Reizen met een beperking – Het verhaal van Sabine

deurne 2016 dag 3.2

Sinds ik zelf wat minder mobiel ben, ben ik veel meer gaan nadenken over de mogelijkheden van reizen als je aan een rolstoel gebonden bent. Niet dat ik dat ben, maar ik heb vorig jaar aan den lijve ondervonden hoe slecht het geregeld is in Nederland als je wél in een rolstoel zit. Er wordt veel geroepen dat het toegankelijk is voor gehandicapten maar in de praktijk valt dat dan nog vies tegen. Ik vroeg een aantal mensen die aan een rolstoel gebonden zijn hoe dat voor hen is. Waar lopen ze op reis tegenaan. Wat kan wel en wat kan niet?

Als eerste het verhaal van Sabine, die ik via social media heb leren kennen en die me – tijdens die maanden in bed en in rolstoel – veel met raad en daad ter zijde stond. Sabine heeft MS en zit sinds een paar jaar in een rolstoel.

Kun je eerst iets over jezelf vertellen?

Ik ben Sabine Tebbens, 32 jaar en ik heb sinds 2011 Multiple Sclerose. Een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Hierdoor ben ik in mijn geval sneller vermoeid, kan ik nog maar enkele stappen lopen, is mijn zicht niet optimaal en zo nog wat kleinere dingen. Maar wat de meeste mensen als eerste aan mij zien is dat ik gebruik maak van een rolstoel.

2016 parijs (112)

Hou je van reizen?

Ik ging altijd graag op vakantie, zowel in Nederland als in het buitenland. Niet zozeer nieuwe landen ontdekken, dat wilde ik altijd later doen. Maar ook gewoon korte vakanties in Nederland.

Heeft het feit dat je in een rolstoel zit, je ooit tegengehouden om te reizen?

Toen ik in 2011 ziek werd kon ik gewoon nog lopend met mijn koffer op vakantie. In 2013 ging ik met 2 krukken en mijn koffer gewoon via Zestienhoven naar Turkije toe. Wel geregeld dat ik een kamer had op de 1e verdieping want 7 verdiepingen naar beneden lopen bij een evacuatie zou niet meer lukken. Helaas realiseerde ik me tijdens deze vakantie dat ik eigenlijk niet meer zonder rolstoel kon want ik beperkte mijzelf wel heel erg tijdens de vakantie. Doordat dingen gewoon lastiger gaan als je niet zover kunt lopen. Reizen is tegenwoordig een stuk minder omdat het enorm veel regelen is.

2016 parijs (86)-2

Wat zijn de dingen waar je tegenaan loopt op reis?

Als ik op vakantie wil zijn er een aantal dingen die er van tevoren geregeld moeten zijn. Als ik met het vliegtuig wil moet mijn rolstoel aangemeld worden, deze moet dan in het ruim meevliegen omdat ik zonder mijn rolstoel niks kan.  En normaal reisde ik altijd alleen, maar als je geland bent en je je rolstoel terug hebt sta je er alleen voor. Helaas kan ik niet met mijn rolstoel rollen en een koffer meenemen. Vervoer naar een accommodatie klinkt leuk, maar een gewone bus in- en uitlopen gaat niet zomaar. 

Op de plek van bestemming heb ik een aangepaste badkamer nodig. Bovendien kan een kamer dan wel rolstoel toegankelijk zijn, de omgeving is dat vaak niet.  Niet uit onwil, maar zolang je niet in een rolstoel zit realiseer je je niet dat een klein trappetje, een hoge stoep of een smal gangetje al een groot obstakel wordt. 

Zijn er landen waar het – naar jouw mening – onmogelijk is om te reizen met een rolstoel?

Belangrijk is dat een land begaanbaar is. Wat is begaanbaar? Welk terrein ik aan kan, is afhankelijk van of ik alleen ben of iemand bij me heb. Met een reispartner kan ik makkelijker ruw terrein over. Essentieel zijn wel zaken als een aangepaste badkamer of wat denk je van een toilet onderweg?

2016 parijs (81)

En welke landen zijn juist heel goed ingericht op reizen met een beperking?

Er zijn landen waar het verdrag voor de gehandicapte mens al veel langer een recht is. ( in Nederland pas sinds juli 2016) en die landen zorgen ervoor dat het allemaal een stuk makkelijker is. In Amerika kun je overal naar binnen. In Frankrijk lukt dat niet overal maar zijn alle attracties zoveel mogelijk toegankelijk. Ook krijg je hier vaak voorrang en hoef je minder tot niks te betalen. Buiten het feit dat ik door mijn MS sneller moe ben is het voor iemand in een rolstoel heel vervelend om in een rij te moeten staan. Omdat je laag zit vallen en dringen mensen zich dan vaak half over je heen.

Heb je tips voor mensen die nog niet zo lang in een rolstoel zitten, maar die toch willen (blijven) reizen?

Ga niet meteen in je eentje op reis. Zorg dat je goed kunt omgaan met je rolstoel en zorg dat er iemand bij is die je kan helpen. Iemand waar je vertrouwen in hebt, want je reis is altijd minder makkelijk dan je zelf bedenkt.

Wat was jouw mooiste reis tot nu toe?

Ik ben in juni 2016 met een goede vriendin naar Parijs geweest. We hadden een camping uitgezocht die vlakbij het station lag. Mijn vriendin heeft een caravan  en een we hebben via een vriend een stabiele houten trap gekregen. Deze heeft meer treden dan een gewoon caravan trappetje en kan niet kiepen. De trap is wel zwaar om mee te nemen maar zorgt er wel voor dat ik zelf de caravan in kan komen. Zolang ik nog een paar stappen kan zetten, kan dat nog.

