Gallo pinto | papertravels.nl

Peper Travels: Gallo Pinto (Costa Rica)

Gallo pinto | papertravels.nl

Rijst met bonen

Eerlijk is eerlijk, toen we in Costa Rica waren, was gallo pinto echt niet mijn favoriete ontbijt. Soms was er niet echt een andere keus dus dan moest je wel. En het vulde in ieder geval wel goed. Een bordje gallo pinto (wat zoveel betekent als gevlekte haan) en je kunt tot ver na de lunch toe met een vol buikje.

Het gerecht kun je zowel in Costa Rica als in Nicaragua vinden en waar het oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen dat het meegekomen is met slaven uit Afrika en anderen beweren weer dat de oorsprong van een van beide latijns amerikaanse landen is. Hoe dan ook; als je in Costa Rica bent geweest durf ik te wedden dat je het overal op de kaart hebt zien staan.

Gallo pinto | papertravels.nl

We hebben een iets andere versie ervan gemaakt, met een lekker gebakken eitje en frisse tomaatjes. Op die manier is het nog wel te pruimen… hahaha… Maar ik vond toch niet dat het mocht ontbreken in het rijtje op Peper Travels. De basis van alle recepten die ik heb kunnen vinden van gallo pinto zijn natuurlijk de rijst en de bonen. En in de basis is dat ook het enige wat er in moet zitten, maar mocht je een onbedwingbare behoefte voelen om dit voor je ontbijt te maken, voel je vooral vrij om het aan te vullen. Wij aten het overigens als avondeten met een gebakken eitje, die tomaatjes en nog wat sla. En dan heb je best een ok maaltijd!

 

Probeer ook eens de arroz con leche!

 

Print
Gallo pinto | papertravels.nl

Gallo Pinto


  • Author: Jamie Oliver
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 0 personen
  • Category: Breakfast

Description

Het traditionele Costa Ricaanse recept maar een beetje gepimpt


Ingredients

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram zwarte bonen (afgespoeld en uitgelekt)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl koriander (gemalen)
  • 1 teen knoflook
  • 1 gele paprika (in blokjes)
  • 1 bosje koriander (vers)
  • 2 bosuitjes (in ringen)
  • peper en zout

Om te serveren

  • 200 gram kerstomaatjes
  • koriander (vers)
  • 1 limoen
  • 4 eieren

Instructions

  1. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat even uitlekken.
  2. Verhit een ruime koekenpan en bak hierin de komijnzaad even tot het begint te geuren. Voeg dan wat olie toe en de koriander, knoflook en gele paprika
  3. Voeg vervolgens de zwarte bonen toe en bak deze tot ze krokant zijn geworden, een minuut of vijf.
  4. Voeg dan de rijst toe en bak deze mee. Voeg aan het eind de bosuitjes toe en de verse koriander.
  5. Om te serveren kun je er een eitje bij bakken en maak een tomatensalsa door de tomaat te mengen met verse koriander, peper, zout en limoensap

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis mijn reisfotografie tips!!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels en ontvang mijn mini ebook met reisfotografietips gratis!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

This post is also available in: English (Engels)

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments
Written by Simone van den Berg