Home » Bestemmingen » europa » Île de Ré: droomeiland

Île de Ré: droomeiland

door Alexandra Hereijgers

Île de Ré ervaringen

Vanuit La Rochelle rijd je over een lange brug in een paar minuten naar het eiland Île de Ré. De hoge tolbijdrage (8 euro in het laagseizoen, 16 euro in het hoogseizoen) is in feite een ecotax en wordt gebruikt om een team van 10 fulltime ecowachten te financieren. Er zijn op het eiland strenge regels wat betreft milieu en bescherming van het unieke ecosysteem.

Ook de welstandscommissie is streng: geen hoge bebouwing, een kleurenpalet van 12 kleuren waarin houtwerk geschilderd mag worden. Sowieso mag 80% van het eiland niet bebouwd worden. En al deze strengheid loont: zodra je de brug overkomt, ben je direct in vakantiestemming! Schattige dorpjes met kronkelstraatjes om doorheen te slenteren, witte huisjes met pastelkleurige luiken, de zee nooit ver weg, natuur in overvloed en uiteraard volop keuze aan restaurantjes.

Omhoog

De belangrijkste plaats op het noordelijke deel is Ars en Ré. Ars staat op de nominatie om toegevoegd te worden tot de lijst met mooiste dorpen in Frankrijk en bestaat uit een aaneenschakeling van smalle, kronkelige straatjes en in het centrum is slechts een klein plein waar je kunt parkeren. Voordat je Ars binnenrijdt, zie je een parkeerterrein. Tip: gebruik dat terrein en loop het kleine stukje naar het dorpsplein. Kenmerkend voor Ars is de hoge spitse kerktoren met uitsteeksels. Een ware landmark, je ziet hem al kilometers verderop liggen. Houd er rekening mee dat – net als op de rest van het eiland – de winkels en bedrijven gesloten zijn tussen 12 en 15 uur. De restaurants zijn dan uiteraard wel open, die sluiten juist om 15 uur om tegen 19 uur weer open te gaan voor het diner. Rond het kerkplein vind je diverse horeca, maar net buiten het dorpscentrum ligt Le Grenier á Sel (Rue de la baie 20) met een mooie binnentuin. Aan de Chemin des Palissiats 1 vind je jamfabriek Les Confitures de Clocher, ik garandeer je dat je mond openvalt bij het zien van al die potjes met de meest ingenieuze smaakcombinaties. Wat ze ook produceren: geleien van fruit en kruiden die in heet water veranderen in kruidenthee!

Een stukje geschiedenis. Ja, dat moet echt.

Het oudste gebouw op het eiland is een ruïne van een abdij uit de 12de eeuw. De monniken die als eersten de oversteek maakten vanaf het vasteland, ontdekten bij het planten van wijngaarden dat de grond van het eiland bestond uit klei. Klei neemt bijna geen water op en is dus ideaal voor het winnen van zout uit zeewater.

Zout zoals zout bedoeld is

En dat wordt hier dus al eeuwenlang gedaan. Er zijn ruim 90 zoutproducenten op het eiland te vinden, ik bracht een bezoek aan Rivesaline. De sympathieke eigenaar Cédric leidde me rond over een klein deel van zijn 35.000m2 grote domein. Het winnen van zout is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en vindt plaats in de periode van juni tot oktober. Door de extreem droge zomer heb ik geluk: er is nog veel te zien. Ik leg zo het procedé van zoutwinning uit. Heb je daar geen interesse in: kort gezegd heb je voor zoutwinning droogte, getij en kleigrond nodig. Nu kun je doorhoppen naar de alinea hieronder. : -)) Rivesalines wint zout op de ambachtelijke manier; alles wordt met de hand en een ingenieus systeem van poelen en pijpen gedaan. Er zijn drie soorten bassins: poelen om iedere twee weken bij hoogtij zeewater te verzamelen, bassins met dijken waardoor het zeewater zich gereguleerd verplaatst (first in, first out) naar de zoutbanken waar zout door verdamping van het zeewater gewonnen wordt. Allen in kleigrond gegraven, het zoute water wordt door klei minimaal opgenomen. Door een handmatig aangelegd circuit van buizen en kleppen wordt het zeewater van het ene bassin naar het volgende geleid. In de zoutbanken laat men het water verdampen zodat zout gewonnen kan worden: grijs zout en fleur de sel.

ile-de-re-zout-rivesalines

Het ene zout is het andere niet

Het verschil tussen grijs zout en fleur de sel is de structuur: de kristallen van fleur de sel zijn zo fragiel dat je dit zout alleen ‘droog’ kunt gebruiken. Koken doe je dus met grijs zout, fleur de sel kookt kapot. Het gewone witte zout dat we kennen uit de supermarkt wordt machinaal gewonnen en chemisch bewerkt. Wit zout is iets goedkoper dan ambachtelijk grijs zout, maar de winst voor het milieu en de wetenschap dat ik ambachtslieden steun, zijn voor mij reden genoeg het witte zout voortaan links te laten liggen…

En er is meer

Gelukkig heeft Rivesalines een webshop en verzenden ze naar het buitenland. Ook wordt deze winter gestart met de export naar UK, Duitsland en de Benelux. En dat is goed nieuws want naast zout teelt Rivesalines ook zeesla. En daar maken ze heerlijke (zout)producten mee. Ik ben fan!

