Mooiste plekjes van madagaskar
37900
HomeOm te zien5 x de leukste plekken op Madagaskar
vlag van madagaskarMadagaskar

5 x de leukste plekken op Madagaskar

Mooiste plekjes van madagaskar

Onze reis naar Madagaskar is inmiddels echt alweer een hele tijd geleden maar nu het wat mooier weer begint te worden, zijn de reiskriebels hier in volle hevigheid losgebarsten en zodoende leek het me tijd om jullie deelgenoot te maken van mijn 5 favoriete plekken in Madagaskar.

Voor wie het niet weet: Madagaskar ligt iets ten oosten van het vasteland van Afrika en is een eiland. Ooit bezet door de Fransen en dat merk je terug in het feit dat je er nog steeds stokbrood en croissants kunt kopen en Frans een handige taal is om te spreken als je naar Madagaskar gaat. Het eiland is uniek in zijn soort door het feit dat er dieren voorkomen die alleen daar te vinden zijn; de lemuren. Een unieke diersoort met een hoog aaibaarheidsgehalte (om te zien dan toch in ieder geval) en een diersoort die zwaar met uitsterven wordt bedreigd. Niet in het minst door het feit dat hun leefgebied op Madagaskar rap kleiner wordt. De ‘slash en burn’ methode van landbouw wordt nog veel toegepast in dit kleine landje met als gevolg dat hele stukken regenwoud met de grond gelijk wordt gemaakt met als resultaat een droge vlakte. Gelukkig zijn er ook een aantal gebieden beschermd en is men zich wel bewust van het feit dat het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. En zonder lemuren zal het aantal toeristen in rap tempo afnemen.

Rechtstreekse vluchten naar Madagaskar zijn er naar mijn weten niet. Vliegen is bijna altijd met Air France, via Parijs. Tenminste als je niet al teveel tussenstops wilt hebben. De prijs is pittig met rond de € 1500,= a € 2000,= euro voor de vlucht per persoon. Dat maakt Madagaskar een dure bestemming. (natuurlijk zijn die prijzen slechts een gemiddelde, er zijn ongetwijfeld goedkopere opties te vinden! Zoeken loont altijd!)  Maar zeker de moeite waard!

Perinet

Indri indri madagaskar
Indri indri

Perinet is de enige plek waar je de Indri Indri nog in het wild kunt zien. Er waren ten tijde van onze bezoek 62 groepen in het park aanwezig waarvan twee groepen aan mensen waren gewend. Een magisch moment was het toen om kwart over acht ’s morgens de indri begonnen te roepen. Dat is zón apart geluid! Ik heb hieronder een filmpje met geluid opgenomen. Het beeld is ontzettend suf maar het gaat om het geluid. Gaaf toch? In eerste instantie vonden we ze niet of ze zaten te ver weg maar op gegeven moment hadden we de groep in het vizier. Het nadeel van Perinet is dat alle gidsen natuurlijk weten waar die twee groepen zich ophouden en gevolg is dat het druk is met toeristen. Daar waren we al voor gewaarschuwd maar ik had de mega mazzel dat de indri indri op gegeven moment echt recht boven mijn hoofd landde.

Madagaskar indri indri
He, jij ook hier?

Hij was zo dichtbij dat ik hem bij wijze van spreken had kunnen aanraken. Wat een pracht beesten toch? Hieronder dan het geluidsfilmpje!

Ranomafana

Ranomafana is een prachtig gebied van 416 km2 waar een groot aantal lemuren te vinden zijn (ik geloof 12 of 16 unieke soorten), maar daarnaast ook meer dan 100 soorten kikkertjes, insecten zoals de giraffe-kever (foto hieronder) en meer. Het gebied is vrij bergachtig dus bereid je voor op het nodige klim- en klauterwerk maar het is absoluut de moeite waard. Het stadje Ranomafana heeft een aantal leuke hotelletjes om te verblijven en ligt op slechts een paar kilometer afstand van het park. Maar ook rondom het park is genoeg te zien aan natuur. Bij ons zelfs in de tuin van ons hotel!

Ranomafana
Ranomafana
Giraffekever

Isalo

Het Isalo gebergte was het heetste stukje Madagaskar toen wij er waren in ieder geval. We sliepen op de Isalo ranch in hutten met enorm dikke wanden die de hitte goed tegenhield (want airco is er natuurlijk niet!) Met 45˚C flink afzien.

