Zelf horchata maken
89600
HomeFoodLokale specialiteitZelf horchata maken
SpanjeSpanje

Zelf horchata maken

Ben je naar Valencia geweest dan ben je ongetwijfeld tegen de lokale specialiteit aangelopen. Horchata, ook wel geschreven als Orxata. In de stad vind je talloze karretjes waar ze deze melkachtige drank verkopen. Uiteraard wilde ik het zelf ook proberen dus ging ik naar de beroemdste Horchateria in Valencia. Horchateria de Santa Catalina.

De oorsprong van horchata

De oorsprong van horchata ligt waarschijnlijk in Noord Afrika en kwam rondom de 11ste eeuw naar Spanje en Portugal. De naam horchata wordt overigens in meer landen gebruikt voor een vergelijkbaar drankje maar met andere ingrediënten. In Valencia drink je de Orxata de xufa, maar in Latijns Amerika is de basis voor de horchata jicaro, meloen, rijst of sesamzaadjes.

In Valencia wordt de horchata gemaakt van tijgernoten. Ook wel chufa genaamd. Chufa is – ondanks de naam tijgernoot – geen noot. Het is een knolletje van de knolcyperus en wordt eigenlijk gezien als een soort onkruid. Maar het wordt ook vaak gebruikt in de glutenvrije keuken in plaats van – bijvoorbeeld – amandelmeel.

Fartons

In Valencia wordt de horchata vaak geserveerd met een farton. Dat zijn een soort langwerpige deegbroodjes maar dan zoet die zijn gemaakt om in de horchata te dippen. Ik bestelde uiteraard een farton bij mijn horchata, maar was er nou niet meteen van onder de indruk. Het doet me vooral een beetje denken aan een… eh… gerimpeld ledemaat. Hahaha… Maar goed als je in Valencia bent mag je dit natuurlijk niet missen.

Fartons
Fartons

Horchata maken

Nu is het niet ingewikkeld om horchata te maken. Het enige wat je nodig hebt is – je raadt het al – chufanoten. Nu kun je die in Nederland kopen via bijvoorbeeld PuurMieke of via de Chufa Factory. Om horchata te maken heb je ongepelde chufanoten nodig. Deze week je vervolgens voor 24 uur.

Na het weken van de tijgernoten doe je alles in de blender. Even goed draaien en dan laat je het uitlekken in een zeef met kaasdoek. Je hebt er ook een speciaal apparaat voor; de vegan milker. Die kun je ook gebruiken om amandelmelk te maken bijvoorbeeld dus doe je dat vaak dan is het de moeite waard om aan te schaffen.

Traditioneel gaat er in de horchata een flinke hoeveelheid suiker, maar ik vond de drank zonder suiker eigenlijk al lekker en sowieso gezonder natuurlijk. Je kunt er optioneel wel nog wat honing door doen, een beetje kaneel en wat limoen bijvoorbeeld.

Je kunt er ook een dadel doorheen doen tijdens het blenden. Dan krijg je ook al een beetje een zoetere smaak.

Warm of koud

Je kunt de horchata zowel warm als koud gebruiken. Je kunt het zo eten of je kunt het verwerken in andere gerechten. Bijvoorbeeld lekker door de arroz con leche!

Horchata zelf maken

Zelf horchata maken

Maak je eigen horchata eenvoudig thuis met dit makkelijke recept
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Drankjes
Keuken: Spaanse keuken
Trefwoord: chufa, tijgernoot
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 dag 10 minuten
Porties: 1 liter

Equipment

  • Blender
  • Zeef met kaasdoek

Ingrediënten

  • 250 gr chufanoten geweekt voor 24 uur
  • 1 liter water

OPTIONEEL

  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 1 limoen sap

Instructies

  • Week de tijgernoten in ruim water voor 24 uur en giet ze daarna. Spoel ze even af en doe over in een (high speed) blender met een liter vers water.
  • Zet de blender aan en draai de noten voor een minuutje of wat. Je ziet direct al dat het wit wordt. Giet het geheel dan over in een zeef met een stuk kaasdoek. Zo vang je alle pulp op.
  • Knijp de kaasdoek om alle melk uit de pulp te krijgen en meng de horchata met kaneel, limoen en honing.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like