Welke koffer voor welke reis en 10 inpaktips

canstockphoto16992488“Schat pak jij de koffers vast even van boven?” Gestommel van de zolder en vervolgens de vraag. “Ja welke wil je hebben? Er staan hier minimaal vier verschillende koffers!”

Ooit – toen we begonnen met reizen – had ik simpelweg 1 koffer. Later werd dat een rugzak toen de reizen wat avontuurlijker werden en weer veel later werden het andere koffers, andere tassen en kleine koffers. Want soms wil ik alleen handbagage (hele korte stedenreis). Een andere keer wil ik vooral veel mee kunnen nemen (zonvakantie!) en weer een andere keer kies ik voor gemak.

O en laat ik vooral de visvakantie van manlief niet vergeten. Als er íemand veel meeneemt op vakantie dan is het Tom voor een visvakantie. Vorig jaar had de maatschappij die de visvakantie organiseert de richtlijnen veranderd. O paniek: ze mochten nog maar 1 koffer meenemen. En dan moet je je voorstellen dat daar een warmtepak in moet, gewichtjes voor het vissen en nou ja, een schone onderbroek en sokken en dergelijke is ook wel leuk… Kijk hier maar eens wat die mannen allemaal denken nodig te hebben.. 🙂 Dus dan heb je een superstevige koffer nodig die het nodige geweld aankan.

canstockphoto11373541

En dus moest er wéér een nieuwe koffer komen… Want ondanks het feit dat ik al een hele sterke koffer in mijn bezit had, vond manlief de roze kleur daarvan dan weer niet zo mannelijk. Hahahaha… En als gevolg staat onze zolder behoorlijk vol met koffers en tassen in alle soorten, kleuren en maten. En dan nog kan ik stiekem een beetje blij worden van een nieuwe. Die altijd weer net wat beter is dan de vorige. Je moet namelijk weten dat ik ook nog eens een drama ben met inpakken. Echt… Het is niet mijn sterkste kant. Ik neem standaard óf teveel óf te weinig mee. Heb jij ook weer eens een nieuwe koffer nodig, dan vind je hier acties voor je bagage. Kun je dat geld mooi weer besteden op je plek van bestemming.

Dus voor iedereen die net als ik een drama is met inpakken heb ik hier vast mijn 10 tips voor enige orde in de inpakchaos.

  1. Ga je op wintersport of net als Tom op visvakantie, gebruik dan van die vacuümzakken. Dat scheelt echt een massa aan ruimte in je tas. Zorg wel dat je er eentje neemt die werkt met een stofzuiger o.i.d. zodat je het ook op de terugweg kunt gebruiken. Tom kocht die van hem bij de Action maar lijkt een beetje hierop (kon geen action link vinden)
  2. Rol je kleding op als je inpakt. Dat schijnt ruimte te besparen als je aan het inpakken bent. Ik zeg ‘schijnt’ want ik vergeet deze tip altijd zelf toe te passen.
  3. Stop je schoenen vol met kleine dingen zoals sokken, ondergoed, beha’s. Die ruimte nemen die schoenen toch wel in dus die kun je dan maar beter meteen gebruiken.
  4. Laat je toilettas thuis. Is het je ook al eens opgevallen dat een toilettas een onhandig ding is? Heb je alles ingepakt en het past allemaal net, kom je tot de schokkende ontdekking dat je je toilettas er nog in moet doen. Maar haal je alles eruit en stop je het los tussen je spullen dan blijkt het ineens allemaal hartstikke makkelijk te passen. Ik doe om de dingen die kunnen lekken wel altijd voor de zekerheid een plastic zakje.
  5. Gebruik afsluitbare diepvrieszakjes voor kleine dingetjes. Dat geld dus ook voor je toilettas artikelen. Handig, want doorzichtig en afsluitbaar dus fijn voor zaken als snoertjes, opladers en andere kleine zaken die anders maar door je tas heen slingeren.
  6. Trek veel kleren aan. Ik ben nog nooit een grondstewardess tegen gekomen die vroeg of ik mijn kleding uit wilde trekken. Dus – misschien niet altijd even handig – maar heb je echt teveel kleding en wil je het toch perse meenemen? Trek het dan gewoon aan. In het vliegtuig kun je altijd nog wat laagjes weer uitpellen en in de bagage bakken stoppen.
  7. Reis je met handbagage vergeet dan niet om je vloeistoffen apart te houden in een makkelijk bereikbare plek. Dat lijkt misschien voor de hand liggend maar ik heb ze gezien hoor: de mensen die zwetend hun koffer aan het doorspitten waren, op zoek naar dat “handige plastic zakje”
  8. Gebruik van die speciale kleine flesjes voor je shampoo, badschuim en dergelijke. Zeker als je maar een weekje weggaat heb je echt geen volle fles shampoo/badschuim/crème nodig. Vul zo’n handig klein flesje en je hebt ineens ruimte over (nou ja, misschien…) Xenos verkoopt ze onder andere, Hema en Etos (en vast nog meer). Check wel even of ze niet lek zijn. Heb ik al een keer gehad. Dus ook hier is een plastic zakje eromheen geen overbodige luxe. Sample flesjes kopen is ook een goede oplossing. Sommige drogisterijen hebben speciale kleine verpakkingen.
  9. Cameraspul. Als je net als ik gek bent van fotografie dan wil dat nog wel eens een flink gat in je bagageruimte slaan. Ik heb mezelf aangewend om heel gericht apparatuur mee te nemen. Dat betekent dat ik voor een citytrip geen 100-400mm lens meeneem maar alleen een 50mm 1.4 en een 85mm. En ja dat is soms onhandig want dan kan ik niet de foto maken die ik eigenlijk in mijn hoofd had, maar ik word er ook creatiever van.
  10. Ga je naar een hotel? Check dan van tevoren even of ze daar een föhn hebben, shampoo en/of douchegel. Scheelt je alweer ruimte in je koffer

Er zijn vast nog meer gouden inpakregels dus heb jij er eentje die we zeker moeten weten? Geef het door via de comments!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Written by
Simone van den Berg

Reizen doet mijn hart sneller kloppen. Al sinds ik me kan herinneren wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen ervaren. Sinds onze allereerste verre reis naar Mexico in 1997 ga ik graag buiten de grenzen van Europa, maar ook dichtbij is nog zoveel moois te ontdekken! Reizen combineren met lekker eten is voor mij de ultieme combinatie. Van al mijn reizen heb ik stapels 'logboeken'. Vandaar de naam Paper Travels.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
Written by Simone van den Berg