Reisfotografie: Dieren

20051017-040 bw
Canon Eos 10D. 1/250s bij f5.6. Iso 400

Beestjes op de foto zetten

Ooit – in een heel ver en grijs verleden – begon ik met fotograferen. Ik was 8 jaar en had eindelijk een heuse camera gekregen. Mijn eerste onderwerp was nou ja, eigenlijk alles dat los en vast zat, maar al snel bleek ik beestjes fotograferen het allerleukst te vinden. Ik begon met de kruisspinnen in de achtertuin, de hommels en als ik mazzel had een roodborstje. Dat bleek nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn. Veel later kocht ik mijn eerste spiegelreflex, een Canon EOS-1 program als ik me goed herinner en daarbij macro voorzetlenzen. Daarmee kon je ineens heel dichtbij komen en zag je zomaar wat je aan het fotograferen was.

20110124-_MG_7877
1/60s bij f4.0. Iso 400 24-105mm lens. De slang zat in een herbarium overigens… 🙂

Spinnen en hommels

Bovendien was het fotograferen van beestjes relatief veilig. Mensen was nog een heel ander verhaal. Langzaamaan veranderde mijn speelveld van de achtertuin naar iets tropischer oorden, met beesten die wat groter waren dan de gemiddelde kruisspin of hommel uit de achtertuin. Als oefenmateriaal zijn die kleine beestjes trouwens nog helemaal zo gek nog niet moet ik zeggen. Het leert je in ieder geval om geduld te hebben: iets dat geen overbodige luxe is als het aankomt op het fotograferen van dieren.

Dieren fotograferen op reis | papertravels.nl
Spinnen blijven toch wel een aantrekkingskracht houden.. 🙂 ’s Nachts geschoten bij het licht van een zaklantaarn. Sluitertijd 1/40s bij f4.5 Iso 2500. Lens 24-105mm

Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden als je op reis mooie foto’s wilt maken van de dieren (tam of wild) die je tegenkomt? Wat zijn de do’s en dont’s? Overigens ben ik geen expert op het gebied van natuurfotografie maar vind ik het wel heel leuk om te doen op reis.

Zorg voor een rustige achtergrond
Sluitertijd 1/1000s bij f5.0. Iso 1600. Lens 100-400mm Zorg voor een rustige achtergrond
 • Misschien een inkopper maar een lange lens helpt. Heel erg veel. De kans dat je een schuwe eekhoorn op de foto zet met een 50mm lensje is zo goed als nihil. Dat is ook meteen het grootste nadeel wat al dat glas weegt een hoop. Als ik weet dat we naar een land gaan met veel beesten neem ik mijn 100-400mm telelens mee. En zelfs die is soms niet ver genoeg. Ga ik naar een land zonder al te veel beestjes dan laat ik dat bakbeest thuis.
 • Geduld, geduld en nog meer geduld. De gemiddelde jungle is geen dierentuin. Als je beesten wilt zien dan is veel geduld een absolute vereiste. Ga op je gemak op een plek zitten waarvan bekend is dat er beesten langskomen en dan maar wachten. Overigens zien wij vaak het meest als we op onze plek in het kamp blijven zitten. Als je een overnachting op een camping aan de rand van de jungle hebt (bijvoorbeeld) dan zul je zien dat de dieren eerder naar jou toe komen als je rustig blijft zitten dan wanneer je als een dolle door de jungle gaat rennen. Weet je wel hoeveel lawaai jij maakt
  Dieren fotograferen op reis | papertravels.nl
  1/640s bij f 5.6. Iso 1250. Lens 100-400mm

Waterkant

 • Langs de waterkant zie je ook vaak meer. Vanaf een bootje (geen motorboot dan natuurlijk) wil je ook nog wel eens veel zien, zoals hierboven de Jezus Christ Lizard (zo geheten omdat hij over water kan lopen) Een gids meenemen is ook vaak een handige tip, want een spotter ziet echt 1000 keer meer als jij met je ongeoefende oog.

Dieren fotograferen op reis | papertravels.nl

Tegenlicht, bladeren en felle zon

En dan heb je eindelijk dat wildlife in je vizier maar dan begint de moeilijkheid pas echt. Want bladeren en takken zijn een ramp om doorheen te fotograferen. Om nog maar niet te spreken over hevig tegenlicht als je omhoog een aap op de foto wilt zetten. Daar kwam ik op een pijnlijke manier achter de eerste keer dat we orang oetans in het wild zagen in Maleisie. Dat was nog in de tijd van de fotorolletjes en ik had drie rolletjes volgeschoten die bij thuiskomst allemaal mislukt bleken te zijn. Gelukkig mocht ik het overdoen in Sumatra, jaren later.

