Home » Blog » Peper Travels: Zoete kokos poffertjes
Aziatische recepten Peper Travels

Peper Travels: Zoete kokos poffertjes

Zoete kokos poffertjes

Ik heb een ding met desserts. Ik kan er simpelweg geen weerstand aan bieden. In Azië kom je dan nogal eens bedrogen uit, want laten we eerlijk zijn: de meeste Aziatische desserts zijn eigenlijk niet te kanen. Chemisch, gelei, mierzoete pudding of taart met een soort nep slagroom. Je kunt het allemaal zonder problemen vinden door heel Azië heen.

 

Ook jaren later beviel die jelly niet zo erg goed in Laos
Ook jaren later beviel die jelly niet zo erg goed in Laos

Ik vergeet ook nooit die keer dat ik met een Thaise collega’s op stap was in Bangkok. (Ik werkte toen nog voor Nike en onze liaison office zat in Bangkok) Mijn collega stond erop dat we naar de lokale foodcourt zouden gaan want daar hadden ze de allerbeste desserts en die móest ik echt proeven. Vol verwachting ging ik met ze mee en nam plaats aan een tafeltje terwijl collega wat voor me uit ging zoeken. Ze kwam terug met een plastic bekertje… Ik liet me niet uit het veld slaan door de neon kleuren die me tegemoet straalden. Het was tenslotte de beste hadden ze gezegd. Ik stak de plastic lepel erin en wat omhoog kwam was een drillerige gelei massa… Mmm, dat zag er nog steeds niet echt veelbelovend uit, maar ‘looks can be deceiving’ dus ik stopte de lepel in mijn mond en had even heel sterk de neiging om – net als kleine kinderen doen als ze iets vies eten – mijn mond meteen weer wijd open te doen en de inhoud eruit te laten vallen. Maar dat was niet netjes natuurlijk en mijn collega stond me vol verwachting aan te kijken. 

 Zoete kokospoffertjes | papertravels.nl

Ik werkte de drillerige massa weg uit mijn mond. Slikte het door en mompelde iets van dat het wel ‘anders’ was als ‘anders’… Toch een beleefde manier om te zeggen dat het echt niet mijn ding was. Ik heb drie happen weten weg te werken. Op zich al een hele prestatie. De rest at mijn collegaatje maar al te graag op.

Gek eigenlijk hoe dat soort dingen ook een geografische invloed blijken te hebben. Waar je mee bent opgegroeid vind je blijkbaar lekker. Geen jelly voor mij dus. 

Jelly heaven...
Jelly heaven…

Dat wil niet zeggen dat ik alle desserts vies vind in Azië. Er zijn een aantal fijne uitzonderingen en ik ga jullie daar zeker een paar van laten meeproeven.

De eerste zijn kokos poffertjes.. Door het rijstmeel en de kokos ben je meteen weer in Aziatische sferen en ze zijn echt heel erg lekker! Wil je de groene poffertjes die je in Indonesie veel ziet dan voeg je er wat pandan aan toe. Dit kan vers (sommige toko’s verkopen het pandanblad) of uit een flesje. Ook dit verkopen ze bij de toko. Die groene kleur uit het flesje is puur kunstmatig maar dat is dan wel weer des Aziatische sfeer… 🙂

Wij maakten ze in een Aebleskiver pan (ja echt. Haha.. Dat is een Deense poffertjespan waarvan de gaten een stuk groter zijn als ‘normale’ poffertjes) maar het kan natuurlijk ook in een gewone poffertjespan of bij gebrek aan beiden kun je er mini pannenkoekjes van maken. Ze zijn het lekkerste als je ze meteen opeet, dan heb je nog dat lekkere knapperige randje…

Heb jij een favoriet Aziatisch dessert?

Print
Zoete kokos poffertjes

Zoete kokospoffertjes


  • Author: Luke Nguyen

Ingredients

  • 500 ml kokosmelk
  • 375 gr rijstbloem
  • 125 gr suiker
  • in olie om te bakken (of boter)

Instructions

  1. Doe de kokosmelk, rijstbloem en suiker in een mengkom. Voeg een snufje zout en 500 ml water hieraan toe en meng alles met een garde goed door, tot helemaal glad.
  2. Verhit een poffertjes pan op medium hitte, borstel elk gat goed met olie of boter.
  3. Zorg ervoor dat de pan echt goed heet is voor je het beslag erin doet anders wordt het lastig om ze er weer uit te halen. Laat ze even bakken. Ongeveer 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn en keer ze dan om.
  4. Ze moeten crispy aan de buitenkant zijn en nog sticky aan de binnenkant.
  5. Ga zo door tot al het beslag op is.

Notes

Eigenlijk moet je deze poffertjes meteen vanuit de pan in je mond stoppen (en probeer het maar eens niet te doen!) want dan zijn de randjes nog lekker knapperig. Beetje poedersuiker of honing erover en smullen maar. Van oorsprong is de ‘khao nom kok’ waar ze in gebakken worden (thailand en Laos) of de bahn khot (Vietnamees) maar wij maakten ze in een aebleskiver pan (poffertjespan lukt ook) .

This post is also available in: English (Engels)

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in reizen maar mijn moeder werd al wagenziek als er een auto langs kwam rijden dus erg ver zijn we nooit gegaan. In 1997 gingen Tom en ik voor het eerst op een verre reis naar Mexico en sinds die tijd zijn we hooked.. Al jaren houd ik dat allemaal bij in notitie boekjes... Vandaar Paper Travels

16 Comments

Click here to post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Welkom bij Paper Travels

Hoi! Mijn naam is Simone. Reisverslaafd, fotografie-nerd en foodie.
Op Paper Travels vind je reisverhalen, reistips, fotografietips en de lekkerste restaurantjes en beste hotels.
Lekker eten loopt altijd als een rode draad door onze reizen, want tenslotte maakt dat een reis nog net even specialer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste reisnieuws in je inbox? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Paper Travels!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment. Powered by ConvertKit

Reisagenda 2018

Maart: Blankenberge, Belgie
April : 3 weken roadtrip Oost-USA
Mei : Turkije
Mei : Baden-Wurtemberg
Juni : Nedersaksen
Sept : Newcastle