Voor de natuurliefhebber

Het noordelijke deel van het eiland is de place to be voor natuurliefhebbers. Met natuurgebied Lilleau des Niges voor vogelliefhebbers, met de uitgebreide zoutwinningsvelden, met in strand overlopende bossen Combe á l’Eau en Lizay. Hét vervoermiddel op dit eiland is de fiets. Je vindt overal goed aangelegde fietspaden en voldoende fietsverhuurbedrijven. Omdat het in de kleine straatjes van de dorpen lastig parkeren is, is ook wat dat betreft de fiets het beste alternatief.

Ile de Re ervaringen en uitzicht over de duinen

Middle of the road?

Ruwweg halverwege het eiland ligt het lieflijke Bois du Plage. Ook hier witte huisjes, pastelkleurige luiken en smalle straatjes en kleine winkeltjes, een boulangier/patissier/glacier. Maar hier ook hotel L’Oceaneen paradijsje binnen het paradijs. De schattige façade lijkt op het eerste gezicht een knus hotel te herbergen. Maar als je de gang langs de eetzaal uitloopt, kom je op een leuk terras met daarachter de ware verrassing: een binnentuin met daaromheen de kamers en een zwembad met daaromheen nog meer kamers. Een plek om even bij te komen van alle indrukken.

Restaurant L’Aile de Ré

Bij restaurant l’Aile de Ré serveren ze als enigen op het eiland mosselen en de lokale schelpdieren vanets ‘on eclade’: in een gietijzeren pan gevuld met dennennaalden worden de zeevruchten gelegd, de naalden worden aangestoken en met het deksel erop wordt de pan een kwartiertje op open vuur gezet. De zeevruchten krijgen zo een heerlijke rooksmaak!

ile-de-re-moules-et-vanets

Bois du Plage

In Bois du Plage vind je ook La Ferme des Producteurs, hier bieden een aantal kleine producenten hun streekproducten aan. Deze winkel dient ook als ontmoetingsplaats; er worden recepten uitgewisseld en de producenten hebben om beurten winkeldienst en staan dan klaar je alles over hun product te vertellen. Check voor je gaat de openingstijden op hun Facebook-pagina.

Meer lezen over Ile de Re? Check dan ook deze post

ile-de-re-bois-du-plage-cooperatie

Wil je ook naar Ile de Re en op zoek naar accomodatie?

Bewaren

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

21 comments

Avatar
Yvon oktober 19, 2016 - 11:45 am

Afgelopen jaar getwijfeld om een keertje naar deze regio te gaan. Als enorm liefhebber van de Provence wilde we eens wat anders. Uiteindelijk niet gegaan maar je hebt me overtuigd: dez regio gaat het een volgend keer zeker worden! Prachtig! 

Antwoord
Avatar
Alexandra Schijf oktober 19, 2016 - 8:58 pm

Dank je wel Yvon, wat een mooi compliment!
Ik heb zelf ook mijn zomervakantie 2017 meteen daar geboekt. 🙂

Antwoord
Avatar
Sheelagh Alexander oktober 20, 2016 - 10:55 am

Dit ziet er echt fantastisch uit. Ik ben er als kind wel eens geweest, ging altijd in de buurt van La Rochelle op vakantie in de zomer. Maar ik wil er als ik dit zie meteen weer heen, vooral voor dat gietijzeren pannetje met dennenaalden. Awesome!

Antwoord
Avatar
Alexandra Schijf oktober 23, 2016 - 6:57 pm

Dank voor het compliment! Het is ook een fotogeniek eiland. 🙂

Antwoord
Avatar
Jacqueline januari 10, 2017 - 9:44 pm

Mooi stuk over Île de Ré. Heel herkenbaar! Mijn moeder komt er vandaan en wij hebben een vakantiehuis op dit prachtige eiland. Dus voor wie een leuke en betaalbare accommodatie zoekt op loopafstand van het strand kan mijn een mailtje sturen.  🙂

Antwoord
Avatar
Alexandra januari 11, 2017 - 6:51 pm

Ah, heb ik net vorige maand voor komende zomervakantie een stacaravan geboekt! Mochten vriend en stiefdochter net zo verliefd op het eiland worden als ik, dan hoor je me volgend jaar zeker! 😉 En wat fijn dat je roots daar liggen!

Antwoord
Avatar
Margreet Kunst november 17, 2018 - 5:59 pm

Dank voor het leuke artikel, lijkt me een prachtige bestemming, heb je misschien een tip voor een camping ?