 • Zet je camera op de M-manual stand. Op die manier kun je al van tevoren je licht meten als je weet dat je op zoek bent naar apen. Meet het licht voor de omgeving, stel dit in en wijs dan pas met je camera naar boven. De meter zal aangeven dat het zwaar overbelicht is maar dat betekent wel dat je je orang oetan straks ook nog op beeld terug ziet. Test het even uit voor je echt gaat schieten. Dan kun je nog iets bijstellen waar nodig.
 • Scherpstellen kan echt heel erg lastig zijn in de jungle. Zie je een aap bedenkt je camera dat je die boom wilt fotograferen met als resultaat een volledig onscherpe foto. Ik zet standaard mijn scherpstelpunt in het midden. Dan scherpstellen, half ingedrukt houden , compositie bepalen en afdrukken. En dat dan heel snel natuurlijk. 🙂
20110131-_MG_9076
1/125s bij f5.6. Iso 3200. Lens 100-400mm

Sluitertijd

 • Bomen, gebladerte, zon, schaduw… Weinig situaties zijn lastiger dan het fotograferen in de jungle. Dus vooral blijven opletten wat je camera aangeeft. Ga je van hoog in de bomen naar laag bij de grond, dan veranderd je belichting. Probeer jezelf aan te wennen de cijfertjes onderin je occulair in de gaten te houden. Als je door de lens kijkt zie je namelijk helemaal onderin beeld de instellingen die je camera wil gaan nemen. Daar kun je veel aan aflezen. En vooral je sluitertijd in de gaten houden want ik kan je garanderen dat sluitertijden van 2 seconden geen scherpe foto’s op gaan leveren. En hoe vaak ik al niet naast iemand heb gestaan en dan een tergend langzaam klik-klak uit de camera van die persoon heb horen komen… En dan zonder iets in de gaten te hebben maar doorschieten. Dat is gegarandeerde teleurstelling als je thuis komt.
 • Onthoud ook dat je beeldscherm niet goed laat zien of iets scherp is. Voor je op vakantie gaat testen tot welke sluitertijd jij nog goed uit de hand kunt fotograferen met welke lens. Hoe zwaarder je lens, des te sneller je sluitertijd moet zijn. Mijn 100-400mm lens gebruik ik zelden als de sluitertijd langzamer dan 1/400s wordt. Nou ja ik probeer het wel als het niet anders kan, maar dan is er een risico op onscherpe en bewogen foto’s.

Dieren fotograferen | papertravels.nl

 • Veel landen hebben dieren die in semi-gevangenschap leven. Die zijn vaak een stuk makkelijker om te benaderen en te fotograferen. Wacht dan op het goede moment om de foto te maken. Geen andere mensen in beeld is altijd een stuk beter dan een kudde toeristen fotograferen die zich om een olifant staan te verdringen. In dat geval natuurlijk alleen dieren op de foto zetten die een goed leven hebben. Een beer aan een ketting of een aap aan een ketting is nooit een fijn plaatje. In meerdere opzichten niet.
20110119-_MG_6631
1/1600s bij f5.6. Iso 400mm Lens 100-400mm

Diafragma

 • Bij het fotograferen van dieren heb ik eigenlijk altijd een laag diafragma (dat is een laag cijfer) waardoor ik een groot gat in de lens hebt. Een groot gat betekent veel licht, maar ook weinig scherptediepte. Meestal is dat een groot voordeel omdat de achtergrond mooi vaag wordt zoals je ook kunt zien bij de foto van de leguaan hierboven. let er in zo’n geval wel goed op dat je scherpstelt op de ogen van een dier. Had ik hierboven scherpgestelt op de neus van de leguaan dan waren de ogen onscherp geweest en dat werkt eigenlijk nooit goed.
Dieren fotograferen op reis | papertravels.nl
1/1000s bij f5.6. Iso 1600. Lens 100-400mm

Ook bij de foto hierboven zie je dat de boomstam grotendeels onscherp is, de achtergrond is onscherp maar het onderwerp is wel scherp. Zelfs dan zie je dat de pootjes en vooral de staart minder scherp zijn. Dat stoort niet omdat de ogen scherp zijn.

Dieren fotograferen op reis | papertravels.nl
1/125s bij f5.6. Iso 5000. Lens 100-400mm

Groene zweem

Bij de foto hierboven kun je goed zien wat een bijkomend nadeel kan zijn van het fotograferen onder een dik bladerdek. De kans dat je een groene zweem op je foto’s hebt is vrij groot. Hier kun je zien dat de miereneter een tikkie groenig is. Wegfilteren lukte in dit geval niet want dan waren de bladeren ook een vreemde kleur geworden. Je kunt het wel oplossen in photoshop maar hier dus niet gedaan. Je ziet hier ook de enorme hoeveelheid takken en bladeren rondom de miereneter. Een lastige situatie dus met gelukkig een beest dat langzaam beweegt.

Dieren op de foto | papertravels.nl
1/1250s bij f5.6. Iso 400. 100-400mm lens

Meer lezen over fotografie op reis?

Reisfotografie dieren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments
Written by Simone van den Berg