Poulet yassa – Senegal

Senegal

De tijd die ik in Senegal heb doorgebracht was natuurlijk veel te kort. Laat ik dat even voorop stellen. Dus om nou te zeggen dat ik een diep kijkje in de lokale keuken heb kunnen nemen… nee, dat niet. Maar ik had wel de mazzel dat ik mee mocht lopen met de chef van Royal Horizons Baobab op de dag dat er lokale gerechten op het menu stonden.

Natuurlijk sprak de beste man geen Engels en dus kwam de manager van het hotel erbij staan. Wat natuurlijk niet per definitie bevorderlijk was voor de gemoedsrust van de kok. Ik had dan ook het idee dat de arme man behoorlijk zenuwachtig was. Ten eerste natuurlijk al zo’n gek buitenlands mens met een enorme teletoeter en vervolgens stond de baas er ook nog bij te kijken.

Hij zweette in ieder geval behoorlijk. Ik had met hem te doen wel een beetje, maar misschien was er wel niks aan de hand. Taalbarrieres zijn soms best onhandig.

Affijn, er werden die dag vier lokale gerechten geserveerd en een daarvan was poulet yassa. Waarbij poulet – je raadt het – voor kip staat. Heel erg lekker en na afloop kreeg ik de recepten mee naar huis.

Poulet yassa

Poulet yassa

Alex en ik hadden op gegeven moment besloten dat we leuk elke keer een recept gingen maken uit een kookboek of – in dit geval – van een papiertje met het recept van de poulet yassa erop. Zou je denken dat het een makkelijk iets zou zijn, maar niets is minder waar. Om te beginnen waren de hoeveelheden in het recept bizar groot. Waarschijnlijk geschikt voor de hotelkeuken, maar wat minder voor thuisgebruik.

Nu kan ik daar echt wel doorheen kijken, maar er klopte simpelweg niks van het hele recept. We hebben er dus maar een creatieve eigen draai aan gegeven. In mijn herinnering was het meer een recept met een soort satesaus achtige substantie maar daar is weinig van over. Lekker is het overigens wel, maar ergens ben ik dus nog op zoek naar het originele recept van de poulet yassa.

Kan ik het nog eens een keertje over doen. In de tussentijd is dit ook gewoon een lekker recept om te maken. Origineel of niet!

Poulet yassa

POULET YASSA

Een heerlijk recept wat denk ik niet zo heel erg trouw is aan het origineel… Dus heb jij een beter recept? laat het me weten in de comments!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur
Gang Diner
Keuken Senegal
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 300 gr kip filet en kipdij gemengd, in blokjes
  • 300 gr rijst basmati
  • 600 gr ui gesneden
  • 1 citroen
  • 1 el mosterd
  • 4 el witte wijnazijn
  • 450 gr aubergine in blokjes
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • peterselie
  • 1 bouillonblokje

Instructies
 

  • Maak een marinade van de azijn, mosterd, knoflook, peper en citroensap en meng dit met de gesneden uit. laat dit 15 minuten staan om te marineren.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de kip tot deze goudbruin is. Haal uit de pan
  • Bak hierna de uien in het restant van het vet (voeg zo nodig nog wat extra olie to), voeg een beetje water toe en verbrokkel het bouillonblokje erboven. Bak de uien zachtjes op medium vuur voor 15-20 minuten of tot gaar en zacht. Bak de aubergine en de groene paprika in een andere pan gaar en voeg toe aan de uien
  • Zodra de uien gekookt zijn, voeg je de kip toe en laat het geheel nog eens sudderen voor 10 minuten
  • Kook de rijst tot deze gaar is en serveer bij de kip.
Trefwoord kip, rijst

Delen is fijn!