Tierra del fuego - Ushuaia
HomeOm te zienTierra del Fuego – Het zuidelijk einde van de wereld
ArgentinieArgentinie

Tierra del Fuego – Het zuidelijk einde van de wereld

Hoog op mijn daar-wil-ik-ooit-nog-eens-naartoe-lijstje stond Argentinië. En dan specifiek Vuurland en nog specifieker Tierra del Fuego. Omdat ik las dat het een ruig gebied is, nauwelijks ontgonnen. Omdat de meest zuidelijkste stad ter wereld (Ushuaia) daar ligt, omdat ik nooit dichterbij Antarctica (en vooral de pinguïns die daar leven) zal komen dan daar (want: duurrrr!).

Tierra del fuego - Ushuaia

Toen ik een grote financiële meevaller kreeg, bedacht ik dat het leuk zou zijn het laatste optreden bij te wonen van Coldplay’s Music of the Sphere’s wereldtournee (ze zouden hierna jarenlang niet optreden, little did I know op dat moment….). Dat optreden vond plaats in Buenos Aires! Twee vliegen in 1 klap! Ik kan nogal impulsief zijn en voor ik het wist had ik twee tickets naar Argentinië geboekt en vriend S gedwongen twee weken vrij te nemen. Eerste stop van de reis: Tierra del Fuego, what else!

Ushuaia – toegangspoort van Tierra del Fuego

Ushuaia (het is even oefenen, maar na twee dagen konden we de naam goed uitspreken: Oesjwaja) is de meest zuidelijke stad ter wereld. Er is een trein naar het einde van de wereld, het meest zuidelijke postkantoor ter wereld, de meest zuidelijke gevangenis ter wereld. Vanaf Buenos Aires is het ruim 2.000 km vliegen, zo’n 3 uur. Openbaar vervoer is beperkt (we zagen één stadsbus rijden), dus regel een huurauto of boek losse tours naar de verschillende bezienswaardigheden.

Wij bezochten Tierra del Fuego in november, dan is het hoogseizoen nog niet losgebarsten (dat is tijdens hun zomermaanden, van december tot maart) en is er alle ruimte om de stad, de omgeving en het National Park goed te bekijken. De stad is prachtig gelegen aan het Beaglekanaal en omringd door bergen met besneeuwde toppen. Neem een winterjas, sjaal en muts mee, want de wind is ijskoud!

De belangrijkste tip voor je bezoek aan Argentinië

De belangrijkste les die we leerden: neem genoeg contact geld mee (dollars of euro’s! En wissel dat op de zwarte markt: het maakt je vakantie bijna de helft goedkoper… Voel je je daar niet comfortabel bij, open dan een rekening bij Western Union Bank, maak geld naar jezelf over en neem dat aan het loket van de bank op (in Ushuaia zit er één loket, in de Carrefour). Dat is iets onvoordeliger dan wisselen op de zwarte markt, maar een stuk beter dan betalen met bankpas of creditcard of wisselen bij een reguliere bank. Deze wetenschap maakte onze vakantie van heel duur naar best te doen.

Ushuaia NP

Daarnaast: een reis naar Argentinië is duur. Het is een groot land, je bent al snel een dag kwijt aan reizen. Bedenkt vooraf dus goed wat je wilt zien. Beter iets langer doorsparen en meer tijd vrijmaken dan het gevoel hebben de mooiste dingen niet te hebben gezien (ja, ik praat uit ervaring).

Bezienswaardigheden in Ushuaia

De stad is aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd rond een gevangenis voor zware criminelen, die moesten werken aan de houtwinningsindustrie rond de stad. De gevangenis werd in 1947 gesloten, tegenwoordig doet een deel ervan dienst als museum: het Museo Maritimo y del Presidio de Ushuaia. In het Museo Maritimo leer je van alles over de maritieme geschiedenis van de regio, het Museo del Presido laat je dwalen over historische gangen en in oude gevangeniscellen en vertelt over de gevangenis en beruchte bewoners.

In het oude stadscentrum vind je veel winkeltjes, cafe’s en restaurants. De lokale lekkernij is centolla, oftwel King Crab (reuzenkrab). Bestel die maar niet in Ushuaia, ik heb een leuker adres in de omgeving waar je van een bord vol krab kan genieten. De stad is vooral uitvalsbasis voor diverse (dag)tochten en een plek waar je proviand kunt inslaan. Er is verder niet veel te doen. In de directe omgeving is wél heel veel te zien en doen.

