Doe de nog warme gestampte aardappel in een kom samen met de gist, suiker, bloem olie, zout en de melk. Je kunt het in een machine maken of met de hand doen. Ik maakte het in de Kitchen Aid en deed daarna nog even met de hand doorkneden.
Kneed het deeg voor ongeveer 5-7 minuten met de machine tot het een soepel deeg is. Als je met de hand kneed heb je waarschijnlijk wat langer nodig.
Als het te plakkerig is blijf je nog wat langer kneden en voeg desnoods nog een klein beetje extra bloem toe. Doe het deeg dan over naar een schone kom ingewreven met olie en dek af met een schone theedoek.
Laat het deeg voor een uur rijsen of tot in volume verdubbeld.
Verdeel het deeg dan in vier stukken. Maak daar dan bollen van en leg ze op een plank met bloem bestoven, dek af en laat nog eens 20 minuten rijsen.
Neem grote pan en verhit hier een flinke laag olie tot 180˚C.
Maak elke bal wat platter en rek hem een beetje uit. Bak vervolgens goudbruin in de olie. Bestrijk zodra het uit de olie komt met de doorgesneden teentjes knoflook, besmeer met de room en bestrooi met de geraspte kaas.
Trefwoord aardappel, bloem
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!