Peper Travels: Gado Gado

Het ultieme gado gado recept | papertravels.nl

Hoe heet dat spul ook alweer dat je bij een saté altijd krijgt ? Atjar tjoempoer of zoiets (zal het wel verkeerde spellen! Ha!) Vroeger dacht ik altijd dat gado gado dát was. Een bergje ingelegde zure groente.

Dus toen ik in Indonesië gado gado voorgeschoteld kreeg was ik sceptisch. Ja die pindasaus zag er goed uit maar was die groente nu zuur dan?

Niets van dat alles was gelukkig waar en ik vond het verrassend lekker. Zelfs Tom, toch een carnivoor bij uitstek, vond dit vegetarische gerecht heel erg lekker.

En toen Kimber van Reisgenie een ‘verzoek’ indiende voor het ultieme gado gado recept, wist ik wat me te doen stond… Haha.. Gelukkig heb ik Esmée, vriendinnetje en mede blogger die Indonesische roots heeft. En zoals het toeval wilde hadden we voor afgelopen donderdag toch al een kookdate staan dus een en een was al heel snel twee.

20150730-MH2A8213

In de basis is gado gado natuurlijk heel erg simpel. Het is een selectie van groentes met pindasaus. Punt. Geen hogere wiskunde. Maar…. het gerecht valt of staat bij de kwaliteit van je pindasaus. En ik had al de nodige keren een poging gewaagd die eigenlijk allemaal net niet helemaal zo lekker waren als ik me had voorgesteld. Nou, laat ik je vertellen; deze is een blijvertje! Met eeuwige dank dus aan Esmée want zonder haar zaten we nu nog met de vingers in het haar (lees met de vingers in de mislukte pindasaus..) Je denkt misschien bij het zien van de hele lijst aan ingrediënten ‘ dat is toch wel een hoop gedoe voor een beetje pindasaus dat ik ook uit een potje kan halen’… Maar het is wel het verschil tussen een lekkere gado gado en een middelmatige poging. De keus… is uiteindelijk aan jou!

Gado gado betekent “mix-mix” en dat is omdat het in weze niet veel meer is als een mix van groentes, geserveerd met pindasaus. Je kunt het aanvullen met tofu als je dat lekker vind, een gefruit uitje of wat kroepoek.

Print
Het ultieme gado gado recept | papertravels.nl

Het ultieme gado gado recept


Ingredients

Groentes

  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Komkommer
  • Sperciebonen
  • Wortel
  • tauge
  • bamboescheuten
  • eieren

Voor de pindasaus

  • 3 aziatische rode sjalotjes (gewone rode ui kan natuurlijk ook)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 in tl trassi of shrimp paste (verkrijgbaar de toko)
  • in klein stukje sereh smalle ringetjes
  • 2 grote rode pepers (inclusief de zaadjes)
  • in zonnebloemolie om te bakken
  • 1/2 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 400 ml water (ongeveer)
  • 5 grote eetlepels pindakaas met stukjes
  • 1/2 el palmsuiker (of gula djawa)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl gedroogde chili vlokken
  • 2 tl sambal badjak
  • beetje limoensap

Instructions

  1. Kook alle groentes apart en niet te gaar. Ze mogen nog best wat beet hebben. Rasp de wortel en giet hier het kookwater overheen. Laat uitlekken. Ook de tauge maar even heel kort blancheren en de sperciebonen juist weer wat langer. Zet apart om af te koelen.
  2. Snipper de ui en de knoflook en doe samen met de sereh, trassi en de rode pepers in een vijzel. Maal tot je een grove pasta hebt. Verhit de zonnebloemolie in een flinke steelpan. Bak alles tot het goed begint te ruiken maar zorg dat het niet verbrand.
  3. Doe de komijn en de koriander erbij en bak deze even kort mee.
  4. Giet het water erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg vervolgens de pindakaas, palmsuiker, ketjap manis, gedroogde chilivlokken, sambal en de limoen toe en roer alles goed door tot het de gewenste dikte heeft. Is het te dun doe er dan wat meer pindakaas bij.
  5. Je pindasaus is klaar als de olie er een beetje los van komt. Dit kun je goed zien op de foto’s.
  6. Serveer de gado gado door op een groot bord alle groentes te rangschikken. Doe de satesaus in het midden en doe hier de gekookte eitjes op.

Notes

Gula djawa oftewel palmsuiker heeft een unieke smaak dus vervangen door gewone suiker kan wel maar zal een andere smaak geven. Het is in blokken en geraspt verkrijgbaar bij de toko. Geraspt is een stuk makkelijker want de blokken zijn keihard.
We hebben hier sambal badjak gebruikt omdat dat voor handen was maar een andere sambal is ook prima.

 

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments
Written by Simone van den Berg