Bobotie – Het lekkerste gerecht van Zuid-Afrika

Last updated:
bobotie

Het eten in Zuid-Afrika – bobotie

De Zuid-Afrikaanse keuken staat niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Toch kun je er heerlijk en ook nog eens heel goedkoop eten. Het meest bekend is Zuid-Afrika misschien wel om zijn vlees. Barbecueën zit de locals in het bloed, al noemen zij dat liever ‘braaien’. Braaien is zo populair dat er zelfs een nationale feestdag naar is vernoemd. Als je gaat braaien moet je er zeker voor zorgen dat je ‘boerewors’ en ‘braaibroodjes’ op je braai hebt. En natuurlijk hoort daar een lekkere fles Zuid-Afrikaanse wijn bij.

De keuken van Zuid-Afrika is geïnspireerd door allerlei landen. Zo heb je er Indische, Maleisische, Nederlandse, Duitse, Afrikaanse en Portugese invloeden. Wat je zeker moet proberen is vetkoek (soort hartige oliebol), Bunny Chow (curry in uitgehold brood), potjiekos (stoofpotje), melktert (een nagerecht) en Biltong (gedroogd vlees). Maar het lekkerste gerecht vind ik Bobotie en daarover ga ik je in dit artikel meer vertellen.  

Wat is Bobotie?

Bobotie is mijn favoriete gerecht van Zuid-Afrika. Ik at het voor het eerst toen ik met mijn ouders op reis was door het land en vond het heerlijk. Het is fruitig, zoet en hartig tegelijk. Eenmaal terug in Nederland maakte ik wel eens Bobotie met een pak van Knorr. Maar sinds ik weet hoe je het zelf moet maken, laat ik de pakjes staan. Want dat is namelijk veel lekkerder!

Bobotie is een ovengerecht van gehakt. En het wordt vaak gegeten met gele rijst. Omdat mijn vriend uit Zuid-Afrika komt, ben ik inmiddels al vaker terug geweest naar dit mooie land. Als we uit eten gaan in Zuid-Afrika en Bobotie staat op het menu, is dat het gerecht wat ik standaard kies. Ook heb ik al  een bobotie pannenkoek en een bobotie loempia geprobeerd. 

Geschiedenis van Bobotie

Het is niet helemaal duidelijk hoe Bobotie in Zuid-Afrika is gekomen. Maar waarschijnlijk is het een combinatie van de Nederlander Jan van Riebeeck, die een deel van het gerecht mee nam naar de Kaap en de Maleisische slaven die voor de Nederlanders kookten. Het is in ieder geval zo dat al in 1750 speciale Bobotie potten werden gemaakt. Grappig toch, dat het gerecht een Nederlands tintje heeft?

Het recept voor Bobotie

Hieronder vind je het recept voor Bobotie.  Zelfs mijn Zuid-Afrikaanse vriend smult ervan. En mijn kleine neefje en nichtje ook trouwens, want doordat het gerecht vrij zoet is, vinden kinderen het vaak ook lekker. Het recept hieronder is niet het originele recept. Orginele Bobotie is echt een gehaktschotel, zonder groenten. Maar omdat ik er graag voor zorg dat ik genoeg groenten eet, doe ik er altijd sperziebonen in. Ook appel vind je niet in de originele Bobotie. Overigens kun je ook plakjes banaan toevoegen in plaats van appel, dat is ook heerlijk.

In Zuid-Afrika wordt er vaak gele rijst bij de Bobotie gegeten. Maar ook aardappels, couscous of een groene salade zijn er lekker bij.

Als je visite krijgt en niet de hele avond in de keuken wilt staan, kun je de Bobotie al een dag van te voren maken en in de koelkast zetten. Het enige wat je dan de volgende dag nog moet doen is het laagje ei eroverheen gieten en de Bobotie in de oven zetten.

bobotie

Bobotie

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 5 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Zuid-Afrikaanse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram gehakt
  • 400 gram sperziebonen in stukjes
  • 2 sneeën wit brood zonder korst en in stukjes
  • 2 ½ dl melk
  • 1 ui versnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 el garam masala
  • 1 el kurkuma
  • 30 ml azijn
  • 2 el abrikozen jam of 1 om het minder zoet te maken
  • 2 el mango chutney
  • 3 eieren
  • 50 – 100 gram rozijnen
  • 1 appel in stukjes gesneden
  • 50 gram amandelen fijn gehakt
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Snij de ui en de knoflook fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijdt ze in stukjes.
  • Kook de sperziebonen voor 6 minuten. Als ze klaar zijn, zet je ze aan de kant.
  • Ondertussen fruit je de kurkuma, garam masala en de kerriepoeder kort in hete olie. 5. Zet het vuur wat lager en voeg de ui toe. Fruit deze goudbruin en voeg dan de knoflook en het gehakt toe.
  • Mix ondertussen in een kom het brood samen met de melk. Laat even staan en voeg dan de azijn, de chutney, de jam, de kaneel, de appel, de amandelen en de rozijnen ook toe.
  • Als het gehakt gaar is, kunnen de sperziebonen en de mix ook toegevoegd worden.
  • Meng in een kom 3 eieren met de melk die nog over is.
  • Vul een ovenschaal met het gehaktmengsel en giet daar de eieren en de melk overheen.
  • Bak in 35 minuten de Bobotie gaar in de oven op 175 graden. De Bobotie is klaar als het eimengsel goudbruin is geworden.

Delen is fijn!