Isalo
Isalo gebergte

In de buurt van Isalo ligt de kloof “Canyon de Maki” een prachtige plek om op zoek te gaan naar Sifaka’s die daar veel zitten. En doordat het groen is daar heb je eindelijk wat broodnodige schaduw. Naast deze kloof ligt trouwens de canyon van de ratten. De bara die in dit gebied leven begraven daar namelijk hun doden en daar komt veel ongedierte op af! Maar goed daar zijn we natuurlijk niet gaan lopen. We hadden geluk om een groep Sifaka’s vlak bij de ingang van de kloof te zien met jongen. We hebben een aardig tijdje gewoon zitten kijken want hoe leuk was dat!

Isalo
Sifaka

Door de kloof zelf heen klimmen is niet eenvoudig. Er loopt een beek doorheen dus je moet half door het water, half over rotsblokken en het is behoorlijk pittig.

Ifaty

Madagaskar 8

Na al het geklim en geklauter door de bergen en bossen is Ifaty een heerlijke plek om bij te komen aan het tropische strand. Wij hadden hutjes echt letterlijk op het strand. Dus ’s morgens wakker worden door het geruis van de zee en je uren vermaken met de lokale jeugd die in het water aan het spelen is. Ik kan me ergere dingen voorstellen..! Minpuntje: er lopen hordes honden rond die je ’s nachts behoorlijk uit je slaap kunnen halen. Oordopjes zijn dus geen overbodige luxe! O en als je bang bent voor kakkerlakken… dan misschien niet gaan. Haha… We hadden een klamboe (hoognodig!) en die houdt grotendeels behalve de muggen ook grotere beesten tegen. Wel even slippers aan als je er ’s nachts uit gaat. Je kunt maar gewaarschuwd zijn!

Ifaty
Ifaty

Andringitra gebergte

Het Andringitra gebergte is een ervaring op zich met torenhoge rotspartijen en indrukwekkende natuur. Totaal anders dan sommige van de andere parken is dit vooral droog gebied en vind je hier onder andere veel ringstaart maki’s. Wij overnachten midden in het gebied in Camp Catta (zo genoemd vanwege de ringstaartlemuur) In het park zijn diverse wandelmogelijkheden; van bijzonder sportief (beklimmen van een steile rotswand van 1900 meter hoog!), de kameleon (ook hier een hoogteverschil van 600 meter die je moet overbruggen en voor de watjes is er de vallei route die je vooral loopt als je lemuren wilt spotten. Drie keer raden welke wij namen.. 🙂

Andringitha gebergte
Om er te komen over enge bruggetjes!
Madagaskar
Na uren lopen door de rimboe op zoek naar ringstaartmaki’s lopen ze uiteindelijk gewoon door ons kamp heen!

Pangalanes

Midden in de pangalanes ligt een eiland waarop het Palmarium reservaat ligt. Dit reservaat is opgericht door een Fransman en was – toen wij er waren – nog maar kort opengesteld voor het publiek. De lemuren die er zijn, zijn opgevangen uit het wild of uit gevangenschap bevrijd en kunnen daar in alle rust genieten van hun ‘oude dag’. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je ze nergens zo dicht kunt benaderen als daar.

Pangalanes
Up close en personal

Er is ook een kleine groep Indri en we mogen ze een banaan voeren. Onze gids kan als geen ander de Indri nadoen en binnen no time zijn ze verschenen. Het grappige is dat – als je ze een stuk banaan voorhoudt – ze heel voorzichtig je pols pakken en die dan naar zich toe trekken om zo de banaan te pakken. En zoooo zacht!

Indri in pangalanes

Echt veel dichterbij dan dit ga je de lemuren natuurlijk niet zien. Dat was dan ook een geweldige afsluiting van onze vakantie in het prachtige Madagaskar…. En nu ik dit allemaal heb opgeschreven wil ik eigenlijk weer terug!

Meer weten over Madagaskar? Check dan vooral de volgende site. (of check hier alle Afrika posts)

Traveljunks – Robert is al meerdere malen in Madagaskar geweest en heeft fijne artikelen en goede tips

Heb je al eens bobotie geproefd?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like