Solo op pad: iets voor jou?

Solo op pad | papertravels.nlAlleen op reis

De allereerste keer dat ik alleen op reis ging was toen ik ergens begin twintig was. Mijn zus had een vrijwilligers reis gedaan naar Engeland en kwam zo enthousiast terug dat ik spontaan besloot om ook maar te gaan. En impulsief als ik ben was de reis via Wings (en nog wat… Weet de naam van de organisatie niet meer) zo geboekt.
De reis zelf was lang en onwennig. Een mobiele telefoon was er nog niet in die tijd dus bij aankomst op een miniem stationnetje ergens in the middel of nowhere moest ik bellen en werd ik opgehaald door iemand van het tehuis.

South Nutfield

Het concept van de reizen was dat mensen die gehandicapt waren er op vakantie konden voor een week of voor twee weken. Elke gehandicapte werd dan begeleid en geholpen door een vrijwilliger. De locatie was een prachtige oude villa in het kleine South Nutfield.
Mijn Engels was best goed, dacht ik. Maar ik zat daar als enige Nederlander tussen voornamelijk Engelse , een paar Duitse meisjes, twee Franse jongens en iemand uit Israël. O en Malta geloof ik.
Jammer genoeg sprak geen van die mensen school Engels. Zwaar cockney accent of schots is echt niet te verstaan als je het niet gewend bent, dus de eerste paar uur voelde ik me alsof ik ergens in Rusland was neergezet, zonder enige kennis van de taal.

Franse romantiek in Engeland

Die avond wilde ik niets liever dan de eerste de beste boot naar huis nemen. Wat een drama!!
Een dag verder was het compleet omgedraaid… Bleek ik de taal toch te verstaan (het went) en heb ik de tijd van mijn leven gehad, een Franse romance er aan overgehouden en genoten van twee weken Engeland.

In de jaren daarna ben ik nog vaak alleen op pad geweest en het is nooit meer zo spannend geweest als die eerste keer. En toch… Het blijft raar om voor de eerste keer weer ergens in een land te staan en dan maar zien wat je doet. Spreek je de taal dan is het makkelijk (er). Spreek je de taal niet dan is het soms erg lastig.

Alleen naar Antwerpen

Reis jij graag alleen?

Er zijn natuurlijk meer dan genoeg voorbeelden van mensen die graag alleen reizen. En die graag alleen de wereld over reizen, maar ik merk toch bij mezelf dat ik de voorkeur geef aan samen reizen. Liefst met een goede vriendin of met manlief. En niet omdat ik bang ben alleen, maar ik deel graag de belevenissen van de dag met een ander.

Waar geef jij de voorkeur aan? Alleen of samen reizen?

 

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
  • Ik heb al heel lang niet meer alleen gereisd. Omdat ik alleen reizen vrijwel alleen op de motor heb gedaan, was het gevoel van alleen zijn niet zozeer aanwezig. Tijdens het rijden natuurlijk wel, maar bij een stop heb je vaak meteen aanspraak. Vooral op zo’n bijna 50 jaar oude brik als ik heb 😉 Tegenwoordig ga ik het liefst met m’n vriendin op reis, al zal zo’n korte motortrip er altijd wel weer eens inzitten.

Written by Simone van den Berg