor de reis naar het oppasadres, de overnachtingen kostten ons geen eurocent.

De eerste overnachting voelde een beetje vreemd, in andermans huis, maar dat gevoel verdween al snel. Wij vinden het leuk om ons huis en de mooie omgeving via deze manier met anderen te delen én vonden het heel leuk om op een huiselijke manier vakantie te vieren. Ik hoef geen 5-sterrenhotels meer. Tenminste, niet altijd meer.

Verder weg

Ben je op zoek naar een huis om op te passen maar wil je liever wat verder weg? De Amerikaanse site Trusted Housesitters heeft wereldwijd veel adressen waar je terecht kunt. De site is niet gratis. Om je in te schrijven en je aan te kunnen melden voor de adressen betaal je een bedrag per maand. Dat begint bij € 9,95 per maand om een onbeperkt aantal ‘sits’ doen. De eigenaren van de huisdieren kunnen reviews achterlaten zodat een volgende huiseigenaar makkelijker kan zien of het goed is gegaan. Beetje vergelijkbaar met Airbnb.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like