Bodega Garzon - Uruguayaanse wijnboer
22600
HomeFoodDe Uruguayaanse wijnboer
Amerika

De Uruguayaanse wijnboer

Uruguay staat bekend om zijn Tannat wijn. Een druifsoort die zelfs is uitgeroepen tot nationale druif, maar in Europa nog niet veel bekendheid heeft. Na bijna drie jaar in Uruguay te hebben gewoond heb ik geleerd -door vooral heel veel te proeven- dat Tannat wijn veel tannine bevat. Persoonlijk houd ik hier wel van, maar er zijn ook mensen die de Tannat wijnen daardoor niet lekker vinden; het doet de mond samentrekken.

Als je in Uruguay bent moet je zeker een van deze Tannat wijnen proberen – ook al is het alleen maar om erachter te komen dat je er niet van houdt – en waar kan dat beter dan bij een Uruguayaanse wijnboer.

Bouza Bodega Boutique

Misschien wel een van de bekendste wijnerijen in Uruguay is Bouza Bodega Boutique. Vanuit de hoofdstad Montevideo ben je hier binnen een half uur met de taxi. Naast veel lekkere wijn beschikt deze bodega ook over een  behoorlijk grote old timer collectie, die je onder het genot van een glas wijn kunt bekijken.

Tip: combineer de wijnproeverij met een lunch in het restaurant.

Bouza Bodega Uruguay - Uruguayaanse wijnboer

Establecimiento Juanicó

Het leuke aan deze Uruguayaanse wijnboer vind ik dat het nog echt zijn oude look heeft behouden, gecombineerd met een moderne nieuwe stijl. Onze wijnproeverij vond plaats bij de open haard. Sfeervol, lekkere hapjes en mooie wijnen.

Antigue Bodega Stagnari

Een echt familiebedrijf, dat merk je meteen bij binnenkomst. Met een glimlach en een glas witte wijn werden wij begroet door een paar familieleden. 

Wanneer je met een grote groep bent bestaat er de mogelijkheid om de wijnproeverij te combineren met een asado (een typische Uruguayaanse barbecue).

Wijntip: de Osiris Tannat 2006

Uruguayaanse wijnboer - wijn proeven

Bodega Garzón

Bodega Garzón is een van de grootste wijnmakerijen uit Uruguay. Je kunt hier binnen of buiten lunchen met uitzicht over de wijngaard. Vanwege de hoge ligging en het heuvelachtige landschap voelt het alsof je in de Toscane bent. 

Bodega Garzon is een jong en modern bedrijf -de eerste productie van de wijnen vond plaats in 2014- waardoor het minder authentiek aanvoelt als de andere wijnerijen in dit lijstje. Desalniettemin zeker een aanrader mocht je ooit een reis door Uruguay maken. 

Tip: blijf na je bezoek aan Bodega Garzon overnachten bij Posada Mosaico.

Bodega Marichal Uruguay - Wijnboer

Bodega Marichal

Deze familie bodega met Italiaanse roots bestaat nu al meer dan 80 jaar. Met oude tradities en nieuwe technieken produceren zij Tannat, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen.

Om de kwaliteit hoog te houden worden de druiven zorgvuldig met de hand geplukt. Een leuk feitje is dat de plukkers een hogere prijs krijgen voor de bak met ‘slechte’ druiven. Hierdoor wordt er wel zorgvuldig gewerkt en blijven alleen de besten over.

Na een tour over de wijngaard konden we aan lange tafels aanschuiven voor een heerlijke asado en wijnproeverij. Mijn favoriet was de Pinot Noir/Tannat en daar ging dan ook een fles van mee naar huis. Hopelijk smaakt hij thuis net zo goed, want ja, sfeer doet ook heel veel 😉

Check hier alle posts over Zuid-Amerika.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.