Het Beaglekanaal – uitgestrekte vlakten, pinguïns en zeeleeuwen

Ik kocht onze kaartjes voor een boottocht over het Beaglekanaal (je weet wel, de boot waarmee Charles Darwin zijn expedities uitvoerde) vooraf online bij touroperator Rumbo Sur, maar je kunt ook makkelijk ter plaatse een kaartje kopen. Bij de toeristische haven (puerto tourístico) staan een aantal felgekleurde houten huisjes, daarin vind je de VVV en vertegenwoordigers van verschillende touroperators.

Er zijn verschillende boottochten, wij kozen voor de Sea Lions and Penguin Island Navigation. Een 6 uur durende vaartocht over het Beaglekanaal langs verschillende eilandjes en vuurtoren Les Eclaireur naar Estancia Harberton, een oude missionarispost in the middle of nowhere (nu museum en hotel).

Wij gingen vooral voor de pinguins. Maar zoals altijd in de natuur moet je maar afwachten wat je te zien krijgt. Twee pinguins in dit geval. Zover Penguin Island… 😊

De naam Vuurland / Tierra del Fuego is trouwens aan het gebied gegeven door de eerste westerse zeevaarders die de streek verkenden. Zij zagen in het desolate landschap veel vuren, gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van de streek: verschillende indianengroepen. Helaas is hun tradionele cultuur bijna helemaal verloren gegaan.

De directe omgeving van Ushuaia

In de directe omgeving van Ushuaia zijn verschillende hiketrails naar gletsjers en bergmeren met fantastische uitzichten. De mooiste is naar Laguna Esmeralda, een helderblauw gletsjermeer omringd door besneeuwde bergen. Je kunt je met een busje naar het beginpunt van de wandelroute laten brengen en vanaf daar op eigen gelegenheid de wandeltocht. De wandeling duurt heen en terug 3 uur, je hebt goede wandelschoenen nodig.

Een paar kilometer noordwest van Ushuaia ligt de Martial Gletsjer, deze is het hele jaar door goed te bereiken. In de zomer kun je een stevige wandeling naar de gletsjer maken, in de winter kun je met de stoeltjeslift omhoog (Ushuaia is van eind juni tot begin oktober een wintersportbestemming). Het uitzicht vanaf het uitkijkplatform schijnt onvergetelijk te zijn.

Wij hebben beide bestemmingen niet bezocht (luie donders!), maar kozen ervoor een dagtocht te maken met onze huurauto. We reden snelweg #3 af richting Tolhuin en zagen onderweg fantastische landschappen: bossen, (besneeuwde) bergtoppen, uitgestrekte vlakten rondom Lago Fagnano. Er zijn meerdere panoramische uitkijkpunten die zeer de moeite waard zijn.

Onderweg namen we de afslag naar secundaire weg J (een deel is gravel, goed te doen met een gewone auto). Aan het einde van die weg ligt Almanza, een vissersdorp. Híér moet je je cebolla eten! Er zitten verschillende (huiskamer)restaurantjes. Spotgoedkoop en heel lekker.

Parque Nacional Tierra del Fuego

Dit park ligt op een half uur autorijden van Ushuaia. Het is 63.000 hectaren subantarctisch bos groot, met verschillende baaien en bergen. In het park zijn meerdere wandelroutes uitgezet, je schijnt er ook te kunnen klimmen, vissen en kayakken. Bij alle beginpunten van de wandelroutes is een kleine parkeerplaats. Je kunt ook vanuit Ushuaia een bus of taxi nemen naar het vertrekpunt van de Tren del fin del Mundo (trein naar het einde van de wereld). Dit toeristentreintje brengt je over een 8 kilometer lange spoorlijn, aangelegd door de vroegere gevangenen van Ushuaia, naar het nationaal park. In het park zit een groot restaurant waar je bij kunt komen van je activiteiten, informatie kunt krijgen over het park en een simpele lunch kunt kopen.

Het nationaal park is één grote foto-opportunity: mooie baaien, hoge besneeuwde bergen, het meest zuidelijke postkantoor ter wereld. Neem je wandelschoenen mee! Het wandelpad naar uitzichtpunt Lapataia Bay is geplaveid, de andere wandelroutes lopen door de natuur en zijn onverhard.

Tierra del fuego voldeed aan al mijn verwachtingen. Enige nadeel: ik droom nu van een bezoek aan Antarctica. 😊

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like