Dakos salade
1.9K01
HomeFoodReceptenDakos salade – Griekenland
Vlag GriekenlandGriekenland

Dakos salade – Griekenland

De Griekse salade kennen we allemaal wel, maar wist je dat er nog een hele lekkere, enigszins verwante salade is? Recent tijdens ons bezoek aan Karpathos dacht ik ‘ik kies eens wat anders’ en die dakos salade op de kaart van restaurant Kelaria klonk wel lekker.

Dakos salade

Een dakos salade is ook bekend onder de naam koukouvagia, koukouvayia of kouloukopsomo. Een beetje afhankelijk van welke regio je bent. Van oorsprong komt het uit Kreta en wordt gezien als een mezze (voorgerecht). Ik kan je echter vertellen dat het prima fungeert als een volledige maaltijd tijdens de lunch.

Je kunt de salade misschien ook nog wel een beetje vergelijken met de Italiaanse panzanella. Wel met de uitzondering dat het broodje over het algemeen in zijn geheel wordt geserveerd bij de dakos salade, maar ook in stukjes, zoals bij de panzanella komt wel voor.

Paximathia

Traditioneel wordt de dakos salade geserveerd met een hard brood, meestal van spelt, wat luistert naar de naam paximathia. Als je goed kijkt op de foto’s dan zie je het brood nog liggen. Bedolven onder de feta, olijven en tomaten maar het is er wel.

Dakos salade

Heerlijk

Ik vond het een heerlijke salade. Misschien zelfs nog wel lekkerder dan de Griekse salade die iedereen natuurlijk kent. Er zat meer feta op en bestaat verder uit tomaten, olijven, verse kruiden en natuurlijk flink wat olijfolie.

Oorspronkelijk hoort de salade gemaakt te zijn met mizithra kaas, maar dit wordt vaak vervangen door feta. En al echte feta lover vind ik dat niet erg. Al ken ik mizithra kaas dan weer niet. Wil je de dakos salade een keer maken? Het bijgaande recept komt van Simply Recipes en leek het meest op het origineel.

Even laten staan

De dakos broodjes zijn waarschijnlijk niet te vinden in Nederland, dus tenzij je het zelf maakt kun je dit vervangen door zuurdesem brood. Ik vind het lekker om dat dan even te roosteren en het bij de salade te serveren. Optioneel kun je het ook meer serveren in de stijl van de panzanella door het brood door de dakos salade heen te mengen. Op die manier zorg je ervoor dat het brood de vloeistoffen kan opnemen. Beide manieren zijn natuurlijk prima. Kies wat jij het lekkerste vindt.

Dakos salade

Dakos salade

Deze heerlijke dakos salade van oorsprong van Kreta is misschien nog wel lekkerder dan een "gewone" Griekse salade!
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Salade
Keuken: Griekse keuken
Trefwoord: feta, kappertjes, olijven
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Simply Recipes

Ingrediënten

  • 500 gr mooie rijpe tomaten in stukken gesneden
  • 2 el rode ui fijn gesneden
  • 100 gr Griekse olijven pit verwijderd, in stukje
  • 1 el kappertjes grof gehakt
  • verse peterselie gehakt
  • verse basilicum gehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el rode wijn azijn
  • 4 el olijfolie plus extra om te drizzlen
  • 1/3 tl zout of meer naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 2 sneden dik gesneden zuurdesem brood. geroosterd en in stukken gesneden
  • 150 gr feta verkruimeld

Instructies

  • In een kom combineer je de salade ingredienten; tomaten, olijven, kappertjes, rode ui, kruiden, rode wijn azijn, olijfolie en peper en zout naar smaak. Meng dit goed door.
  • Verdeel de blokjes brood door de salade en laat dit even staan zodat het brood de vloeistoffen kan opnemen. Alternatief kun je het ook serveren bij de salade.
  • Na ongeveer 10 minuten verdeel je de verkruimelde feta eroverheen en je serveert de salade.

Notities

Je kunt het natuurlijk met de speciale dakos broodjes serveren maar de kans dat je die vindt is niet zo groot. Vandaar de optie om voor zuurdesem te gaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




You might also like