Home ยป Blog ยป Peper Travels: Gallo Pinto (Costa Rica)
Peper Travels Zuid Amerikaanse recepten

Peper Travels: Gallo Pinto (Costa Rica)

Gallo pinto | papertravels.nl

Rijst met bonen

Eerlijk is eerlijk, toen we in Costa Rica waren, was gallo pinto echt niet mijn favoriete ontbijt. Soms was er niet echt een andere keus dus dan moest je wel. En het vulde in ieder geval wel goed. Een bordje gallo pinto (wat zoveel betekent als gevlekte haan) en je kunt tot ver na de lunch toe met een vol buikje.

Het gerecht kun je zowel in Costa Rica als in Nicaragua vinden en waar het oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen dat het meegekomen is met slaven uit Afrika en anderen beweren weer dat de oorsprong van een van beide latijns amerikaanse landen is. Hoe dan ook; als je in Costa Rica bent geweest durf ik te wedden dat je het overal op de kaart hebt zien staan.

Gallo pinto | papertravels.nl

We hebben een iets andere versie ervan gemaakt, met een lekker gebakken eitje en frisse tomaatjes. Op die manier is het nog wel te pruimen… hahaha… Maar ik vond toch niet dat het mocht ontbreken in het rijtje op Peper Travels. De basis van alle recepten die ik heb kunnen vinden van gallo pinto zijn natuurlijk de rijst en de bonen. En in de basis is dat ook het enige wat er in moet zitten, maar mocht je een onbedwingbare behoefte voelen om dit voor je ontbijt te maken, voel je vooral vrij om het aan te vullen. Wij aten het overigens als avondeten met een gebakken eitje, die tomaatjes en nog wat sla. En dan heb je best een ok maaltijd!

 

Probeer ook eens de arroz con leche!

 

Gallo Pinto

Het traditionele Costa Ricaanse recept maar een beetje gepimpt

Course Breakfast
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Author Jamie Oliver

Ingredienten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl koriander gemalen
  • 1 teen knoflook
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 bosje koriander vers
  • 2 bosuitjes in ringen
  • peper en zout

Om te serveren

  • 200 gram kerstomaatjes
  • koriander vers
  • 1 limoen
  • 4 eieren

Instructies

  1. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat even uitlekken.

  2. Verhit een ruime koekenpan en bak hierin de komijnzaad even tot het begint te geuren. Voeg dan wat olie toe en de koriander, knoflook en gele paprika

  3. Voeg vervolgens de zwarte bonen toe en bak deze tot ze krokant zijn geworden, een minuut of vijf.

  4. Voeg dan de rijst toe en bak deze mee. Voeg aan het eind de bosuitjes toe en de verse koriander.

  5. Om te serveren kun je er een eitje bij bakken en maak een tomatensalsa door de tomaat te mengen met verse koriander, peper, zout en limoensap

 

This post is also available in: English (Engels)

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

4 Comments

Click here to post a comment

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

Reisagenda 2018

April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle