Roadtrip plannen
25300
HomeAlgemeenReistipsHoe plan je een roadtrip?

Hoe plan je een roadtrip?

Hoe plan je de beste roadtrip?

Een roadtrip; het is het ultieme gevoel van vrijheid. Je stapt vanuit je huis de auto in en je bent op reis. Geen ellenlange uren wachten op een vliegveld, maar meteen dat vakantiegevoel. Ok, toegegeven als je vervolgens in de file komt is de lol er natuurlijk wel snel af. Plus je kunt er ook voor kiezen om eerst naar een bestemming te vliegen en daarvandaan je roadtrip te beginnen.

Roadtrip plannen

Zeker in deze tijd staan er meer mensen dan ooit te popelen om een roadtrip te doen in plaats van een vakantie te boeken naar een ver oord. Het voordeel is natuurlijk dat je bij problemen binnen no time weer thuis bent. Mits je in Europa blijft natuurlijk.

Maar wat moet je nu allemaal doen (en laten) als je een roadtrip gaat maken? Wat mij betreft is een beetje planning essentieel als je op een roadtrip gaat. Een handige gids met tips

Plan je route

De eerste stap is natuurlijk om te beslissen waar je heen wilt en wanneer je daar heen wilt. Ik vind zelf instagram een hele handige tool om toffe plekjes op te slaan. Zo heb ik mapjes per bestemming aangelegd en als ik iets leuks voorbij zie komen sla ik het daar direct op.

Vervolgens is het handig om te kijken waar interessante plekken zijn op de route die je hebt uitgestippeld. Hoe flexibel ben je? Wil je van punt A naar punt B zo snel mogelijk gaan of heb je tijd om af te wijken van de gemaakte plannen? Om het puntsgewijs even neer te zetten:

  • Prik een datum van vertrek
  • Bedenk je eindbestemming
  • Plan de route
  • Kijk waar de leuke plaatsjes onderweg zitten
  • Zorg dat je reisverzekering op orde is
Roadtrip plannen

Maak een budget

Dit is natuurlijk optioneel, maar het is wel handig om een budget per dag vast te stellen. Op die manier kom je niet voor onverwachte uitgaven te staan en heb je een duidelijk idee hoeveel je kunt besteden. Heb je de ene dag geld over? Dan kun je wellicht een wat luxer onderkomen voor de nacht besteden. Ben je na de lunch al door je budget heen? Dan wordt het een heel goedkoop hotelletje.

  • Maak een budget per dag voor je roadtrip
  • Neem hier ook de kosten van je vervoer in mee. Als het een huurauto is check dan de prijs per dag en hou rekening met verzekeringen en benzine.
  • Bereken een bedrag per dag voor eten, onderkomen en dingen waar je nog meer geld aan uit wilt geven
Roadtrip plannen

Check handige apps

Tijdens onze roadtrip door de US gebruikte ik een aantal hele handige apps om de route te plannen. Natuurlijk is daar ten eerste Google Maps. Wist je dat je daar ook een lijstje met leuke punten van tevoren al kunt vastleggen? Stel je gaat naar Ierland, dan kun je al voor je weggaat leuke adresjes opslaan in je google maps. Eenmaal op de plek van bestemming kun je dan heel handig kijken hoe ver het lopen of rijden is.

Roadtrippers vond ik ook een hele handige vooral in de US. Ik gebruikte het ook in Italië dus je kunt het zeker ook binnen Europa gebruiken. Ik zag wel dat ze inmiddels een limiet aan het aantal tussenstoppen hebben opgezet. Je kunt 7 tussenstops in je app zetten zonder extra kosten. Daarna betaal je € 28,99 per jaar. Best een pittig bedrag voor een app. Maar ga je vaker op roadtrip dan is het wel de moeite waard. Bovendien kun je roadtrippers ook via je computer gebruiken.

Waze – Voor de dagelijkse navigatie vind ik persoonlijk Waze de beste keuze. Beter up to date dan google maps voor navigatie en je kunt de app instellen op km’s of miles, afhankelijk van je bestemming. Heel handig!

Foursquare – Eenmaal op de plek van bestemming en hongerig? Via Foursquare vind je gegarandeerd in no time een leuk plekje om te eten. Sommige bestemmingen zijn een beetje outdated, dus check wel hoe oud sommige recensies zijn.

Booking.com – Tuurlijk vind ik het vaak leuker om super knusse aparte adresjes op te zoeken voor een bestemming, maar soms is het ook gewoon heel handig om ter plekke even snel iets te kunnen boeken via booking.com. Dus daar maak ik toch wel vaak gebruik van. Vind het een ideale app!

Boek alvast een paar overnachtingen

Vaak als ik op roadtrip ga zorg ik ervoor dat ik in ieder geval de eerste nacht al heb geboekt ergens. Niks vervelender als na een lange rit nog op zoek te moeten gaan naar een overnachting. In Italië, tijdens een rondreis door Toscane, had ik alle overnachtingen al geboekt van tevoren. Dat is aan de ene kant een nadeel, want je kunt niet ergens langer blijven. Maar aan de andere kant een groot voordeel want je hebt uitgebreid de tijd om toffe locaties te boeken. Van die plekjes die je dus niet via booking.com tegenkomt.

Check waar je kunt eten

Zoals ik hierboven al aangaf is Foursquare heel handig als je last minute ergens wilt eten. Maar over het algemeen zorg ik al van tevoren dat ik een aantal tips heb vergaard van mensen die er al zijn geweest. Wat zijn de lokale specialiteiten bijvoorbeeld. Waar moet ik zeker heen? Wat is de leukste markt?

Maar ook; wat moet ik zeker niet eten en waar moet ik op letten qua menukaart. Voordat je per ongeluk les tripes besteld in Frankrijk 🙂

Eten op reis vind ik een van de leukste dingen om te doen. Dus dat is voor mij altijd een hoop voorpret om uit te zoeken waar ik kan eten en wat ik zeker moet proeven/doen. Een food tour boeken vind ik ook altijd heel erg leuk.

Heb je niks met eten dan kun je wel bijvoorbeeld al uitzoeken waar jouw favoriete museum te vinden is of welke shops je zeker moet bezoeken.

Vind alvast leuke slaapplaatsen

Slaapplaats zoeken

Zonder dat je je meteen vastlegt voor alle locaties kun je wel alvast kijken waar je zou willen verblijven. Is het heel erg kleinschalig dan is van tevoren boeken wel handig. Boek je via booking.com zorg dan altijd dat je de gratis annuleren optie neemt. Ik betaal liever een paar euro meer met in mijn achterhoofd de geruststellende gedachte dat ik nog kan switchen als dat nodig mocht zijn.

Vliegen of niet vliegen

Afgezien van het feit dat we momenteel überhaupt nog niet weten of er gevlogen kan en mag worden deze zomer, kun je ook met een roadtrip natuurlijk eerst naar een locatie vliegen, daar een auto huren en vanaf daar je reis beginnen. Dat hebben we in de US gedaan. Een camper huren is dan ook natuurlijk super handig en leuk om te doen. Maar dat kan ook goed binnen Europa. Er zijn enorm veel bedrijven die campers te huur aanbieden. Daar duik ik nog een keer nader in. Welke nou goed zijn en welke niet!

Checklist

Handig om te maken is een checklist zodat je zeker weet dat je niet bij de grens van België tot de ontdekking komt dat je je paspoort bent vergeten.

Daarom hier alvast een handige checklist om te downloaden.

Bewaren?

Hoe plan je een roadtrip?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like