glenarms walled garden
25940
HomeAlgemeenBrainfartsVan hobby naar pro – hoe doe je dat eigenlijk?

Van hobby naar pro – hoe doe je dat eigenlijk?

Al een aantal jaar roep ik steeds ‘Ik wil meer doen met mijn blog(s)’. Nu is ‘meer doen’ ook nogal een vaag begrip maar in deze context bedoel ik dan natuurlijk dat ik van mijn hobby mijn werk wil maken. Of in ieder geval meer inkomen zou willen genereren met mijn blog. Dat klinkt leuk misschien maar hoe pak je zoiets eigenlijk aan?

glenarms walled garden

Van hobby naar pro

Het grappige is natuurlijk dat ik dat een jaar of 15 geleden ook al eens deed. Alleen ging het toen om fotografie. Fotograferen heb ik al ongeveer mijn hele leven gedaan. Met de paplepel ingegoten aangezien mijn vader een fanatiek hobby fotograaf was. Inclusief eigen doka op zolder. Vervolgens verdiende ik mijn eerste paar centen met stockfotografie en dat groeide langzaam maar zeker uit tot een full time baan. Of zo langzaam ging dat eigenlijk niet, maar voor mijn gevoel duurde het een eeuwigheid voor ik echt van hobby naar pro ging.

Ongeduld

Daar komt dan ook meteen mijn ongeduldige natuur naar boven want als ik iets bedenk wil ik het eigenlijk het liefste meteen. Als ik bedenk dat ik wil afvallen wil ik graag morgen slank zijn, maar dat heeft iedereen denk ik. Maar ook op zakelijk vlak ben ik er eentje van doorpakken. En dan ook van het verwachten van direct resultaat. En zo werkt het natuurlijk niet. Niet altijd in ieder geval.

Bovendien merk ik dat ik nogal de neiging heb om mezelf te vergelijken met andere bloggers. Ik ben geen 25 meer en dat laat ik me soms wel eens in de weg zitten. Alhoewel ik weet dat dat nergens op slaat, maar het gebeurd wel. Plus ik denk dan vaak ‘ o zus en zo is nog maar drie jaar bezig en heeft nu al meer verkeer dan ik!’

Angkor monnik

Een beetje gezonde competitie is natuurlijk prima, maar jezelf gaan vergelijken met anderen is nooit een goed idee. Daar gaan we dus gewoon mee stoppen 🙂

Onzekerheid

Net als dat ongeduld hoort ook die onzekerheid nogal bij mij. Dat en wispelturigheid. Vraag maar aan iedereen die me een beetje goed kent. Van de hak op de tak. Dat is wel een goede omschrijving van mijn minder stabiele karaktereigenschappen. Maar goed, daar ging deze post natuurlijk helemaal niet over. Het ging over het opzetten van een professionelere instelling. Zonder concessies te doen aan waar ik zelf in geloof en waar ik zelf voor sta. Dat is overigens nog best lastig want anderen zien het soms op een hele andere manier.

Stappen

Overigens heeft dit hele verhaal meer betrekking op Simone’s Kitchen dan op Paper Travels. Die is nog steeds klein en voor de meeste adverteerders absoluut niet interessant. Maar wat niet is kan nog komen en ik vind de combinatie van Simone’s Kitchen en Paper Travels goed werken. Dat is ook de reden dat ik dit verhaal hier tik en niet op de andere site. Ik vind het hier beter passen.

Optimaliseren

Mijn eerste stap is om alle oude content te optimaliseren. Nog niet eens zo heel lang geleden had ik nog nooit van seo gehoord en deed ik maar wat. Met als resultaat dat ik soms blogposts heb met een willekeurige titel, een absoluut willekeurige tekst en dan ergens onderaan een recept wat nergens in die post meer terug komt. Dat google het dan überhaupt nog af en toe kan vinden is al een wonder op zich te noemen. Optimaliseren en verkeer verhogen is dus stap 1.

Omdat ik nu eenmaal zo in elkaar zit leek het me ook leuk om een soort logboek bij te houden waarbij ik op regelmatige basis laat weten hoe het nu gaat en waar ik tegenaan loop. Overigens blijf ik ook gewoon fotograferen hoor, want de rekeningen moeten natuurlijk ook betaald worden.

Maar ik ben wel benieuwd waar dit avontuur me gaat brengen en hoever ik ga komen in mijn doel.

Het doel

En wat is het doel dan? Mijn eerste doel is om het verkeer van Simone’s Kitchen te verhogen naar – laten we zeggen – 250.000 unieke bezoekers per maand. Dat is niet een heel raar doel en moet in principe binnen handbereik liggen. Ik ga alles in kleine stapjes knippen, omdat ik anders binnen no time gedemotiveerd ben omdat het niet snel genoeg gaat.

Qua content veranderd er niet direct iets, behalve de eerder genoemde optimalisatie. Wat overigens ook al een monsterklus is hoor want met een totaal aantal posts van 2500 zit er flink wat bagger tussen. Sommigen verdwijnen geheel, andere posts worden herschreven en weer andere posts krijgen een verse foto. Eerlijk gezegd denk ik dat ik daar nog wel een jaartje of zo mee bezig ben. Ik gebruik daarvoor een nieuwe tool die Clariti heet. Super handig en een tool die google search console (nog niet trouwens, maar binnenkort wel), google analytics en wordpress met elkaar combineert en je allerlei filters laat toepassen die je dan weer in een project kunt stoppen.

Dus laten we daar beginnen. Vind je het leuk om mijn missie van hobby naar pro te volgen? De updates komen hier – mezelf kennende heel onregelmatig – te staan. Onder de rubriek “bloggen”, kun je ze weer terugvinden!

  1. Wat een mooie pagina! De blog over het optimaliseren en meer content herken ik zo goed… Ik werk al 27 jaar met (genees)kruiden en natuurproducten, ben al 24 jaar gediplomeerd kruidentherapeute, geef cursussen en workshops, af en toe een lezing, etc. etc. maar de bekendheid ho maar, met name omdat ik geen interesse in het digitale heb. Dus wees trots op jezelf!! Je doet het toch maar even!!! Ik heb me voor beide nieuwsbrieven ingeschreven, leuk!!! Veel succes!!

    Jolanda van der Ben
    http://www.kruidwis.nl
    http://www.facebook.nl/kruidwis

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like