van olijven tot olijfolie
39200
HomeFoodLokale specialiteitVan olijven tot olijfolie – Marvão, Portugal
PortugalPortugal

Van olijven tot olijfolie – Marvão, Portugal

Tijdens ons bezoek aan het mooie Alentejo kwamen we ook aan in het plaatsje Galegos. In dit piepkleine plaatsje in de bergen zijn slechts een paar huizen maar je vindt er ook het olijvenmuseum. (de site is helaas alleen in het Portugees)

van olijven tot olijfolie

De olijven van Galegos

In het museum kun je zien hoe de olijven al sinds 1945 door António Picado Nunes worden geoogst en verwerkt. De huidige António vertelt je persoonlijk hoe zijn grootvader al jaren geleden met enorme machines de mooiste olijfolie produceerde.

De olijven van deze regio groeien in het natuurpark Serra de São Mamede, in het noorden van de Alentejo regio. Je vindt hier een grote diversiteit in landschap en olijfbomen die al honderden jaren oud zijn. Door het moeilijk toegankelijke terrein en de bomen die op berghellingen groeien zijn ze hier zonder enige chemische toevoeging gegroeid. Vanwege diezelfde hellingen worden de olijfbomen ook maximaal blootgesteld aan de zon.

Het oogsten van de olijven gebeurd van oktober tot februari en is grotendeels handmatig. Grote zware machines kunnen niet op de hellingen werken dus het gebeurd handmatig door de bewoners van de regio.

In het museum kun je zien hoe de olijven vroeger verwerkt werden met zware granieten stenen die de olijven maalden en hoe vervolgens met enorme persen de olie uit de olijven werd geperst. Inmiddels is de fabriek gemoderniseerd en hebben roestvrijstalen machines het zware werk overgenomen, maar nog steeds wordt hier de lekkerste olijfolie geproduceerd.

24-uur per dag

De productie draait hier 24 uur per dag door tijdens de oogstperiode. Zodra de olijven bij de molen aankomen, worden ze nog diezelfde nacht gekozen en gemalen. Hierna worden ze in roestvrijstalen tanks bewaard en ondergaan een natuurlijk decantatieproces. Het verouderd op natuurlijke manier na koud geperst te zijn bij temperaturen onder de 15 graden.

Castelo de Marvão olijfolie

De olijfolie die hier vervolgens geproduceerd wordt heeft een rijp, zacht en uitermate fruitig aroma. Het is fijn in zuurgraad en heeft een prachtige geelachtige/gouden kleur. Heerlijk om van te genieten zoals ze dat in Alentejo goed kunnen met brood en wijn!

De bewoners in de regio brengen hun eigen olijven ook naar de molen waar ze die vervolgens na persen ook weer aftappen. Maar natuurlijk wordt de olijfolie ook lokaal verkocht. In het bijbehorende winkeltje bij het museum kun je de olijfolie inslaan.

Museum

Het olijfoliemuseum en de bijbehorende molen zijn te bezoeken zodat je zelf – onder begeleiding van een gids – kunt zien hoe het vroeger en tegenwoordig in zijn werk ging. Bij het bezoek zit een uitgebreide rondleiding door oude en nieuwe methodes, een olijfolie proeverij en een bezoek aan de olijfboomgaard. Op de site wordt vermeldt hoe je contact op kunt nemen en waar je je moet melden. Google translate helpt je vast een heel eind op weg maar contact via email is op [email protected]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like