Antwoord
Avatar
Alexandra Schijf november 19, 2018 - 7:13 am

Dag Margreet, ik verbleef zelf op camping Les Varennes (http://www.les-varennes.com). Nette camping, oké camping winkel, vlakbij het strand, mooi centraal gelegen. Fietsen vooraf reserveren is aan te raden: toen ik er was, was er op het hele eiland geen fiets meer te krijgen. Groet, Alexandra

Antwoord
Avatar
Elke januari 19, 2017 - 3:41 pm

Hoi Jacqueline, Kun je me misschien mailen over je vakantiehuis en de beschikbaarheid? Ik wordt verliefd op de plaatjes en ben nog op zoek naar een mooi plekje voor ergens verder op in dit jaar.

Antwoord
Avatar
Jacqueline mei 16, 2017 - 3:46 pm

Hoi Elke,

Sorry, ik zie nu pas je berichtje. Hier toch als nog de info.
Groet,
Jacqueline 
https://www.micazu.nl/vakantiehuis/frankrijk/poitou-charentes/le-bois-plage-en-re/strandhuis-ocean-aan-zee-ile-de-re-20188/

Antwoord
Avatar
Rosemarijn april 2, 2017 - 6:35 pm

Hi Jaqueline,

Graag ontvang ik meer informatie over jullie vakantiehuis….ben benieuwd.

Gr Rosemarijn

Antwoord
Avatar
Jacqueline mei 16, 2017 - 3:44 pm

Hoi Rosemarijn,

Sorry voor de late reactie. Had je berichtje niet eerder gelezen.
Bij deze als nog de info.

https://www.micazu.nl/vakantiehuis/frankrijk/poitou-charentes/le-bois-plage-en-re/strandhuis-ocean-aan-zee-ile-de-re-20188/

Antwoord
Avatar
Renske mei 15, 2017 - 10:17 pm

Hallo Jacqueline, ook ik ben benieuwd naar jullie vakantiehuis en of deze komende zomer nog een periode beschikbaar is? We zijn namelijk nog op zoek naar een mooie vakantiebestemming van 30-7 tot en met 5-8 of van 12-8 tot en met 17-8). Hoor graag van je. 

Antwoord
Avatar
Jacqueline mei 16, 2017 - 3:01 pm

Hoi Renske,

Dank voor je interesse, het huis is in augustus nog 5 dagen vrij. Van 13 tot 18 augustus.
Meer info kun je vinden op de site van Micazu. Als je verder nog vragen hebt hoor ik het graag.

Groet, Jacqueline 

https://www.micazu.nl/vakantiehuis/frankrijk/poitou-charentes/le-bois-plage-en-re/strandhuis-ocean-aan-zee-ile-de-re-20188/

Antwoord
Avatar
rosemarie december 1, 2017 - 9:19 pm

ha jacqueline, k ben benieuwd naar het huisje waar je het over hebt:)

Antwoord
Avatar
Jacqueline december 2, 2017 - 10:35 am

Hoi Rosemarie,

Leuk dat je ons huisje wil bekijken. Dat kan via onderstaande link van Micazu. Als je verder nog vragen hebt hoor ik het graag! Groetjes, Jacqueline 

https://www.micazu.nl/vakantiehuis/frankrijk/poitou-charentes/le-bois-plage-en-re/strandhuis-ocean-aan-zee-ile-de-re-20188/

Antwoord
Avatar
jea nine mei 22, 2018 - 10:47 pm

Hoi Jaqcueline, is het huuisje nog vrij 2 weken in augustus ? groet, Jeanine

Antwoord
Avatar
Jacqueline mei 23, 2018 - 7:27 am

Goedemorgen Jeanine,
Het huis is alleen de laatste week van augustus nog vrij, van 25-8 tot 1-9.
Groetjes, Jacqueline

Antwoord
Avatar
Jan Bosveld oktober 15, 2018 - 3:46 pm

Na een paar jaar op ile d’ oleron willen we graag ile de Re eens ontdekken. We zijn een getrouwd stel zonder kinderen en fietsen graag. Ook tijdens onze vakantie…. heb je een website waar ik je accommodatie kan bekijken?

Groet, Jan Bosveld

Antwoord
Avatar
Alexandra oktober 15, 2018 - 5:16 pm

Dag Jan, noch Simone noch ikzelf heeft helaas een huis op Ile de Re. Een van de comments op dit artikel kwam van iemand die een woning daar verhuurt; de link is https://www.micazu.nl/vakantiehuis/frankrijk/poitou-charentes/le-bois-plage-en-re/strandhuis-ocean-aan-zee-ile-de-re-20188/
Veel plezier op dit fantastisch mooie eiland! 

Antwoord
Avatar
Debby van Viersen mei 15, 2019 - 10:35 pm

Ben heel benieuwd naar Het vakantie adres! Debby@trvlbees.com

Antwoord

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.