Natuurlijk zochten we wel een camping met een mindervalide douche en vroegen de camping voor een plek dichtbij die douche.  Douchen is voor mij erg zwaar en vermoeiend en zo hoef ik geen extra handelingen te doen hiervoor.

De camping vonden we via een blog en  de reis naar Parijs ging met de trein. Op reis bleek echter dat het perron waar we de trein moesten hebben alleen te bereiken was via een trap. Geen lift aanwezig.

Op zich was alles in Frankrijk erg goed geregeld. De stationschef hielp ons de bewaakte overgang over, zorgde voor een plank om de trein in te komen. In Parijs worden we de trein weer uitgeholpen en wordt gevraagd naar de plannen voor die dag. Met de bus is nagenoeg alles goed te bereiken. Er waren geen haltes die niet konden en elke keer werd ons goed uitgelegd hoe we er konden komen. We konden zelfs met de ondergrondse mee en ook daar werd gezorgd voor een plank.

In alle grote attracties was er hulp aanwezig. Soms was die hulp helemaal niet nodig, maar er werd elke keer weer veel respect getoond. En – ook niet onbelangrijk – werden we met een glimlach geholpen. Op geen enkel moment voelden we ons teveel.

2016 parijs (103)-2

Bij de Eiffeltoren waren we onderweg naar een vlag met het internationale teken voor een rolstoel, toen er al iemand naar ons toe kwam lopen. Of we soms ook naar boven wilden? Mijn vriendin ging mee om de kaartjes te kopen en nog geen tien minuten later stonden we boven op de Eiffeltoren.  Ook geen scheve gezichten omdat we voor mochten. Naar beneden ging het al net zo vlot. Niet alleen bij de Eiffeltoren, maar ook bij Versailles en het Louvre. Overal was hulp aanwezig en waren liften voor handen. 

De stoepen hebben op- en afritjes. De Parijzenaren zelf waren helemaal niet stug en hielpen graag mee. We worden bijna gedwongen om voor te gaan. In het Louvre kom ik helemaal vooraan te staan bij de Mona Lisa. Als rolstoeler heb je het voordeel dat je verder naar voren mag.

Eén keer gaan we met de metro omdat het kon volgens de mensen van de assistentieverlening. Helaas komen we de laatste trap niet omhoog. We moeten een stenen trap zien te overbruggen naar boven toe. Met veel pijn en moeite kan ik naar boven komen.  Het kost me wel heel veel energie, maar ook hier is er een meneer die mijn rolstoel naar boven tilt zodat mijn vriendin mij de trap op kan helpen. Als ik eindelijk boven ben kan ik dan in ieder geval meteen gaan zitten.

Alles bij elkaar heb ik een fantastische tijd gehad in Parijs. En iedereen die zegt dat Parijs niet toegankelijk is heeft het echt verkeerd. Het kost tijd en investering maar het was het helemaal waard.

Blog van mijn vriendin over de vakantie kun je hier lezen!

Hoe vind je in het algemeen dat er wordt omgegaan met rolstoel reizigers?

Over het algemeen zijn mensen echt wel bereid om te helpen maar ze vinden het ook altijd wat lastig. Hoe reageer je op iemand met een rolstoel? Nu ben ik altijd aan te spreken maar mensen vinden het toch vaak moeilijk.

Als jezelf op reis gaat, geef je dan de voorkeur voor een georganiseerde reis of ga je liever op eigen gelegenheid? In het geval van een georganiseerde reis: heb je een organisatie waar je dan mee reist?

Ik ga liever zelf nog steeds in mijn eentje op vakantie zonder een reisorganisatie. Ik ben niet zo’n groepsreis type.  Er is wel steeds meer mogelijk, daar is een zonnebloem-reis een mooi voorbeeld van. Maar er zijn ook reisorganisaties die speciale skivakanties organiseren. Ook zijn er kleinere voorbeelden zoals een rolstoeldriedaagse van Deurne. Hierbij kan je overnachten in een middelbare school en ben je met allerlei mensen in een rolstoel die met handbike’s elke dag een stuk gaan fietsen. En de zonnebloem is er ook voor jongere mensen. Mensen denken bij de Zonnebloem vaak aan vakanties voor ouderen, maar ook voor jongeren zijn daar leuke reizen te vinden.

Heb je nog aanvullingen op bovenstaand?

In Nederland ga ik nog steeds alleen op vakantie en het allerlastigste blijft het reizen van en naar de locatie. Ik kan op 100 van de 400 stations in- en uitstaphulp krijgen en op de overige stations kan ik niet terecht. Hierdoor ben ik afhankelijk van dure taxi kosten of van hotels die dichtbij het hotel/accommodatie liggen. Een kamer in een hotel voor 1 persoon is al duurder maar als je dan óók nog een mindervalide kamer wil boeken ben je nog meer geld kwijt. Ook kan ik maar een beperkte hoeveelheid bagage meenemen. Ik kan een rugzak achterop doen en met een handbike voorop ( een soort fiets die ik aan mijn rolstoel kan koppelen zodat ik mijzelf makkelijker kan verplaatsen) kom ik een eind maar het blijft een rugzak.

Het blijft dus behoorlijk duurder en lastiger om op vakantie te gaan. Helaas zijn mensen die op latere leeftijd in een rolstoel komen ook vaak afhankelijk van een uitkering en dan is het geen vetpot.

 

Bewaren

Bewaren

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment
Written by Simone van den Berg