Tien tips voor het plannen van je roadtrip

Tien tips om je roadtrip te plannen | papertravels.nlWe zitten er middenin… het plannen van onze roadtrip door Italië (ja het is voor mei Umbrië en Le Marche geworden!) en misschien moet ik niet ‘we’ zeggen want Tom vind dat totaal niet interessant. Ik ben van het plannen, hij is meer van het uitvoeren. Maar een roadtrip is natuurlijk iets heel anders dan een wandelvakantie in Zimbabwe of een rondreis door Thailand. Want hoe plan je nu het beste voor je roadtrip? Mijn tien tips op een rijtje.

Roadtrip tips | papertravels.nl

  1. De bestemming. Dat lijkt natuurlijk een inkoppertje maar voor een goede reis is het heel handig als je de bestemming weet. Je kunt natuurlijk ook in je auto springen en gewoon maar gaan rijden (hmm, dat klinkt eigenlijk ook wel heel leuk!) maar normaal gesproken begint elke roadtrip met het uitzoeken van je ultieme bestemming. Ik zeg ultieme want het leuke van een roadtrip is dat die vaak bestaat uit heel veel kleine bestemmingen tussendoor. In ons geval is de eindbestemming dus Italie en meer specifiek: Umbrie en Le Marche.
  2. Plan. Om de reis in grove lijnen te plannen vind ik het handig om Google Maps of een ouderwetse landkaart te gebruiken. Ik kijk wat interessante steden zijn, bezienswaardigheden onderweg en waar we wel of niet heen willen. Die vul ik in op de kaart. En kijk of de route langs die punten kan lopen. In ons geval moet ik uitzoeken of we via Frankrijk of via Duitsland, Zwitserland gaan. Ik koos voor het laatste aangezien een vriendin in Lugano woont, dus dat is een mooie gelegenheid voor een kort bezoek aan haar. Plus Lugano is nooit een straf natuurlijk.
  3. Reisafstanden. Ik hou niet van elke dag 800 km rijden dus daar hou ik rekening mee. De eerste twee dagen rijden we meer, onderweg naar Italie, maar ook dan zoek ik onderweg een leuke plaats uit om te overnachten en om eventueel nog wat te zien. Meer dan 500 km op een dag plan ik zelden in. Ook voor de volgende dagen hou ik rekening met de reisafstand van A naar B. Af en toe een lange reisdag is niet zo’n ramp maar als je elke dag úren in die auto moet zitten wordt je niet blij! De route van A naar B onderweg vul ik in op een appje van Roadtrippers. Een overzicht met handige apps voor onderweg komt een volgende keer! Hou er ook rekening mee dat je ook in een ander land in de file kunt komen te staan. Plan dus ruim en laat ruimte voor vertraging open. Zowel op de heen als op de terugweg.Roadtrip | papertravels.nl
  4. Zorg dat je auto in orde is. Misschien moet die bovenaan, want pech onderweg… Dat wil niemand. Zorg dus dat je olie is bijgevuld/ververst, banden zijn opgepompt, vloeistoffen zijn aangevuld enzovoort. Zorg dat je reserveband is opgepompt, de gereedschappen (lampjes en dergelijke) aanwezig zijn en je APK waar nodig is geregeld. Check dan ook meteen even of je reisverzekering pech onderweg vergoed of dat je lidmaatschap van bijvoorbeeld de ANWB dat dekt.
  5. Internationaal rijbewijs. Ik heb het persoonlijk nog nooit nodig gehad en afhankelijk van je bestemming heb je het wel of niet nodig, maar het kost niet veel (€ 18,95 via de ANWB) en je kunt er op wachten. Soms wordt er door verhuur maatschappijen om gevraagd. Beter mee verlegen als om verlegen zeg ik in dit geval.
  6. On the road. Een lange autorit wordt al snel saai. Voorkom dat door leuke muziek klaar te hebben liggen en/of spelletjes als je kinderen in de auto erbij hebt zitten. Met alle mobiele apparaten hoeft verveling niet echt een probleem meer te zijn.
  7. Slapen. Omdat we in Italie niet in onpersoonlijke hotels willen slapen maar in kleine lokale agriturismo’s is het noodzakelijk om die van tevoren op te zoeken en vaak ook al te boeken. Veel van dit soort charmante plekjes zijn snel vol en hebben soms maar 1 kamer. Dan wil je niet na een rit van 500 km voor niks aankomen rijden. Die boeken we dus van tevoren. Ik probeer altijd een mix aan te houden van aantal dagen. Zo zullen we waarschijnlijk in de omgeving van Perugia wat langer blijven omdat de meeste bezienswaardigheden daaromheen op korte afstand liggen. Dus dat is praktischer en fijn om een aantal dagen niet koffer in en uit te hoeven pakken.
  8. Inpakken. Gebruik een kleinere tas voor handige dingetjes, eetgerei, eten, drinken en dat soort zaken en je grotere bagage voor je kleding en alle andere dingen die je mee wilt nemen. Een auto zorgt er vaak voor dat je teveel meeneemt of dat het door de hele auto verspreid ligt. Ik hou ook graag ruimte over voor lekkere wijn en andere Italiaanse specialiteiten mee naar huis te nemen!
  9. Wees flexibel. Onderweg kan er natuurlijk van alles gebeuren; files, pech (ondanks je voorbereidingen) of je komt spontaan een plek tegen die je niet wilt overslaan en waar je langer blijft hangen. Probeer dus vooral niet om al te strak aan je eigen plan vast te houden. Plannen zijn er om vooral van af te wijken zeg ik altijd dus dat geldt zeker voor een roadtrip!20100613-_MG_3963
  10. Terugweg. En vergeet ook vooral niet om ook tijd in te ruimen voor de terugweg. Wij doen over de terugreis net zo lang als over de heenreis. Nog even genieten van die laatste vakantiekilometers en niet als een dolle over de snelwegen terugjakkeren. Ten eerste kom je dan net zo gesloopt aan als dat je wegging en ten tweede kun je er maar beter nog even van genieten.

Nathalie van Map of Joy had van de week toevallig nog de nodige tips voor je roadtrip.

TIEN TIPS OM JE roadtrip te plannen | papertravels.nl

Bewaren

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
Written by Simone van den Berg