Om de funchi fries te maken breng je eerst het water aan de kook met het zout. Voeg nu geleidelijk het maismeel toe terwijl je continue blijft roeren met een garde. Zodra het dikker wordt gebruik je een rubber spatel of houten lepel.
Verminder de hitte en laat het rustig pruttelen. Roer regelmatig om klontjes te voorkomen. Zodra het mengsel van de zijkanten van de pan los begint te komen is het klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Soms laat het niet los van de zijkanten. In dat geval kun je er vanuit gaan dat het na 15 minuten goed is. Haal van het vuur en roer de kaas, rozemarijn en de boter erdoor.
Doe het mengsel nu snel over op een bakplaat ingevet en bekleed met bakpapier. En spreid het uit tot een laag van ongeveer 1 cm dik. Maak de bovenkant glad met een spatel en laat dit afkoelen. In de koeling gaat het iets sneller.
Verhit de olie tot 150˚C in een koekenpan. Haal je maismeel mengsel van de bakplaat af en flip over op een plank. Snij in ongeveer 1 cm dikke frietjes.
Besprenkel de frietjes met wat bloem, schud overtollig bloem eraf en bak ze in de olie tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 5 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhoog de temperatuur van de olie tot 175˚C en bak ze nog een keer voor 2 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat weer uitlekken op keukenpapier.
Serveer met pittige mayonaise (link naar pika) en nog wat geraspte parmezaan erover.
Trefwoord maismeel, polenta
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!