Home » Blog » Peper Travels: Het ultieme Italiaanse dessert – Tiramisu
Europese recepten Peper Travels

Peper Travels: Het ultieme Italiaanse dessert – Tiramisu

Jaaaaa! Jullie dachten natuurlijk dat ik het vergeten was…. Dat Peper Travels een zachte dood gestorven was, maar niks is minder waar! Nou ja, ok het is er een tijdje niet van gekomen, door de inmiddels bekende oorzaak… (mocht je dat niet weten, lees dan even hier wat er gebeurd is) maar ik was het echt niet vergeten. Sterker nog; ik heb best nog de nodige recepten in de ‘spreekwoordelijke’ la liggen. En aangezien ik al een aantal Aziatische gerechten heb gehad leek het me nu wel weer eens tijd voor iets Europees.

Tiramisu | papertravels.nl

Tiramisu dus. Een van oorsprong Italiaans dessert dat nog niet eens erg oud is want het komt – volgens wikipedia – pas sinds 1980 voor in Italiaanse kookboeken. Ik heb geen idee om eerlijk te zijn. Ik weet alleen dat ik het erg lekker vind. De liefde voor tiramisu was niet direct. Maar dat is wellicht niet zo heel verwonderlijk als je je bedenkt dat mijn eerste kennismaking met dit dessert uit het koelkastschap van de supermarkt kwam. Vies, zompig en veel te veel drank en veel te weinig smaak. Blegh…

Gelukkig bleek al snel in een Italiaans restaurant dat het ook anders kan. En een bezoek aan Italië deed me uiteindelijk beseffen dat ik het echt wel een erg lekker dessert vind. De naam tiramisu betekent zoveel als Trek mij op of beur mij op… Dus dat zegt eigenlijk al genoeg he. Al jaren maakte ik elk jaar met oud- en nieuw als we naar vrienden gingen standaard tiramisu. Niet helemaal origineel want marsala wijn vind ik niet zo spannend en cognac al helemaal niet dus ik maak het al jaren met amaretto.

Grappig genoeg maakte ik het uiteindelijk om op Simone’s Kitchen te posten en werd ik prompt gebeld door de makers van het Good Food boek of ik een dessert wilde doen voor in het boek… Vandaar dat de bovenste foto niet door mij is gemaakt maar door Christian Fielden. Ook weer een ervaring op zich als een andere fotograaf mijn eten op de foto zet.. 🙂 Een stuk beter als mijn snelle foto hieronder.

Tiramisu | papertravels.nl

Print
Tiramisu | papertravels.nl

Tiramisu met amaretto


Ingredients

 • 3 grote eieren (eiwit en eidooier gesplitst)
 • 4 el suiker
 • 300 gram mascarpone
 • 3 el amaretto
 • rasp van 1 limoen (eventueel een beetje sap)
 • 2 dl sterke versgezette koffie
 • 1 gram pak lange vingers (ongeveer 200)
 • pure vlokken of 1 reep pure chocola
 • cacao poeder
 • optioneel: amandelschaafsel

Instructions

 1. Klop de eidooiers met de suiker samen tot een luchtige lichtgele massa.
 2. Doe de mascarpone in een kom en roer dit eerst even een beetje los met een vork. Voeg 1 eetlepel van de amaretto en de rasp van de limoen toe en roer dit goed door.Doe eventueel een heel klein scheutje limoensap erbij als je het wat frisser wilt houden. Vouw de eidooiers door de mascarpone tot het een geheel is.
 3. Meng de koffie met wat water (ongeveer 1 dl) en doe de andere 2 eetlepels amaretto er ook door.
 4. Doop de lange vingers stuk voor stuk even in het koffie mengsel en leg ze naast elkaar in een platte ovenschaal. (rechthoekig of vierkant)
 5. Als de bodem bedekt is verdeel je de helft van je mascarpone mengsel eroverheen. Doe hier wat geraspte pure chocola overheen. Maak vervolgens een tweede laag met de lange vingers (weer in de koffie dopen) en schep de andere helft van het mascarpone mengsel eroverheen.
 6. Strijk de bovenkant glad, bedek met plastic folie en laat dit minstens 4 uur maar het liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.Voor serveren bestrooi je het met wat cacaopoeder, en vul je het aan met eventueel wat chocolade schaafsel en geroosterde amandelen.

Notes

Let even op dat het gerecht minimaal vier uur in de koelkast moet opstijven

 

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

Voeg comment toe

Click here to post a comment

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

ConvertKit Form

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle