Langos
10.3K21
HomeFoodLokale specialiteitDe Hongaarse langos – wat is het en hoe maak je het?
HongarijeHongarije

De Hongaarse langos – wat is het en hoe maak je het?

Wat is Langos?

Het was letterlijk het allereerste wat we te eten kregen tijdens onze foodtour van Taste Hungary.: een vers gebakken knapperige langos. En ik was meteen verkocht. Die knapperige korst bestreken met knoflook, zure room en geraspte kaas. Zo ontzettend lekker. Dat wil je gewoon keer op keer. Op de markt waar wij onze eerste langos aten verkochten ze dit gefrituurde brood in alle vormen. Met de zure room zoals ik al aangaf maar ook belegd als hele pizza.

Langos

Geschiedenis

Langos komt waarschijnlijk uit de tijd dat de Hongaren hun brood nog bakte in stenen ovens. Ze bewaarden soms een stuk van het brooddeeg om een ontbijtachtig plat brood te maken. De naam stamt af van waar het brood bereidt werd. Vlak bij de láng, de vlam, van de oven.

Toen het thuis bakken wat minder algemeen werd veranderde langos van iets wat je thuis maakt, naar een gefrituurde streetfood snack die als een soort pizza wordt gegeten en belegd. Traditioneel wordt het eerst met knoflook ingewreven voor de zure room en de geraspte kaas eroverheen komt.

Hoe maak je langos thuis?

Zelf langos maken is niet perse ingewikkelder dan zelf brood maken. Nu moet ik er meteen bij zeggen dat brood maken niet meteen mijn sterkste punt is. Ik heb meestal te weinig geduld met als gevolg dat ik het brood niet lang genoeg kneed. En dan rijst het niet goed genoeg en blijf ik over met een klomp. Of een brood waar je iemand het hoofd mee in kan slaan. Dus ik was heel benieuwd hoe het dit keer zou gaan met het maken van het langos deeg.

Kneden, kneden, kneden

Ik maakte de langos dit keer in de Kitchen Aid. Vind ik zelf niet het beste apparaat om deeg te kneden maar het deed in ieder geval het voorwerk. Ik liet het deeg een minuut of vijf kneden in de machine, maar het was nog heel erg plakkerig en niet mooi soepel. Dus ik vervolgde het kneden op het aanrecht met de hand en nog wat extra bloem. Toen het naar mijn mening goed genoeg was deed ik het in een met wat olie bestreken kom en dekte het af met een theedoek. Na een uur keek ik in de kom en victory!

Het deeg was mooi gerezen en zeker twee keer zo groot geworden. De rest is dan eigenlijk kinderspel. Zorg wel dat de olie heet genoeg is voor je de langos erin doet, anders duurt het te lang en wordt je brood moddervet.

Heel even iets laten afkoelen, besmeren met lekker veel zure room en ruim geraspte kaas en aanvallen maar! Heb je nog over? Piep het dan even op in de broodrooster voor je het gaat eten.

Langos

Langos

Dé snack (nou ja dat heb ik ervan gemaakt) uit Hongarije is natuurlijk de langos. Hoe je het makkelijk zelf thuis maakt zie je hier!
3.86 van 7 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Brood
Keuken: Hongaarse keuken
Trefwoord: aardappel, bloem
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Rijstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 langos

Ingrediënten

 • 2 aardappels gekookt en gestampt. Warm houden
 • 2 1/2 tl gist
 • 1 tl suiker
 • 210 gr bloem
 • 1 el olie
 • 3/4 tl zout
 • 120 ml melk
 • zonnebloemolie om te frituren
 • 2 teentjes knoflook gehalveerd
 • zure room
 • geraspte kaas

Instructies

 • Doe de nog warme gestampte aardappel in een kom samen met de gist, suiker, bloem olie, zout en de melk. Je kunt het in een machine maken of met de hand doen. Ik maakte het in de Kitchen Aid en deed daarna nog even met de hand doorkneden.
 • Kneed het deeg voor ongeveer 5-7 minuten met de machine tot het een soepel deeg is. Als je met de hand kneed heb je waarschijnlijk wat langer nodig.
 • Als het te plakkerig is blijf je nog wat langer kneden en voeg desnoods nog een klein beetje extra bloem toe. Doe het deeg dan over naar een schone kom ingewreven met olie en dek af met een schone theedoek.
 • Laat het deeg voor een uur rijsen of tot in volume verdubbeld.
 • Verdeel het deeg dan in vier stukken. Maak daar dan bollen van en leg ze op een plank met bloem bestoven, dek af en laat nog eens 20 minuten rijsen.
 • Neem grote pan en verhit hier een flinke laag olie tot 180˚C.
 • Maak elke bal wat platter en rek hem een beetje uit. Bak vervolgens goudbruin in de olie. Bestrijk zodra het uit de olie komt met de doorgesneden teentjes knoflook, besmeer met de room en bestrooi met de geraspte kaas.

Bewaren?

Wil je dit recept bewaren voor later gebruik? Sla dan onderstaande foto op op Pinterest.

hongaarse langos

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like