Peper Travels: Arroz con leche

Arroz con leche | papertravels.nl

Waar komt het vandaan?

De oorsprong van dit eenvoudige gerecht is eigenlijk een tikkeltje vaag. Ik proefde het voor het eerst onder de naam Arroz con Leche in Mexico, maar als je erover nadenkt heeft bijna elk land wel een eigen versie van deze klassieker. Zo heet het bij ons rijstepap, in Frankrijk Riz au lait, in Hongarije Tejberizs, Budino di riso in Italie, arroz con leche in Mexico, Spanje en Costa Rica en vast nog in wel meer landen.

In de basis is het rijst met melk. Noem het pap, noem het pudding. Afhankelijk van de plek kan dat afwijken maar het blijft min of meer hetzelfde recept. De ene keer wordt er kardemom toegevoegd, dan weer kaneel of eieren. In India (afhankelijk van de regio) eten ze het met pistache of met noten. 

Geschiedenis

Of het helemaal zo is gegaan kan ik je niet vertellen maar het verhaal gaat dat arroz con leche oorspronkelijk afkwam van Arabische invloeden aangezien mengsel met rijst en kaneel in die regio normaal waren. De Moren vielen Spanje binnen in het jaar 711 en bleven daar eeuwen rondhangen. Zo is Arroz con leche in (wat nu Spanje is) aangekomen en werd later door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika waar het vele variaties kreeg.  Spaanse rijst pudding had kaneel, rozijnen en vanille. Zuid Amerikaanse versies hebben soms nootmuskaat of boter en in Mexico willen ze er nog wel eens cayenne of chocola door mengen.

Arroz con leche | papertravels.nl

In mijn versie gebruikte ik amandelmelk en deed er gedroogde cranberries doorheen. Ik vind het heerlijk en neem het vaak als ik op reis ben. Al is het alleen maar te kijken wat de smaakcombinaties zijn.. 🙂

Print
Arroz con leche | papertravels.nl

Arroz con leche


Scale

Ingredients

 • 1 cup pandan rijst
 • 2 kaneel stokjes
 • 1 steranijs
 • 1/4 tl zout
 • 500 ml water
 • 700 ml amandelmelk
 • 100 gr gedroogde cranberries
 • 200 gr suiker
 • Kaneel (om te garneren)

Instructions

 1. Neem een flinke steelpan en doe hier de rijst, kaneel, steranijs, zout en het water in en breng aan de kook. Dek af en laat rustig koken voor ongeveer 15 minuten of tot de rijst gaar is en de vloeistof is opgenomen
 2. Giet de amandelmelk erbij en laat het geheel weer aan de kook komen. Doe nu de gedroogde cranberries erbij en de suiker en laat het onafgedekt voor een minuut of 10-15 rustig doorkoken. Roer af en toe even door. Zet het vuur uit, dek het af en laat een beetje afkoelen.
 3. Bestrooi voor het serveren met kaneel.

Notes

Arroz con leche is heerlijk om warm te eten maar kan ook prima koud worden gegeten.

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Written by Simone van den Berg